Nightfall: Το video clip «I Hate» αποκαλύπτει το επικό τους album «Children Of Eve»
Το πρώτο τραγούδι των Αθηναίων metallers μετά από τέσσερα χρόνια
Ο αναγνωρισμένος συνθέτης της λόγιας μουσικής, γράφει στο loaded
Το Ελληνικό Σχέδιο φέρνει στην Φρυνίχου τα μουσικά παραμύθια «Ο Πετεινός στο καρναβάλι» με τον Λευτέρη Ελευθερίου και το «Αποκριάτικο ξόρκι» από την ομάδα Φλου
Το πρώτο παραμύθι, «Ο Πετεινός στο καρναβάλι», παρουσιάζεται σε σύνθεση του Άγγελου Αγγέλου, κείμενο του Κώστα Φασουλά και αφήγηση από τον Λευτέρη Ελευθερίου, ενώ το δεύτερο με τίτλο «Αποκριάτικο ξόρκι», είναι σε σύνθεση του Τάσου Ρωσόπουλου, κείμενο της θεατρικής ομάδας ΦΛΟΥ και αφήγηση από τους ηθοποιούς της ομάδας.
Με αφορμή τη μουσική που συνέθεσε για το «Αποκριάτικο ξόρκι», ο αναγνωρισμένος συνθέτης της λόγιας μουσικής Τάσος Ρωσόπουλος, γράφει στο loaded.
«Πριν αρκετά χρόνια, γεννήθηκε από το Ελληνικό Σχέδιο η ιδέα της δημιουργίας παραμυθιών για αφηγητή και ορχήστρα τα οποία να απευθύνονται σε παιδιά, φέρνοντάς τα σε επαφή τόσο με την παράδοση όσο και με τον ήχο μιας ορχήστρας. Η χαρά που πήρα από την πρώτη ανάθεση, στο πρώτο μου παραμύθι, μετριάστηκε αμέσως όταν συνειδητοποίησα σημαντικά ερωτήματα τα οποία δεν με είχαν απασχολήσει μέχρι εκείνη την στιγμή.
Υπάρχει μουσική ειδικά γραμμένη για παιδιά; Πώς ακούν τα παιδιά την μουσική που γράφω και πολύ περισσότερο, πώς αντιδρούν τα παιδιά στη μουσική που ακούν; Αντίστοιχα και άλλα τόσα ερωτήματα, έπρεπε να λύσω στο μυαλό μου πριν γράψω τις πρώτες νότες.
Την λύση μου την έδωσε η μόλις μερικών μηνών κόρη μου που εκτός από την καθημερινότητα μου άλλαξε και τον τρόπο σκέψης.
Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα παιδιά ως μειωμένης αντίληψης ακροατές. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το τι μπορούν να ακούσουν και να αντιληφθούν, παρά μόνο η δική μας ενήλικη, προκρούστια και ασφαλής λογική η οποία δημιουργεί μια περίφραξη, τα στενά όρια σε ένα κατά τα άλλα απλό παιχνίδι. Με αυτά τα συμπεράσματα, άρχισα να γράφω το πρώτο έργο, φτάνοντας αισίως στο πέμπτο μουσικό παραμύθι, είμαι σίγουρος πια πως οι μικροί ακροατές είναι περισσότερο δοτικοί στα ηχητικά ερεθίσματα από εμάς τους «μεγάλους», δίνοντας πολλές φορές εξηγήσεις που θέτουν μια άλλη θεώρηση η οποία πηγάζει από την μεγάλη δημιουργική φαντασία τους. Στην εποχή που οι οθόνες κυριαρχούν, οι ήχοι και η μουσική θα κάνουν την διαφορά.
Στο «Αποκριάτικο Ξόρκι», το κείμενο έγραψε η ομάδα Φλου η οποία και θα το αφηγηθεί, μια ομάδα που συστάθηκε για την ραδιοφωνική μεταφορά ιστοριών και γνωρίζει πολύ καλά το παιχνίδι με τους ήχους. Το μουσικό σύνολο, Ventus Ensemble, δημιουργεί πρωτότυπα και ασυνήθιστα ηχοχρώματα, με τον ιδιαίτερο συνδυασμό πολλών πνευστών, κρουστών και πιάνου. Το έργο είναι γραμμένο για να παρασταθεί ηχητικά – χωρίς απαραίτητη σκηνική δράση προσκαλώντας τους ακροατές σε ένα φαντασιακό παιχνίδι, σε μια δική τους απεικόνιση.
Η μάγισσα της Αποκριάς δεινοπαθεί από τους κατοίκους της Μιραβιλιόζας, καθότι το αγαπημένο της όργανο, η τούμπα, αποτελεί για αυτούς λόγο ενόχλησης, περιφρόνησης και ειρωνείας. Ως απάντηση στα δεινά της, η μάγισσα θα εμπνευστεί ένα μαγικό μουσικό ξόρκι. Μια ιστορία για την διαφορετικότητα, συνύπαρξη και την κατανόηση».
Τάσος Ρωσόπουλος
«Ο πετεινός και το ξόρκι της αποκριάς»
Μουσικά Παραμύθια για αφηγητή και ορχήστρα
Σάββατο 1η Μαρτίου στις 17:00
Τιμές εισιτηρίων: 15, 20, 25 ευρώ