Ethismos, έπος στο Tae Kwon Do
Άλλη κατάσταση!
Του Δημήτρη Σταματίου
Όταν οι Cassandra Complex κυκλοφόρησαν το πρώτο τους σινγκλάκι το 1985, έννοιες όπως goth, industrial, electronica και ΕΒΜ ήταν στην καλύτερη περίπτωση εντελώς γενικές και ασαφείς και στη χειρότερη... άγνωστες λέξεις για τους περισσότερους μουσικόφιλους.
Σαράντα χρόνια μετά, το συγκρότημα από το Leeds συνεχίζει ακάθεκτο, κυκλοφορώντας δίσκους και κάνοντας περιοδείες ανά τον κόσμο - και επιτέλους παίζοντας live και στην Αθήνα, στη σκηνή του AUX στην περιοχή του Βοτανικού. Και, για να βγάζουμε κάποια πράγματα νωρίς από τη μέση, ναι, οι Cassandra Complex παραμένουν το ίδιο σημαντικοί για τον ευρύτερο χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής όσο όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα και μαζί με μπάντες όπως οι Skinny Puppy, οι Ministry, οι Front 242, οι Front Line Assembly ή οι (πρώιμοι) Nine Inch Nails έχτιζαν ένα μουσικό ιδίωμα που συνεχίζει να έχει εκατομμύρια φανς σε όλο τον κόσμο.
ΟΚ, ο Rodney Orpheus (φωνή, στίχοι) έχει πλέον κοιλίτσα, και ο Paul Dillon (εχμ, electronics) κάμποσες ρυτίδες, ωστόσο, η μουσική τους - ένα δυναμικό μείγμα electronica, industrial και EBM - ήταν ό,τι έπρεπε για να ξεσηκώσει τις κάμποσες εκατοντάδες παλιούς και νέους goths που έσπευσαν στο AUX, ενώ οι μικρές ιστορίες που συνόδευαν το κάθε τραγούδι και το σαρκαστικό χιούμορ του Orpheus - είτε αφορούσε τις ΗΠΑ, είτε την ίδια την goth κουλτούρα («ο τελευταίος μας δίσκος λέγεται "Death and Sex", γιατί... goth» ήταν μια χαρακτηριστική του ατάκα) - έδειχαν μια μπάντα που κάθε άλλο παρά «αρπαχτή» κάνει. Αντιθέτως, για περίπου μιάμιση ώρα έδωσαν ένα χορταστικό σόου.
Στα highlights συγκαταλέγεται η φλογισμένη εκτέλεση του «Nazi goths fuck off», το οριακά ψυχεδελικό «Valis» και το εκρηκτικό «Moscow Idaho», αν και θα λέγαμε ότι όλο το setlist ήταν ενδεικτικό του πόσο επιδραστική μπάντα παραμένουν οι Cassandra Complex. Για την ιστορία, τη βραδιά άνοιξαν οι άκρως συμπαθητικοί Sjöblom, οι οποίοι έπαιξαν μελωδική ποπ electronica - όχι κάτι το συγκλονιστικό, αλλά μουσική που θα μπορούσε υπό ορισμένες συνθήκες να αρέσει πολύ και σε πολύ κόσμο.