10 πράγματα από τη (φανταστική) συναυλία των Coldplay στο ΟΑΚΑ

 
REVIEWS

Athens, 09/06/2024

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Φωτογραφίες: Τάσος Παπαϊωάννου

1) Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ τέτοιο show στην Ελλάδα. Ξεχνάμε όλα τα μεγάλα live του παρελθόντος, οι Coldplay τους ξεπέρασαν όλους. Και τη Madonna και τους U2...

2) Και δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ δύο back II back εκκωφαντικά sold out, στο ΟΑΚΑ, με 65 χιλιάδες κόσμο το καθένα. Είχε και πολλούς ξένους βέβαια. Και πολλών εθνικοτήτων. Δίπλα μου, μπροστά στην αρένα αριστερά, υπήρχαν μεγάλες παρέες από Τούρκους, Εγγλέζους κ.ά. Και είναι αυτοί που έδιναν και τον παλμό παρασύροντάς μας όλους. Αλλά κι εμείς θα πηγαίναμε στην Κωνσταντινούπολή να τους δούμε αν δεν έρχονταν Ελλάδα εδώ που τα λέμε...

3) Tη διαφορά στις συναυλίες των Coldplay την κάνουν τα led βραχιολάκια που μοιράζονται στην είσοδο. Βραχιολάκια σε στυλ ρολόι χειρός με κεντρικό συντονισμό. Ολα τα φώτα που βλέπετε στις κερκίδες όσοι δεν ήσασταν εκεί να ξέρετε πως είναι από τα συγκεκριμένα βραχιολάκια που αναλόγως τα τραγούδια, άλλαζαν φωτισμό και ρυθμό. Η εικόνα που σχηματίζεται είναι μαγική.

4) Ωστόσο ο κόσμος ήταν πολύ ενθουσιώδης, ούτως ή άλλως. Ήταν όλοι έτοιμοι για μία μεγάλη βραδιά, έτοιμοι και ανυπόμονοι. Σκεφτείτε ότι μισή ώρα πριν αρχίσει η συναυλία και στις ήδη κατάμεστες κερκίδες έκαναν το γνωστό κύμα, με τον κόσμο να σηκώνεται κυματιστά, διαδοχικά, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη.

5) Δύο ώρες παρά 10 λεπτά κράτησε το live, είναι στάνταρ η διάρκεια. Βγήκαν στη σκηνή στις 9 και μισή ακριβώς και αφού προηγήθηκαν κάποια εντελώς αδιάφορα support. Εκτός από το βασικό stage είχαν και δύο άλλα μικρότερα για τα πιο ακουστικά μέρη του σετ τους. Ειδικά στο τέλος οι Coldplay βρέθηκαν στην άλλη άκρη του γηπέδου.

6) Οι ίδιοι οι Coldplay στο πρώτο τους show στην Ελλάδα ήταν καταπληκτικοί. Απέδειξαν γιατί αποτελούν τη μεγαλύτερη συναυλιακή πάντα του πλανήτη την τελευταία δεκαετία. Και (έστω και) αν η μπάντα δεν είναι και καμία υψηλού επιπέδου (από μουσικής απόψεως), ο Chris Martin είναι μοναδικός, είναι αληθινός σταρ. Και πολύ cool.

7) Κανένα stadium rock συγκρότημα πάντως δεν μπορεί να σταθεί αν δεν έχει τραγούδια, μεγάλα hits. Και οι Coldplay διαθέτουν αρκετά για να ξετρελάνουν δεκάδες χιλιάδες φαν. Το Higher Power που άνοιξε τη βραδιά, το Adventure of a Lifetime και το Paradise που ακολούθησαν αμέσως μετά, το Yellow με τα βραχιολάκια να γίνονται από πριν όλα κίτρινα, το Clocks και το Viva la Vida, αλλά και το δικό μου αγαπημένο, το Hymn for the Weekend. Το μεγαλύτερο hit τους, το A Sky full Of Stars το κράτησαν για το κλείσιμο του βασικού τους σετ με τα απαραίτητα βεγγαλικά φυσικά να «σκάνε» από πίσω.

8) Μεγάλη συναυλία ήταν, οπότε δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα στερεότυπα. Όπως κάνουν όλοι, έτσι και ο Chris Martin προσπάθησε να μιλήσει ελληνικά ώστε να μας ευχαριστήσει στη γλώσσα μας. Σήκωσε και μία ελληνική σημαία. Φολκλορικά όλα αυτά, αλλά τα περιμένεις. Δεν μας χαλάνε. Πάντως όταν ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που άνοιξε το ΟΑΚΑ, έπεσε γιουχάισμα. Οι ξένοι θα απόρησαν αλλά δεν ζουν αυτοί εδώ...

9) Η διοργάνωση ήταν άψογη, δεν νομίζω να ταλαιπωρήθηκε κανένας. Υπήρχε πολύ μεγάλο crew, απολύτως λειτουργικό, που διευκόλυνε πολύ τον κόσμο. Μη θυμηθούμε τι γινόταν σε άλλες περιπτώσεις, κατά το παρελθόν.

10) Και στην αρένα που ήμουν, οι συνθήκες ήταν ιδανικές. Είχε τόσο κόσμο όσο έπρεπε (μην θυμηθώ ξανά άλλες περιπτώσεις). Οι μπύρες βέβαια κόστιζαν 7 ευρώ (!) αλλά υπήρχε δωρεάν πόσιμο νερό.

To FOMO που θα έχετε πάθει όσοι δεν ήσασταν εκεί είναι εντελώς δικαιολογημένο. Δεν θέλετε να ξέρετε τι χάσατε...

 

REVIEWS