Οι συναυλίες του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Οι καλλιτέχνες που θα δούμε σε Ηρώδειο, Πειραιώς 260, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους

BREAKING
 

Οι καλλιτέχνες που θα δούμε σε Ηρώδειο, Πειραιώς 260, Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου αλλά και σε άλλους χώρους

Την πρώτη μέρα του Ιουνίου ανοίγει η αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που φέτος συμπληρώνει 69 χρόνια.

Με 93 παραγωγές, σε 85 ημέρες και τη συμμετοχή περίπου 2.500 περφόρμερ και δημιουργών από όλον τον κόσμο.

Όπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, «μέσα σε έναν κόσμο που φλέγεται, σηκώνει αυλαία φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου. Με ένα πρόγραμμα πολυφωνικό, μαχητικό, παρηγορητικό, πολιτικό αλλά γεμάτο αληθινή ομορφιά, με αστέρες διεθνούς βεληνεκούς από τους χώρους του Θεάτρου και της Μουσικής, αλλά και νέα ονόματα στην αιχμή της σύγχρονης πρωτοπορίας, με παραστάσεις Χορού, συναυλίες, περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εκδόσεις, πάρτι, δράσεις με ελεύθερη είσοδο, τιμητικά αφιερώματα, νέες συνεργασίες, ειδικές πλατφόρμες για επαγγελματίες του χώρου και πολλά άλλα, φιλοδοξούμε να σας δείξουμε αυτόν τον κόσμο κάτω από ένα καινούριο φως και να διαστείλουμε τον χρόνο μέσα σας τα βράδια που θα έρθετε μαζί μας».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε όλες τις συναυλίες αλλά και τις μουσικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στη μία σήμερα το μεσημέρι.

Ηρώδειο

OΠΕΡΑ / ΑΝΑΒIΩΣΗ

1, 2, 6, 11 Ιουνίου

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – HUGO DE ANA

Τόσκα του Τζάκομο Πουτσίνι

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου ανοίγει και φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή, που παρουσιάζει μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του ρεπερτορίου, την Τόσκα του Πουτσίνι, με τη συμμετοχή πρωταγωνιστών διεθνούς ακτινοβολίας.

Η Τόσκα του Ούγκο ντε Άνα (αναβίωση σκηνοθεσίας από την Κατερίνα Πετσατώδη) είναι συναρπαστική, δραματική και απολύτως συνεπής στο πνεύμα του συνθέτη, καθώς και στο ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναφέρεται το λιμπρέτο. Τα εντυπωσιακά σκηνικά –ένας τεράστιος Εσταυρωμένος, μια ιερή τράπεζα, ένα εργαστήρι ζωγραφικής– πλαισιώνονται από θεαματικές προβολές μνημείων της Ρώμης, θρησκευτικών συμβόλων, αλλά και βίντεο που δίνουν μια κινηματογραφική διάσταση στην παραγωγή.

Μουσική διεύθυνση Λουκάς Καρυτινός • Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια Ούγκο ντε Άνα • Αναβίωση σκηνοθεσίας Κατερίνα Πετσατώδη • Σχεδιασμός προβολών Sergio Metalli – Ideogamma SRL • Φωτισμοί Vinicio Cheli • Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Διεύθυνση παιδικής χορωδίας Κωνσταντίνα Πιτσιάκου • Ερμηνεύουν Φλόρια Τόσκα Lise Lindstrom (1/6 και 6/6) / Cellia Costea (2/6 και 11/6), Μάριο Καβαραντόσι Riccardo Massi (1/06 και 6/6) / Carl Tanner (2/6 και 11/6), Βαρόνος Σκάρπια Τάσης Χριστογιαννόπουλος (1/6 και 6/6), Γιάννης Γιαννίσης (2/6 και 11/6), Τσέζαρε Αντζελότι Τάσος Αποστόλου, Νεωκόρος Πέτρος Μαγουλάς, Σαρόνε / Δεσμοφύλακας Βαγγέλης Μανιάτης, Ένας βοσκός Εβίτα Χιώτη, Σπολέτα Γιάννης Καλύβας • Με μονωδούς, την Ορχήστρα, τη Χορωδία και την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

13 Ιουνίου

ANOHNI

and the Johnsons

It’s time to feel what’s really happening ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

 Για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, η ANOHNI παρουσιάζει μια σειρά από συναυλίες με τους Johnsons, μαζί με εννέα μουσικούς μεταξύ των οποίων οι Julia Kent (τσέλο), Maxim Moston (βιολί), Doug Wieselman (πολυοργανίστας), Gael Rakotondrabe (πιάνο), Leo Abrahams (κιθαρίστας) και Jimmy Hogarth (κιθαρίστας/παραγωγός). Ανταποκρινόμενη σε μια περίοδο αναταραχής, η ANOHNI θέτει την εξής πρόκληση: Ήρθε η ώρα να νιώσουμε τι πραγματικά συμβαίνει.

