«Do you remember the first time?» με τους Pulp και 15 χιλιάδες κόσμο

 
REVIEWS

Φρενίτιδα στο Release Athens.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Κατσαρού (Ride, The Smile - οι Pulp δεν ήθελαν φωτογράφους)

Το χθεσινό βράδυ αποτελούσε το πιο μεγάλο reunion που έχουμε ζήσει ποτέ στην Αθήνα. Σαν να δόθηκε ένα ραντεβού ώστε να συναντηθούν ξανά στους Pulp μία και δύο γενιές, ηλικίες 40+ και 50+ δηλαδή, που βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν ξανά μία αξέχαστη συναυλιακή νύχτα. Και να ξεδώσουν. Αγκαλιές, φιλιά, χαμόγελα. Και έτσι έγινε.

Χωρίς σε καμία περίπτωση η έξαψη της τωρινής εμφάνισης των Pulp να «φτάνει» την έξαψη εκείνης της μαγικής εμφάνισης στη Φρεαττύδα, η πλατεία Νερού έζησε ανεπανάληπτες στιγμές. Με περισσότερους από 15 χιλιάδες κόσμο να ξεσηκώνονται από τα δύο πρώτα τραγούδια, το τελετουργικό I Spy στην αρχή και το ξεσηκωτικό Disco 2000 μετά. Ο μέγας Jarvis Cocker παραμένει αειθαλής, εκλεκτικός, με τις γνωστές χορευτικές του φιγούρες.

Και μετά από τοοοοόσα χρόνια θυμηθήκαμε τραγούδια όπως το This Is Hardcore, το Do You Remember the First Time? και το Babies (το δικό μου αγαπημένο). Και, φυσικά, τη στιγμή που όλοι περίμεναν προς το τέλος, το Common People που σήκωσε την πλατεία Νερού στον αέρα μέχρι και πίσω πίσω στο χώρο. Σαρωτικοί Pulp.

Μπορώ να το πω με σιγουριά, αυτό ήταν το συναυλιακό πάρτι για το καλοκαίρι του 2024. Άλλο τέτοιο δεν θα ξαναζήσουμε. Μην περιμένετε τζάμπα. 

Νωρίτερα εμφανίστηκαν οι Ride και οι The Smile. Οι Ride, ένα σπουδαίο συγκρότημα, είχαν την ατυχία να παίξουν μέσα στον καυτό ήλιο οπότε η μάχη έμοιαζε άνιση. Υπήρχαν ωστόσο κάποιες στιγμές που ένιωθες το κιθαριστικό κύμα.

Οι The Smile τώρα του Thom Yorke και του Jonny Greenwood, έδειχναν εντελώς ακατάλληλοι για ένα τέτοιο φεστιβάλ. Προσωπικά βαρέθηκα θανάσιμα, δεν μου άρεσε και ο δεύτερος δίσκος τους, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά πως το πράγμα θα λειτουργούσε διαφορετικά σε κλειστό και μαζεμένο χώρο. Χθες χάθηκαν.

Στις 23:15 ακριβώς βγήκαν οι Pulp και ήταν φανερό πως σχεδόν όλοι στην πλατεία Νερού βρίσκονταν εκεί γι' αυτούς και μόνο. Και όλοι πρέπει να έφυγαν πλήρεις και γεμάτοι. Έχουμε και άλλες συναυλίες στο καλοκαίρι που έπεται και ίσως κάποιες από αυτές θα είναι ανώτερες σε καλλιτεχνικό επίπεδο (Massive Attack παράδειγμα), το πάρτι ωστόσο, επαναλαμβάνω, έγινε χθες.

REVIEWS