Μουσική στο Μουσείο
Πλέον έχουμε ακόμη ένα λόγο να επισκεπτόμαστε πιο συχνά το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή.
Αφροδίτη Παπακαλού
Μια αρμονική συνένωση ενός διατηρητέου μεσοπολεμικού κτιρίου και μίας σύγχρονης προσθήκης, είναι η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε φθάνοντας στην οδό Ερατοσθένους. Το κτίριο του Μουσείου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό! Με συνολική επιφάνεια 7.250 τ.μ., 11 ορόφους με πέντε εξ’ αυτών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Στους υπόγειους ορόφους λειτουργεί βιβλιοθήκη τέχνης, περίπου 4.500 τίτλων, παιδικό εργαστήριο, καθώς και ένα σύγχρονων προδιαγραφών αμφιθέατρο, 190 θέσεων, όπου θα φιλοξενούνται πάσης φύσεως εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και συναυλίες. Δύο από αυτές έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Η αρχή θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου όπου θα παρουσιαστούν διαχρονικές συνθέσεις του εμβληματικού Αμερικανού πιανίστα της τζαζ και συνθέτη Thelonious Monk σε ένα αφιέρωμα από το τρίο του διεθνούς αναγνωρισμένου πιανίστα της τζαζ Γιώργου Κοντραφούρη.
Μία εβδομάδα μετά στις 25 Οκτωβρίου, η Χριστίνα Μαξούρη έρχεται στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος με μία ειδικά προσαρμοσμένη μουσική παράσταση με τίτλο «Το άσπρο μαμά νοσταλγώ» ( είναι και ο τίτλος του τελευταίου δίσκου της Εκδόσεις Μικρή Άρκτος).
Εννοείται πως οι συναυλίες στο Μουσείο θα είναι αρκετές μέσα στον χειμώνα όπως μας ενημέρωσαν πριν λίγες ημέρες οι υπεύθυνοι. Και παρότι έχει συμπληρώσει μόλις μία εβδομάδα λειτουργίας έχει γίνει talk of the town.
Εμείς έχουμε πάει ήδη δύο φορές και τα μουσικά events θα αποτελέσουν μία καλή αφορμή για να το επισκεπτόμαστε συχνότερα. Όσοι βρεθείτε σε κάποια από αυτές προσπαθήστε να πάτε λίγο νωρίτερα.
Θα δείτε μεταξύ άλλων έργα των Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μιρό, Γκογκέν, Τζακομέτι, Καντίνσκι, Τουλούζ-Λωτρέκ, ντε Κίρικο, Μονέ, Ντεγκά, Μπέικον, Σεζάν αλλά και Ελλήνων καθώς ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή επιθυμούσαν διακαώς να δώσουν μία ξεχωριστή θέση σε συμπατριώτες τους όπως ο Γιώργος Μπουζιάνης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Μιχάλης Τόμπρος.
Η συλλογή του Ιδρύματος είναι από τις σημαντικότερες ιδιωτικές συλλογές που δημιουργήθηκαν κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Πρωταρχικός σκοπός του νέου μουσείου που ανεγέρθηκε στο Παγκράτι– παρότι άλλαξε πολλές φορές θέση στον χάρτη, είναι η συλλογή να είναι προσβάσιμη σε όλους. Αυτή άλλωστε ήταν και η επιθυμία των Ιδρυτών.