Γεννημένη στο Ηνωμένο Βασίλειο και μεγαλωμένη στο Άμστερνταμ και την Καλιφόρνια, η ANOHNI μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα τέλη της εφηβείας της, όπου σχημάτισε το συγκρότημά της The Johnsons το 1998 και χάραξε μια μοναδική πορεία ως καλλιτέχνις με έμφαση σε ανιμιστικά και οικο-φεμινιστικά θέματα. Το μουσικό ταξίδι της ANOHNI κινείται μεταξύ πολλών ειδών – από electronic experimental μέχρι avant-classical, dance και soul. Καθιερώθηκε στη διεθνή μουσική σκηνή με το άλμπουμ I Am a Bird Now (2005), που κέρδισε το βρετανικό βραβείο Mercury. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει τα άλμπουμ The Crying Light (2009), Swanlights (2010) και τις live ηχογραφήσεις Cut the World (2012) και TURNING (2014). Το 2016, κυκλοφόρησε το έντονα πολιτικό ηλεκτρονικό άλμπουμ HOPELESSNESS, σε παραγωγή των Hudson Mohawke και Daniel Lopatin, που ξεχώρισε ως ένα από τα δέκα κορυφαία άλμπουμ της χρονιάς σύμφωνα με τους New York Times. Την ίδια χρονιά, ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για την περιβαλλοντολογική ελεγεία «Manta Ray», που ακούστηκε στην ταινία Racing Extinction (σκην. Louie Psihoyos, 2015).

Με το έκτο στούντιο άλμπουμ της, με τίτλο My Back Was A Bridge For You To Cross (2023), η ANOHNI εστιάζει και πάλι στις κοινωνικές κατασκευές, την πνευματικότητα και τη σχέση μας με τη «βιόσφαιρα». Ο δίσκος διακρίθηκε ως «άλμπουμ της χρονιάς» από το New Yorker.

Σε μια δύσκολη συνθήκη σαν τη σημερινή, η καλλιτέχνις αναδεικνύει τη σημασία του θάρρους, της ανθεκτικότητας, της ταπεινότητας και της ειλικρίνειας σε ένα περίπλοκο και μερικές φορές οδυνηρό τοπίο. «Για μένα, δεν υπάρχει ουράνια ανάπαυλα. Η δημιουργία είναι ένα φασματικό και θηλυκό συνεχές· ο άνθρωπος παραμένει αναπόσπαστο μέρος της Φύσης».

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

15 Ιουνίου

EMANUEL AX – ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΒΑΚΟΣ – YO-YO MA

Έργα Μπετόβεν

Τρεις σούπερ σταρ της κλασικής μουσικής, τρεις κορυφαίους σολίστες με ασύγκριτη τεχνική και ερμηνευτική δεινότητα θα έχουμε το προνόμιο να παρακολουθήσουμε φέτος στη σκηνή του Ηρωδείου.

Ιμάνιουελ Αξ, Λεωνίδας Καβάκος και Γιο-Γιο Μα τα τελευταία χρόνια παίζουν μαζί γεμίζοντας ασφυκτικά τις σπουδαιότερες αίθουσες παγκοσμίως, και έχουν ηχογραφήσει ήδη τρεις δίσκους με έργα Μπετόβεν, σε μια εξαιρετικά ευτυχή για το μουσικόφιλο κοινό συνεργασία – που απ’ ό,τι φαίνεται είναι εξίσου απολαυστική και για τους ίδιους.

Μια μαγική συνάντηση που θα μας δώσει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις ιδιοφυείς ερμηνευτές σε μια υψηλής πνοής δημιουργική συνομιλία.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

17 Ιουνίου

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ένας αιώνας Μίμης Πλέσσας

Σε μια μυθική καριέρα που εκτείνεται σε επτά δεκαετίες, ο Μίμης Πλέσσας, πολυσχιδής συνθέτης, βιρτουόζος πιανίστας και μαέστρος, έχει συνθέσει μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, τζαζ, όπερα αλλά και κλασική μουσική.

