Για το Ίδρυμα Ωνάση «Η Τέχνη έχει ονοματεπώνυμα»

 
OPINIONS

Και αποδεικνύει έμπρακτα ότι στηρίζει τους ανθρώπους της

Αφροδίτη Παπακαλού

Την ώρα που η ίδια η Πολιτεία έχει φερθεί με τον πιο απαξιωτικό τρόπο στους καλλιτέχνες, η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση ήρθε να δείξει ότι κάποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Αυτό που αποφάσισαν στο Ίδρυμα είναι να καταβληθεί αμοιβή σε όσους συμμετέχουν (και συμμετείχαν) στις παραγωγές του ψηφιακού του καναλιού στο YouTube ως «ένα ακόμα έμπρακτο ευχαριστώ στους ανθρώπους που μετακινούν την ψυχή και τη σκέψη μας». Οι εργαζόμενοι της Τέχνης προσπαθούν να διεκδικήσουν το αυτονόητο και αφού το κράτος τους γυρνάει την πλάτη, η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται ως χείρα βοηθείας.

Να τι αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος

«Η Τέχνη είναι οι εργαζόμενοί της

Εάν σταματήσουν να υπάρχουν αυτοί, θα σταματήσει να υπάρχει η Τέχνη και ζωή χωρίς τέχνη δεν είναι ζωή. Στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, το έργο των δημιουργών που πέρασαν από τη Στέγη, και το Ίδρυμα Ωνάση εν γένει, φτάνει στο σπίτι και στην οθόνη του καθενός, μέσα από το Ψηφιακό Κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση, καθώς ο πολιτισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μας. Στη διαδικασία αυτή παραιτηθήκαμε από οποιαδήποτε μορφή εμπορικής χρήσης και φροντίσαμε να ληφθούν οι κατάλληλές άδειες από όλους τους δημιουργικούς συντελεστές των έργων που παρουσιάζονται. Επιπλέον, με την πρωτοβουλία ENTER ξεκινήσαμε - και συνεχίζουμε - να επεκτείνουμε ένα πρόγραμμα αναθέσεων αναδεικνύοντας νέα εξαρχής ψηφιακά έργα και ενισχύοντας τους δημιουργούς όλων των γενεών και των τεχνών σε όσο μεγαλύτερη κλίμακα είναι αυτό δυνατόν, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες αναθέσεις σε εργαζομένους του πολιτισμού διαφορετικών ειδικοτήτων.

Σήμερα ανακοινώνουμε μια νέα "Στέγη", αυτή τη φορά όχι για την παρουσίαση των έργων αλλά για την ενίσχυση των ίδιων των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Καθώς τα θέατρα, οι αίθουσες τέχνης και οι συναυλιακοί χώροι περιμένουν την μέρα που θα ανοίξουν ξανά, η υποστήριξη των εργαζόμενων στις Τέχνες είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

Η Τέχνη έχει ονοματεπώνυμα».

Άραγε, θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες;

Φωτογραφία: Πηνελόπη Γερασίμου

 

OPINIONS