Φοίβος Δεληβοριάς: «Η Ταράτσα καλύπτει το κενό μου να ανήκω σε μια όμορφη ομάδα»

Όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο Άλσος

BREAKING
 

Όσα έγιναν στη συνέντευξη Τύπου στο Θέατρο Άλσος

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Η Ταράτσα του Φοίβου επιστρέφει από την Τετάρτη 29 Μαΐου και το απόγευμα της Δευτέρας ο Φοίβος Δεληβοριάς και οι συνεργάτες του, μας κάλεσαν για να πάρουμε μία πρώτη γεύση από όσα θα συμβαίνουν κάθε Τετάρτη στο θέατρο Άλσος.

«Η Ταράτσα καλύπτει το κενό μου να ανήκω και εγώ σε μία όμορφη και χαρούμενη ομάδα ταλαντούχων ανθρώπων και να γράφω και γι’ αυτούς», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς κάνοντας και μία αναδρομή στο παρελθόν.

«Όταν ολοκληρώθηκαν τα τρία χρόνια και μάθαμε ότι το Acro δεν ανήκε πια στον όμιλο Μαροσούλη, αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι με έναν γλυκό αποχαιρετισμό. Δυστυχώς, τον χειμώνα ήρθε η πανδημία και το lockdown και πέσαμε όλοι στη γνωστή κατάθλιψη. Και όταν συναντηθήκαμε ξανά έρημοι και μελαγχολικοί, αποφασίσαμε ότι έπρεπε να ξανακάνουμε την Ταράτσα.

Τότε, ο Ηλίας πρότεινε να μεταφερθούμε στο Άλσος. Εδώ πραγματικά αισθανθήκαμε ότι ολοκληρώθηκε το όραμά μας παρότι αυτό είχε γίνει με τις δύο ταράτσες. Ο χώρος όμως είναι πραγματικά μαγικός και είναι και το πιο δροσερό μέρος της Αττικής. Μείναμε άλλες δύο χρονιές και είπαμε να μην το κουράσουμε άλλο. Ωστόσο, με το που ανακοινώσαμε άρχισαν να συμβαίνουν φριχτά πράγματα, οπότε αποφασίσαμε φέτος να γυρίσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο, να σώσουμε τον κόσμο γιατί ο κόσμος δεν είναι τίποτα άλλο για εμάς από το Αθηναϊκό καλοκαίρι που μας κάνει να ονειρευόμαστε πάντα μια καλύτερη ζωή.

Στην ταράτσα φέτος θα υπάρχει ένας «καταπληκτικός θίασος»: Θανάσης Αλευράς, Ρένα Μόρφη, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Περικλής Σιούντας, Έλσα Σίσκου και Θάνος Ραγκούσης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Πάρη Μέξη, ενώ τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί η Εύη Σούλη. Στη συγγραφή των κειμένων είναι ο Βύρων Θεοδωρόπουλος και ο Δημήτρης Χριστοφορίδης και σκηνοθετεί ο Άγγελος Τριανταφύλλου.

Τι θα δούμε στο φετινό πρόγραμμα; «Το νομοσχέδιο που επιβάλλει το 45% της μουσικής να είναι ελληνική. Πώς θα ήταν αυτό αν επιβαλλόταν και στον κινηματογράφο; Για παράδειγμα θα πρέπει να προβάλλεται μια ξένη ταινία κατά 55% και μια ελληνική κατά 45%. Οπότε έγιναν διάφορα νούμερα όπως μία ένωση του “Oppenheimer” με την ”Υπολοχαγό Νατάσα” η “Φόνισσα” με την “Barbie”. Επίσης, ένα νούμερο σαν την εκπομπή “Μουσικό Κουτί” μόνο που παρουσιαστής θα είναι ο Λευτέρης Παπαδόπουλος κλασικός ρόλος στην Ταράτσα – δεν είναι παρωδία παρά ένα σχόλιο για την κατάσταση του ελληνικού τραγουδιού σήμερα.

Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με το “Ζάρι” της Μαρίνας Σάττι στο οποίο θα κάνει μια τρομερή ανάλυση ο γνωστός “γιουροβινιστής” και τραυματισμένος από όλη αυτήν τη υπόθεση Θανάσης Αλευράς, θα έχουμε δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανου Κασσελάκη.

Και βέβαια τραγούδια, χορό και ακροβατικά και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καλεσμένοι μας».

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί του Ιουνίου: Νατάσσα Μποφίλιου, Βύρων Θεοδωρόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Γεροντίδης, Παύλος Παυλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Νίκος Ξυδάκης και Γιάννης Διονυσίου, ενώ το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν οι καλεσμένοι του Ιουλίου, του Αυγούστου, του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Μία από τις ερωτήσεις που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον ήταν για την Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι». Ο Φοίβος Δεληβοριάς δεν αποκάλυψε εάν θα είναι φιλοξενούμενη στην Ταράτσα αναφέρθηκε όμως στο τραγούδι.

«Εγώ αγαπώ πολύ την Μαρίνα Σάττι. Είχαμε συνεργαστεί προτού γίνει ένα εθνικό trademark. Είναι ένα πρόσωπο που αγαπώ και θαυμάζω για το ταλέντο και την πολυδιάστατη σκέψη του. Πάντα, μα πάντα, ακούω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα πράγματα που κάνει και προτείνει. Κι εγώ αιφνιδιάστηκα από το Ζάρι κυρίως ότι είναι ένα τραγούδι με πάρα πολλά μέρη. Πιστεύω όμως, ότι έχει πάρα πολλή σκέψη, πολλή φιλοσοφία και πολλή αγάπη σε αυτό που κάνει η Μαρίνα. Οπότε ανυπομονώ και για τα επόμενα βήματά της που ξέρω ότι θα είναι πολλά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους».

Θα μπορούσε ένας καλλιτέχνης της τραπ να βρεθεί στην Ταράτσα;

«Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις παραγωγές της τραπ μουσικής», είπε ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Μου αρέσουν πολύ μουσικά. Καταλαβαίνω γιατί η Μαρίνα Σάττι επηρεάστηκε από αυτό. Απλώς, αυτό το κλίμα του “Σημαδεμένου” του Πατσίνο, που μιλάει μόνο για κόκα και αμάξια και λεφτά και γκόμενες κλπ, είναι κάτι με το οποίο δεν μπορώ να ταυτιστώ με τίποτα. Οπότε, θα μου άρεσε πολύ να έχω έναν τραπ καλλιτέχνη, που να το σατιρίσουμε μαζί».

«Δεν σατιρίζουμε τον αδύναμο»

Σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο σήμερα προσεγγίζονται στην Ταράτσα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε:

«Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα ήταν λυμένο μέσα μου από την πρώτη Ταράτσα. Εμείς είμαστε ανελέητοι προς τον ισχυρό και δεν έχουμε κανέναν λόγο να σατιρίσουμε και να είμαστε σκληροί απέναντι στον ανίσχυρο. Και αυτό κρύβεται πίσω από την πολιτική ορθότητα, όταν δεν φτάνει σε ακρότητες: Γιατί να κοροϊδέψεις τον αδύναμο; Θα σατιρίσεις αυτόν που είναι από πάνω, τον δυνατό. Αυτόν που δεν έχει την ίδια δύναμη με εμάς, ποτέ. Αυτό είναι το δικό μου όριο.

Η σάτιρά μας στην Ταράτσα έχει πάντα δύο συστατικά: Αφενός αθωότητα και αφετέρου οξύτητα με αιχμή πάντα προς τους από πάνω».

Για το τέλος ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Ρένα Μόρφη, μας παρουσίασαν το νέο τους τραγούδι που θα ακούγεται στην παράσταση με τίτλο «Καλημέρα Νύχτα».

Ραντεβού από την Τετάρτη 29 Μαΐου έως και τις 10 Οκτωβρίου στο Θέατρο Άλσος!

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μακρής

BREAKING MUSIC