Δημιουργός γενναιόδωρος και δοτικός, ανέδειξε πολλούς μεγάλους τραγουδιστές (Νάνα Μούσχουρη, Τζένη Βάνου, Γιάννης Πουλόπουλος, Στράτος Διονυσίου, Ρένα Κουμιώτη κ.ά.) και καθόρισε το έντεχνο και λαϊκό τραγούδι με την πλούσια συμβολή του στη δισκογραφία, η οποία του οφείλει επίσης τον πιο εμπορικό ελληνικό δίσκο που κυκλοφόρησε ποτέ: ο Δρόμος, σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, έχει 4.000.000 πωλήσεις από το 1969.

Στον κινηματογράφο, τα τραγούδια του Πλέσσα, από τις Θαλασσιές τις χάντρες μέχρι το Βρέχει φωτιά στη στράτα μου, ταυτίστηκαν με τις πιο λαμπερές στιγμές του ελληνικού σινεμά και τραγουδιούνται ακόμα.

Τον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής, θα τιμήσουν στη συναυλία του Ηρωδείου πλειάδα αγαπημένων καλλιτεχνών, μαζί με την Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας και την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Καλλιτεχνική επιμέλεια Λουκίλα Καρρέρ Πλέσσα • Σκηνοθετική επιμέλεια Ελεάνα Πλέσσα • Προσκεκλημένοι σολίστ Γιώργος Χατζηνάσιος, Στέφανος ΚορκολήςΟρχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ / Διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης Ορχήστρα Μίμης Πλέσσας: Γιώργος Παχής μπουζούκι, υπεύθυνος ορχήστρας, Χρήστος Βιδινιώτης μπουζούκι, Νίκος Καλαντζάκος πιάνο, Γιάννης Καλκάνης τύμπανα, Νίκος Καρατζάς μελωδικά κρουστά, Χρήστος Περτσινίδης κιθάρα, Γιάννης Πλαγιαννάκος κοντραμπάσο, Δήμος Πολυμέρης ακορντεόν, Δημήτρης Χουντής σοπράνο σαξόφωνο • Ερμηνεύουν (αλφαβητικά) Βασιλική Καραγιάννη, Σπύρος Κλείσσας, Σοφία Μανουσάκη, Πέννυ Μπαλτατζή, Δημήτρης Μπάσης, Τάσης Χριστογιαννόπουλος • Επιμέλεια ορχήστρας Μίμης Πλέσσας • Ενορχηστρώσεις Μίμης Πλέσσας, Σάμυ Ελγκαζάρ, Γιώργος Παχής • Σχεδιασμός φωτισμού Νίκος Συρίγος • Σχεδιασμός ήχου Μιχάλης Συγλέτος, Δημήτρης Χατζάκης

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

18 Ιουνίου

PHILHARMONIA ORCHESTRA – SANTTU-MATIAS ROUVALI – PATRICIA KOPATCHINSKAJA

Έργα Γκλίνκα, Στραβίνσκι και Τσαϊκόφσκι

Η περίφημη Philharmonia του Λονδίνου, από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, έρχεται στο Ηρώδειο υπό τη διεύθυνση του επικεφαλής μαέστρου της, του Φινλανδού Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι, που ανέλαβε το 2021, σε ηλικία μόλις 35 ετών, μια θέση από την οποία έχουν περάσει στο παρελθόν θρύλοι όπως ο Τοσκανίνι, ο Κάραγιαν και ο Μούτι. Τον δυναμισμό και τη φρεσκάδα της προσέγγισης του Ρόουβαλι συμπληρώνει ιδανικά το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της σολίστ του βιολιού Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια, που θεωρείται το enfant terrible της κλασικής μουσικής για τις αντισυμβατικές και γεμάτες πάθος ερμηνείες της.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

21 Ιουνίου – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΕΡΤ – ΜΙΧΑΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Στις 21 Ιουνίου, όπως κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με την καθιερωμένη συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ. Στο πόντιουμ, ο διεθνώς βραβευμένος και καταξιωμένος μαέστρος Μιχάλης Οικονόμου.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

