Λίγο πριν τη συναυλία του στο Faust.
Του Ηλία Σελιμά
Μετά την επιτυχημένη καλοκαιρινή περιοδεία του στα νησιά ο Τίτο Μπαντέν επιστρέφει με ένα κεφάλι γεμάτο χρυσάφι, μελωδίες και θετική ενέργεια και μας ετοιμάζει μία μεγάλη συναυλία στο Faust, την Τετάρτη στις 13 Δεκεμβρίου, στις 21:00, όπου θα παρουσιάσει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “σαν μπούκλα στο μαλλί της” που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε ενορχήστρωση και παραγωγή του Παντελή Πέτρου (Taurus Produktion), μαζί με τραγούδια από παλιότερες του προσωπικές δουλειές και διασκευές από το ευρύ φάσμα της ελληνικής σκηνής.
Εκτός από την ερωτική διάθεση που μας έχει συνηθίσει στα τραγούδια του ο Τίτο θα μας παρουσιάσει έναν δίσκο γεμάτο κοινωνικο-πολιτικό στίχο όπου με τον τρόπο του καταδικάζει την αστυνομική βία, το ψέμα, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Πλάι του θα έχει καλεσμένους κυρίως από την Ελληνική ροκ σκηνή όπως: ο Frank Panx (Panx Romana), ο Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), ο Γιώργος Λαγγουρέτος (Stournari Street Band - ex Magic de Spell), ο Βασίλης Ράλλης, και άλλους.
Μαζί του στην μπάντα θα είναι οι:
Γιάννης Παπαδήμος: βιολί
Αλέξανδρος Ζόταϊ: τύμπανα
Αλέξανδρος Πουλιάσης: ηλ. Κιθάρα
Κωνσταντίνος Σαρτζής: μπάσο.
Κάναμε μία συνέντευξη-συζήτηση (που η αλήθεια είναι πως πολύ διασκεδάσαμε) με ένα νέο καλλιτέχνη, προβληματισμένο, και το σημαντικότερο, με κάποιον που αγαπά την τέχνη του και είναι αφιερωμένος σε αυτή. Τρανταχτές και μεγαλεπήβολες απαντήσεις δεν θα διαβάσεις στην παρακάτω κουβέντα. Γνήσια πράγματα, απαντήσεις αγνές και βγαλμένες από την ψυχή, σαν τη μουσική του. Ο Τίτο Μπαντέν με τη νέα του δισκογραφική δουλειά ήρθε και χώθηκε στα αυτιά μας “σαν μπούκλα στο μαλλί της”.
• Τι αποτέλεσε την έμπνευση (ώθηση) σου να γίνεις μουσικός;
Θα ξεκινήσω με το γεγονός ότι κατάγομαι από τη Συρία και ότι είχα στην Αθήνα στα 18 μου. Οπότε η Ελληνική γλώσσα και η ανάγκη να τη μάθω με έκανε να ακούω πάρα πολύ ελληνόφωνη μουσική έτσι ώστε να μαθαίνω λεξιλόγιο και σωστή προφορά. Ακούγοντας όμως την ελληνική ροκ μουσική είχα περάσει από το στάδιο που άκουγα για να μαθαίνω γλώσσα στο στάδιο που άκουγα γιατί γουστάρω πάρα πολύ αυτό που ακούω και γουστάρω να το τραγουδάω. Στην πορεία δημιουργήθηκε έτσι για ανάγκη να γράψω και δικά μου τραγούδια.
• Ποιο ήταν το πρώτο τραγούδι που έπαιξες επαγγελματικά;
Το Rock n' Roll στο κρεβάτι του πρίγκιπα. Ήταν το 2009 σε ένα λαϊβάδικο στην Αλεξανδρούπολη που λεγότανε Ροκ-φόρ.
• Και το μήνυμα που θέλεις να περάσεις στον κόσμο με τη μουσική σου;
Όπως έχεις ακούσει Ηλία μου, στα τραγούδια μου προσπαθώ να περάσω διάφορα μηνύματα. Αλλά το γενικευμένο μήνυμα που θαρρώ πώς περνάω στον ακροατή μου είναι "πάμε γερά και μην τα παρατήσουμε ποτέ".
