Από το «brat» της Charli XCX στο «Eusexua» της FKA twigs

 
OPINIONS

Ένα σπουδαίο άλμπουμ.

Δημήτρης Κανελλόπουλος

FKA TWIGS
EUSEXUA
****

Αν πέρσι είχαμε ως λέξη -αλλά και ως άλμπουμ- που καθόρισαν απόλυτα το μουσικό 2024 το «brat» της Charli XCX, φέτος θα έχουμε το «Eusexua» της FKA twigs. Σας το λέω ευθύς εξ αρχής ώστε να καταλάβετε το μέγεθός του, το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμά του. Και, προσέξετε, μέσα από μια λογική (και αισθητική φυσικά) τελείως underground. Ενώ είναι ποπ και κυριαρχεί παντού εμπορικά, παραμένει πάντοτε εναλλακτικό. Συνέβη με την Charli XCX, συμβαίνει και με την FKA twigs. Με το «Eusexua» μπαίνουμε σε ένα club, dance και undergound, εντελώς φουτουριστικό και πολύ σέξι.

Η ίδια περιγράφει το «Eusexua», ως όρο εννοώ και όχι ως άλμπουμ, σαν την κατάσταση μιας διαυγούς έμπνευσης, σαν την κορύφωση του μυαλού πριν από τον οργασμό. Εμπνευσμένη ως λέξη από την euphoria, την ελληνική λέξη ευφορία, το ομώνυμο single είναι ένα τραγούδι-κολοσσός με πολλές εναλλαγές, με club-ίστικο ρυθμό αλλά και με ambient περάσματα.
Αν χορογραφούσε κάποιος τον δίσκο, αυτό το κομψοτέχνημα που μας ήρθε τον πρώτο μήνα του 2025, θα μπορούσε να είναι ο Δημήτρης Παπαϊωάννου (αν πιάνετε τι εννοώ). Αλλωστε και η ίδια ήταν χορεύτρια. Η FKA twigs βρίσκεται πολλά χρόνια στον χώρο και πάντα μας εκπλήσσει με τις περσόνες της, με τις εμφανίσεις της. Το «Eusexua» ωστόσο αποτελεί μόλις το τρίτο άλμπουμ της μετά το «LP1» (2014) και το «Magdalene» (2019). Εδώ παρουσιάζεται πιο ηλεκτρονική, πιο χορευτική επίσης, house αλλά και garage, ακροβατώντας στα διάφορα ύφη της rave κουλτούρας.

Μας περνάει σε άλλη φάση. Θα ήθελα να τη δω live.

 

OPINIONS