26 Ιουνίου

LOREENA MCKENNITT

The Mask and Mirror – 30th Anniversary Tour

Η Λορίνα ΜακΚένιτ επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά τις δύο sold-out συναυλίες που άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις το 2019 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια και συνθέτρια ξεχωρίζει για το χαρακτηριστικό μουσικό της ιδίωμα, που συνδυάζει μουσικές του κόσμου με φολκ στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Φέτος γιορτάζει με μια ευρωπαϊκή περιοδεία τα 30 χρόνια από την κυκλοφορία του εμβληματικού άλμπουμ της The Mask and Mirror, στο οποίο παντρεύει αριστοτεχνικά την κέλτικη μουσική παράδοση με τους ήχους της Ισπανίας και του Μαρόκου.

Στη συναυλία της στην Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας της, θα παρουσιάσει αγαπημένα κλασικά τραγούδια της στο πρώτο μέρος, ενώ στο δεύτερο θα ερμηνεύσει ολόκληρο το The Mask and Mirror.

Caroline Lavelle τσέλοBrian Hughes κιθάραHugh Marsh βιολίDudley Phillips κοντραμπάσο

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

28 Ιουνίου

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – NEEME JÄRVI

Ενάτη του Μπετόβεν

Εκλεκτοί λυρικοί καλλιτέχνες διεθνούς ακτινοβολίας συνεργάζονται με την ΚΟΑ υπό την έμπειρη μπαγκέτα του διάσημου Αμερικανού, εσθονικής καταγωγής, μαέστρου Νέεμε Γιάρβι, για να παρουσιάσουν στο κοινό του Ηρωδείου τη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Το αθάνατο αυτό αριστούργημα, αναμφίβολα από τις υψηλότερες κατακτήσεις του ανθρώπινου πνεύματος, άλλαξε τον ρου της συμφωνικής μουσικής περισσότερο από κάθε άλλο. Και ως ανυπέρβλητη παρακαταθήκη ομορφιάς και αλήθειας, αποτελεί την πιο ανάγλυφη μουσική έκφραση του ουμανισμού, έργο-σύμβολο ελευθερίας, αξιοπρέπειας και συναδέλφωσης των λαών.

Μουσική διεύθυνση Neeme Järvi • Σολίστ Camilla Tilling σοπράνο, Aude Extrémo μέτζο-σοπράνο, Barry Banks τενόρος, Andrew Foster-Williams μπάσος • Χορωδίες Χορωδία της ΕΡΤ (Διδασκαλία – Διεύθυνση Μιχάλης Παπαπέτρου), Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων (Διδασκαλία – Διεύθυνση Σταύρος Μπερής), Amadeus Mixed Choir (Διδασκαλία – Διεύθυνση Svilen Simeonov)

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

30 Ιουνίου

CHAMBER ORCHESTRA OF EUROPE – SIMON RATTLE – MAGDALENA KOŽENÁ

Έργα Ντβόρζακ, Μάλερ, Μπάρτοκ, Σούμπερτ

Η πολυβραβευμένη Chamber Orchestra of Europe έχει εδώ και δεκαετίες κατακτήσει την κορυφή χάρη στον ξεχωριστό ήχο και τις καθηλωτικές ερμηνείες της. Φέτος το καλοκαίρι περιοδεύει στις μεγαλύτερες σκηνές της Ευρώπης υπό τη διεύθυνση ενός σούπερ σταρ του πόντιουμ, του Βρετανού σερ Σάιμον Ρατλ. Πρόκειται για την τρίτη συνεργασία του Ρατλ με την Ορχήστρα, με την οποία ο χαρισματικός μαέστρος δηλώνει πραγματικά ερωτευμένος. Σολίστ, η διάσημη μεσόφωνος Μαγκνταλένα Κοζενά στα συνταρακτικά Πέντε τραγούδια σε ποίηση Φρ. Ρίκερτ του Γκούσταφ Μάλερ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα Πέντε ουγγρικά δημοτικά τραγούδια του Μπέλα Μπάρτοκ και το Σκέρτσο Καπριτσιόζο έργο 66 του Αντονίν Ντβόρζακ, ενώ ολοκληρώνεται με ένα απαράμιλλο αριστούργημα, τη «Μεγάλη» Συμφωνία αρ. 9 σε ντο μείζονα του Φραντς Σούμπερτ.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

4 Ιουλίου

GRAZER PHILHARMONIKER (ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΓΚΡΑΤΣ) – ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΛΕΞΙΑ ΜΟΥΖΑ