• Νέα δισκογραφική δουλειά... "Σαν μπούκλα στο μαλλί της" ο τίτλος αυτής. Πόσο δύσκολος ή εύκολος ήταν ο δρόμος προς την ολοκλήρωση της;
Ο δρόμος για την ολοκλήρωση της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς ήτανε μακρύς, αν λάβουμε υπόψη ότι είναι ένα όνειρο σχεδιασμένο εδώ και 15 χρόνια, το οποίο συνάντησε διάφορες δυσκολίες επειδή στο μεταξύ ήμουνα 7 χρόνια Γερμανία και περίμενα να γυρίσω να το κάνω στην Ελλάδα με τους κατάλληλους μουσικούς και τον κατάλληλο παραγωγό.
• Πως προέκυψε ο τίτλος;
Ο τίτλος είναι από το ομώνυμο τραγούδι "Σαν μπούκλα στο μαλλί της", που είναι βγαλμένο από το στίχο του τραγουδιού που λέει "έτσι η μέρα μου με πάει στριφογυρίζοντας, σαν μπούκλα στο μαλλί της". Που πέρα από το ερωτικό νόημα συμβολίζει κιόλας πώς στριφογυρίζουμε κάθε μέρα με τις δουλειές μας προσπαθώντας να επιβιώσουμε.
• Πόσο αφορά όμως την κοινωνία η μουσική σήμερα;
Η μουσική θα μείνει πάντα ένα πολύ δυνατό όπλο και ένας εναλλακτικός τρόπος έκφρασης. Θα υπάρχει πάντα ένα μέρος της κοινωνίας που θα προσπαθεί να περνάει τη μουσική σαν εργαλείο διασκέδασης και τίποτα παραπάνω. Συνήθως το ίδιο μέρος της κοινωνίας είναι αυτό που αντιπαθεί τα τραγούδια μας που έχουνε κοινωνικό πολιτικό στίχο.
• Μίλησε μου λίγο παραπάνω για το lp. Ποιοι συμμετέχουν σε αυτό, που γράφτηκε, την διαδικασία της ηχογράφησης, ποιος και πως έκανε την παραγωγή...
Στο lp είχα την τύχη να συμμετάσχουν πάρα πολύ άξιοι μουσικοί, όπως ο Δημήτρης Βασιλακάκης στην ηλεκτρική κιθάρα, πού τον θεωρώ από τους καλύτερους κιθαρίστες που έχουν γνωρίσει. Ο εξαιρετικός Πάνος Γεωργακόπουλος στα τύμπανα, που έβαλε μέσα στο δίσκο και γνώσεις που έχει μάθει στο Berkleyτης Αμερικής. Ο πολύ ταλαντούχος Κυριάκος Πέτρου στο βιολί πού χρωμάτισε τις ασπρόμαυρες μέχρι τότε μπαλάντες μου. Αλλά το μεγαλύτερο ευχαριστώ το χρωστάω στον τρισδιάστατο, ευφυή και υπέρταλαντούχο μπασίστα και παραγωγό μου, Παντελή Πέτρου (Taurus Produktions), πού έβαλε μία διαχρονική ενορχήστρωση στα κομμάτια που ξεπέρασε την κάθε προσδοκία μου.
• Πως μπορεί να βρει κάποιος την δουλειά σου;
Τα τραγούδια του δίσκου αλλά και αλλά singles που έχω βγάλει υπάρχουνε στις ψηφιακές πλατφόρμες youtube, spotify, amazonmusic, itunes και λοιπά. Και όποιον αγαπάει τα χειροπιαστά πράγματα θα μπορεί να βρει τον δίσκο σε φυσική μορφή (CD) στις συναυλίες μου.
• Τι γνώμη έχεις για τη νέα ψηφιακή και social εποχή διακίνησης της μουσικής;
Tα social ήτανε καλά όταν ξεκίνησαν και ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα για την προώθηση της μουσικής μέσω αυτών. Στη συνέχεια όταν άρχισα να μπαίνουν οι πολλές διαφημίσεις πλέον έχουνε δυσκολέψει τα πράγματα αρκετά και ο αλγόριθμος τον social δεν βοηθάει, με την ελπίδα να πληρώσει κάποιος χορηγούμενη διαφήμιση.
• Ραδιόφωνο ακούς;
Δυστυχώς λόγω έλλειψης χρόνου δεν ακούω τόσο συχνά ραδιόφωνο όσο θα ήθελα, αλλά όταν ακούω το απολαμβάνω. Αγαπώ το ραδιόφωνο και με λυπεί το γεγονός ότι λιγοστεύουν οι άνθρωποι που ακούνε.
