Θάνος Μικρούτσικος 1947-2019

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

BREAKING
 

Ο Θάνος Μικρούτσικος έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο.

«Παρότι πορεύομαι με την πλάτη στον τοίχο, είμαι ένας απόλυτα ευτυχισμένος άνθρωπος». Ο Θάνος Μικρούτσικος με αυτά τα λόγια μέσω ενός χαιρετισμού που είχε διαβάσει ο γιος του Στέργιος στην ετήσια πολιτιστική έκδοση «Επίλογος», έδειχνε ότι την πιο δύσκολη ώρα δεν το έβαζε κάτω.

Σήμερα Σάββατο 28 Δεκεμβρίου, λίγο μετά τις 8 το βράδυ, ο Θάνος πέθανε. Τεράστια θλίψη... 

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου του 1947 στην Πάτρα, σε ένα νεοκλασικό. Λίγο πριν τη γέννησή του, έδιωξαν τον πατέρα του από το σχολείο στο οποίο εργαζόταν ως μαθηματικός  λόγω πολιτικών φρονημάτων.

Ο Θάνος Μικρούτσικος άρχισε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών - λειτουργούσε ως παράρτημα του Ωδείου Αθηνών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία).Ο ίδιος από τα χρόνια του δημοτικού μελετούσε ατελείωτες ώρες στο πιάνο μελετώντας τους κλασικούς συνθέτες.

Ακολούθησαν οι σπουδές και η αποφοίτηση του από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο μέχρι και πειραματική μουσική.

Ωστόσο, ο κόσμος τον αγάπησε μέσα από την δουλειά του στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών.

Έδωσε όμως και εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έργα του παίχτηκαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής με την συμμετοχή και του ίδιου (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.)

Ηχογράφησε δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

 Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε αναφερθεί πολλές φορές στο πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε από το 2017, λέγοντας ότι «ο καρκίνος τα έβαλε με λάθος άνθρωπο». Ωστόσο, η μουσική και η αγάπη που δεχόταν απλόχερα από τον κόσμο ήταν μοναδική.

«Είναι αφενός η μουσική μου και κυρίως ο κόσμος που με αγκάλιασε με τέτοια αγάπη, τέτοιο πάθος και μου αναπτερώνει κάθε λεπτό το ηθικό, αλλά είναι και οι πέντε δικοί μου άνθρωποι».

Ο Θάνος Μικρούτσικος ακόμα και μέσα από το νοσοκομείο συγκλόνιζε: «Μην αφήσετε καμιά στιγμή στη ζωή σας να πάει χαμένη. Ρουφήξτε κάθε δευτερόλεπτο. Ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα. Διευρύνετε τις γνώσεις σας μέχρι τέλους. Συνεχώς να ονειρεύεστε. Κυνηγήστε την ουτοπία, όπως σας διαβεβαιώνω το έκανα εγώ και θα συνεχίσω, μέχρι τέλους. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς».

BREAKING MUSIC