Έργα Στράους, Μότσαρτ, Μάλερ

Ο Έλληνας μαέστρος Βασίλης Χριστόπουλος ξεκίνησε πριν λίγους μήνες τη θητεία του ως κύριος αρχιμουσικός στην Όπερα και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γκρατς, αναλαμβάνοντας έτσι τα ηνία ενός από τα ιστορικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ υποδέχεται με πολλή χαρά τον διεθνώς καταξιωμένο μαέστρο και την ορχήστρα «του» μαζί με την εκρηκτική πιανίστρια Αλεξία Μουζά. Τα έργα του προγράμματος αναφέρονται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στη μουσική παράδοση της Βιέννης: την απολαυστική Εισαγωγή από τη Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους διαδέχεται ένα από τα πιο διάσημα και αγαπημένα έργα του Μότσαρτ, το Κοντσέρτο αρ. 23 σε λα μείζονα για πιάνο και ορχήστρα. Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε ένα έργο-ορόσημο του ύστερου μουσικού ρομαντισμού, τη Συμφωνία αρ. 1 του Μάλερ.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

5 Ιουλίου

STING

Στην εντυπωσιακή καριέρα του, ο Sting έχει λάβει 17 βραβεία Grammy και έχει πουλήσει 100 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως ως ένας από τους πλέον ξεχωριστούς σόλο καλλιτέχνες στον κόσμο αλλά και ως πρώην επικεφαλής των Police. Τραγουδιστής, συνθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και ακτιβιστής, ο Sting έχει λάβει επίσης Χρυσή Σφαίρα, τέσσερις υποψηφιότητες για Oscar, μία υποψηφιότητα για Tony Award και το Century Award του περιοδικού Billboard, ενώ έχει τιμηθεί και από το Kennedy Center. Η υποστήριξή του σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως το Rainforest Fund, η Διεθνής Αμνηστία και το Live Aid αποτελούν ένα μόνο δείγμα της παγκόσμιας επιρροής της τέχνης του. Μαζί με τη σύζυγό του Trudie Styler, ίδρυσε το Rainforest Fund το 1989 για την προστασία των δασών του κόσμου και των αυτοχθόνων πληθυσμών που ζουν εκεί. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.sting.com.

Στη συναυλία του Ηρωδείου, επίσημη προσκεκλημένη του Sting θα είναι η πολυτάλαντη τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Giordana Angi.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΥΚΛΟΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

8 & 9 Ιουλίου

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ

Η δική μας Μεταπολίτευση

Το Φεστιβάλ τιμά την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας προσκαλώντας τον κορυφαίο Διονύση Σαββόπουλο να δημιουργήσει μια μουσική γιορτή/αφιέρωμα με τραγούδια συνδεδεμένα με τη Μεταπολίτευση, την κατάκτηση δημοκρατικών δικαιωμάτων, την ελευθερία, την ψυχαγωγία, την καθημερινότητα, την ελπίδα.

Εστιάζοντας σε μουσικούς σταθμούς της περιόδου 1973-1983 ο Διονύσης Σαββόπουλος σε ρόλο οικοδεσπότη καλεί τους σπουδαίους Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστο Θηβαίο, Μανώλη Μητσιά, Πάνο Μουζουράκη, Γιώργο Νταλάρα και Μαρία Φαραντούρη, να τραγουδήσουν μαζί δικές του επιτυχίες της εποχής αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Μικρούτσικου, Λάγιου κ.ά.

Με μια μπάντα που αποτελείται από αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες μουσικούς, υπό την ενορχήστρωση του Γιώτη Κιουρτσόγλου (και δύο ενορχηστρώσεις του Σταύρου Λάντσια) και τη χορωδία της ΕΡΤ, θα ζήσουμε δυο βραδιές που θα γράψουν ιστορία.