• Πόσο εύκολα ανοίγει τις πόρτες του ένας ραδιοφωνικός σταθμός σε ένα νέο καλλιτέχνη; Πως έχεις βιώσει εσύ αυτή την κατάσταση;
Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πλέον πολύ δύσκολα δέχονται νέους καλλιτέχνες. Θέλω συνήθως να παίζουν τα πιο εμπορικά και γνωστά κομμάτια για να κυνηγήσουν χορηγούς. Όταν το 2018 είχα ρωτήσει σε ένα πολύ γνωστό σταθμό αν ενδιαφέρονται να παίξουνε το παλιό μου σουξέ, την "Γάτα", έλαβα την εξής απάντηση. "Ναι, με 100€ την ημέρα, μπορούμε να το παίξουμε πέντε φορές την ημέρα".
• Τεχνητή νοημοσύνη και μουσική, virtualreality συναυλίες, στίχοι γραμμένοι από aichatbox... Τι έχεις να μου πεις για όλα αυτά;
Αυτό είναι ότι πιο τρομακτικό έχω ακούσει και έχω δει στη ζωή μου. Να βάλεις ένα μηχάνημα να σου γράψει ένα νέο τραγούδι, δίνοντας του κάποια στοιχεία με το τι θες να πει το τραγούδι. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και οι συνέπειες είναι επικίνδυνες. Το καλό είναι ότι μέχρι στιγμής στην ελληνική γλώσσα ξεχωρίζεται ένας στίχος αν έχει γραφτεί από άνθρωπο ή μηχάνημα.
• Πως βλέπεις την μουσική σου εξέλιξη μετά από 10 (ας πούμε) χρόνια;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι μέσα στα προηγούμενα 10 χρόνια πήρα πτυχίο ιατρικής, τίτλο ειδικότητας και έκανα το όνειρό μου πραγματικότητα βγάζοντας το πρώτο μου δίσκο με δικά μου έξοδα. Θεωρώ ότι είχα καλή εξέλιξη και πορεία σε αυτό το διάστημα. Όσο αφορά καθαρά τη μουσική εξέλιξη, σίγουρα μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια ξέρω πια να τραγουδάω, και να γράφω τραγούδια πολύ καλύτερα από πριν.
Αυτό το οφείλω στην δασκάλα φωνητικής μου, τη Μαρία Παπαγεωργίου, και στον δάσκαλο στιχουργίας μου, τον Δημήτρη Μητσοτάκη.
• Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην μουσική βιομηχανία τι θα ήταν αυτό;
Δυστυχώς η μουσική βιομηχανία νοιάζεται πλέον μόνο για το χρήμα, μην δίνοντας καμία σημασία σε αυτό που ακούγεται. Στην Ελλάδα έχει ανέβει γενικά η μουσική και έχουμε όλο και καλύτερους νέους καλλιτέχνες που αξίζουν κάποια προώθηση από την μουσική βιομηχανία. Πράγμα που πια δεν συμβαίνει σχεδόν καθόλου.
• Τι αποτελεί έμπνευση για σένα;
Η φύση ήταν και θα είναι πάντα η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης μου.
• Τι ιστορίες αφηγούνται τα τραγούδια σου;
Τα τραγούδια μου είναι βιωματικά και το καθένα κρύβει μέσα του κάποια διαφορετική ιστορία, συνήθως βγαλμένη από την ζωή.
• Τι ελπίζεις να αποκομίσει κάποιος από την μπούκλα στο μαλλί της;
Απλά ένα χαμόγελο…ένα χαμόγελο που θα διαρκεί όσο πιο πολύ γίνεται, και μαζί ένα μήνυμα κατά της βίας, τουρατσισμού και της ξενοφοβίας.
• Ποια είναι η σχέση σου με το κοινό όταν εμφανίζεσαι ζωντανά;
Από τη στιγμή που κάποιος έρχεται στη συναυλία μου με κατακτά μία μεγάλη επιθυμία να τον κάνω να περάσει καλά. Οπότε στη συναυλίες μου είναι σαν να είμαστε όλοι μία μεγάλη παρέα.
• Ποιος είναι ο μεγαλύτερος δαίμονας της εποχής μας;
Ο Νετανιαχου. Αυτόν θα βαφτίσω ως μεγαλύτερο δαίμονα της εποχής, ως δολοφόνος που έχει κάνει στο παρελθόν και συνεχίζει να κάνει τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.
• Τίτο σε ευχαριστώ πολύ για την κουβέντα. Κάθε επιτυχία εύχομαι.
Ηλία εγώ σε ευχαριστώ και εύχομαι κάποια στιγμή να ανταμώσουμε και ραδιοφωνικά