Το άλμπουμ «In Waves» του Jamie xx, ένας dance ύμνος

 
OPINIONS

Από τους κορυφαίους φετινούς δίσκους!

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Εννιά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Jamie xx για να κυκλοφορήσει το δεύτερο άλμπουμ του «In Waves». Το έγραφε μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Χωρίς καθυστερήσεις να σας πω ότι η αναμονή άξιζε και με το παραπάνω, πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους δίσκους του 2024. Ενας dance ύμνος 12 κομματιών από διάφορα είδη της χορευτικής σκηνής διάρκειας 45 λεπτών. Και καταλαβαίνω γιατί μου αρέσει τόσο πολύ: επειδή σε πολλά σημεία του έχει ως βάση το progressive house. Μοιάζει επομένως σαν να κάνεις βουτιά στη χορευτική μουσική των '90s, μια επιστροφή στα dance floors της δεκαετίας που αποθέωσε τον συγκεκριμένο ήχο. Είναι μουσική δηλαδή για club (και ξενύχτι).

Ο Jamie xx είναι ο ένας από τους The xx και σε ένα τραγούδι στο «In Waves» συνεργάζεται και με τον έτερο του συγκροτήματος, τον Oliver Sim. Είναι το σούπερ «Waited All Night» στο οποίο συμμετέχει και η Romy, ενώνοντας έτσι ξανά όλη την επιτυχημένη ομάδα. Ο Oliver Sim btw είχε κυκλοφορήσει το 2022 το «Hideous Bastard», χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει αίσθηση. Υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες συμμετοχές εδώ, από τη Robyn στο «Life» και τον Panda Bear στο «Dafodil» έως την Oona Doherty (;) στο εθιστικό «Falling Together» και τους σπουδαίους Avalanches στο «All You Children».

Και δίπλα σε όλα τα προηγούμενα dance anthems έρχεται ο Jamie xx (μόνος του), απογειώνοντας τη φάση με ένα κομμάτι που κάποιοι μπορούν να το χορεύουν στο repeat, το «Still Summer». Δεν βρίσκω λόγια, είχα πολλά χρόνια να ακούσω τόσο εμπνευσμένο dance album.

OPINIONS