Πήγαμε, είδαμε τον Lenny Kravitz στο ΟΑΚΑ

 
REVIEWS

Haute couture rock

του Δημήτρη Σταματίου

Ήταν περίπου στα μισά της συναυλίας του Lenny Kravitz στο ΟΑΚΑ (για την ακρίβεια, στο πάρκινγκ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι), όταν στο μυαλό μου άρχισε να γυρίζει μια ερώτηση: πώς ορίζεται ένας ή μία μεγάλη pop star;

To ερώτημα δεν ήταν τυχαίο: τα προηγούμενα 40-45 λεπτά ο 60χρονος πλέον Lenny είχε αλωνίσει την εντυπωσιακή σκηνή, είχε παίξει κιθάρα, είχε τραγουδήσει, είχε σολάρει στο μπάσο, μας είχε πει ότι μας αγαπά, είχε βάλει τον κόσμο να τραγουδήσει, είχε... παίξει με μέλη του κοινού - και όλα αυτά σε μια συναυλία που έμοιαζε με ένα καλοκουρδισμένο ρολόι που έτρεχε αναπόδραστα προς μια κορύφωση και ένα τέλος.

Χοντρικά, ο Lenny Kravitz το βράδυ της Παρασκευής μπροστά σε ένα μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό που κάλυπτε ένα τεράστιο ηλικιακό φάσμα μάλλον μας έδειξε πώς είναι ένας μεγάλος pop star: είναι κάποιος που μπορεί να συνδυάζει άψογα έναν hardcore επαγγελματισμό με αρκετή «ψυχή» επί σκηνής, κάποιος που από το πρώτο λεπτό της εμφάνισής του μπορεί να κάνει το κοινό κυριολεκτικά ό,τι θέλει.

Αν και η μουσική του -ένα μείγμα soul, funk και blues με έντονα στοιχεία '70s rock και hard rock- ποτέ δεν μου φάνηκε κάτι το σπουδαίο, εντούτοις πρέπει να πω ότι σε ένα live setting και με μια ΚΑ ΤΑ ΠΛΗ ΚΤΙ ΚΗ μπάντα να τον συνοδεύει, μπορεί εύκολα να ξεσηκώσει το κοινό, όπως έγινε, άλλωστε, κατά τη διάρκεια σχεδόν ολόκλήρου του setlist. Και τι setlist ήταν αυτό!

Και «Are You Gonna Go My Way» και «I Belong to You» και «Stillness of Heart» («έχετε την καλύτερη φωνή», είπε στο κοινό που τραγούδησε κάμποσες φορές το ρεφρέν) και «Always on the run» και «American Woman» και «Fly away» και «Let Love Rule»... αμφιβάλλω αν παρέλειψε κάποιο από τα πολλά και πολύ δημοφιλή hits της μακράς καριέρας του.

Αν θέλετε μια παρομοίωση που παίζει πολύ στο μυαλό μου, θα έλεγα ότι η συναυλία του Lenny Kravitz στο ΟΑΚΑ ήταν ένα haute couture live, ένα εξαιρετικά καλαίσθητο -και αισθησιακό...- θέαμα και ακρόαμα που έστω κι αν δεν ενθουσιάζει, πάντως δεν μπορείς να αρνηθείς την αισθητική του αξία. Με απλά λόγια, ένα θέαμα και ακρόαμα απολύτως ταιριαστό για έναν μεγάλο pop star.

Δυστυχώς, λόγω δουλειάς δεν πρόλαβα να δω τα συγκροτήματα που «άνοιξαν» τη συναυλία, αν και ο Lenny είχε έναν καλό λόγο και γι' αυτά. Και μπράβο του που δεν παρέλειψε να κάνει αυτή την αναφορά.

Photo: Lenny Kravitz Facebook / Credit:@rossss_mia

REVIEWS