Τραγουδούν Διονύσης Σαββόπουλος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Δήμητρα Γαλάνη, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Πάνος Μουζουράκης, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη • Μουσικοί Γιώτης Κιουρτσόγλου μπάσο, Μιχάλης Καπηλίδης τύμπανα, Σταύρος Λάντσιας πιάνο, keyboards, τύμπανα, Θάνος Σταυρίδης ακορντεόν, Θύμιος Παπαδόπουλος κλαρίνο, σαξόφωνο, φλάουτο, Σάκης Ντοβόλης ηλεκτρική/ακουστική κιθάρα • Συμμετέχει η Xορωδία της ΕΡΤ • Ηχολήπτης Γιάννης Τούντας • Φωτισμοί Περικλής Μαθιέλης • Σκηνική επιμέλεια Αγγέλα Κάτρη • Παραγωγή Well Art Live

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

10 Ιουλίου

THE PHILHARMONIC BRASS – PHILIPPE AUGUIN

Έργα Γκέρσουιν, Γουίλιαμς, Μορικόνε, Σοστακόβιτς, Βέρντι, Μασκάνι, Ντβόρζακ

Αποτελούμενη αποκλειστικά από χάλκινα και κρουστά, η ορχήστρα Philharmonic Brass δημιουργήθηκε το 2023 από μέλη των Φιλαρμονικών της Βιέννης και του Βερολίνου. Επιφανείς μουσικοί τριών γενεών, κορυφαίοι στο είδος τους, ενώνουν το πάθος και τις δυνάμεις τους με στόχο να εξελιχθούν και να προσφέρουν στο κοινό μια πρωτόγνωρη εμπειρία ακρόασης.

Με τον γνώριμο του ελληνικού κοινού Φιλίπ Ογκέν στο πόντιουμ, στη συναυλία του Ηρωδείου η ορχήστρα θα ερμηνεύσει δημοφιλείς μελωδίες από τον κινηματογράφο αλλά και το κλασικό ρεπερτόριο.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

12 Ιουλίου

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ – ΛΟΥΚΑΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ – KHATIA BUNIATISHVILI

Έργα Τσαϊκόφσκι και Μπάρτοκ

Χάρη σε έναν φλογερό συνδυασμό ταλέντου, δεξιοτεχνίας, εκφραστικότητας και λάμψης, η Γεωργιανή σούπερ σταρ του πιάνου Κάτια Μπουνιατισβίλι έχει πάντα την ικανότητα να μαγεύει το ακροατήριό της όπου και αν εμφανίζεται, ερμηνεύοντας έργα υψηλών απαιτήσεων και προσφέροντας αναγνώσεις αυθεντικού πάθους και έμπνευσης. Φέτος την υποδεχόμαστε στο Ηρώδειο, για να ερμηνεύσει το δημοφιλέστερο ίσως κοντσέρτο για πιάνο όλων των εποχών, το Πρώτο του Τσαϊκόφσκι. Συνοδοιπόροι της στον μελωδικό κόσμο του ρομαντικού συνθέτη, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και ο καταξιωμένος αρχιμουσικός Λουκάς Καρυτινός, θα μετατραπούν οι ίδιοι σε... σολίστες στο περίφημο Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπέλα Μπάρτοκ, το πιο εντυπωσιακό συμφωνικό έργο του Ούγγρου πρωτοπόρου, που σφύζει από ζωντάνια και χορευτική διάθεση, αγγίζοντας τα όρια του παροξυσμού. Μια βραδιά που υπόσχεται μεγάλες συγκινήσεις!

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου – Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

14 Ιουλίου

ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ

50 καλοκαίρια και χειμώνες

Τη μοναδική Τάνια Τσανακλίδου υποδέχεται η σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού στις 14 Ιουλίου, σε μια ξεχωριστή βραδιά του φετινού Φεστιβάλ. Η ερμηνεύτρια φέρνει στο σήμερα τους θησαυρούς μιας 50χρονης δισκογραφίας με τις μελωδίες που καθόρισαν την πορεία της.

Στη μουσική παράσταση που θα επιμεληθεί η ίδια, η ροή των τραγουδιών θα ακολουθεί τόσο την κοινωνικοπολιτική συνθήκη στην οποία γεννήθηκαν όσο και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της Τσανακλίδου στο πέρασμα των χρόνων. Έτσι, η χούντα, η Μεταπολίτευση, οι μπουάτ της Πλάκας, ο Ξυλούρης, ο Μαρκόπουλος και ο Λεοντής συναντούν επί σκηνής το πέρασμα της Τάνιας Τσανακλίδου από το Θέατρο Τέχνης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, τον Γιάννη Σπανό και τον Μορμόλη, τον Τσάρλι Τσάπλιν, την Edith Piaf, τον Γιώργο Χατζηνάσιο, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Μιχάλη Δέλτα κ.ά.

Διεύθυνση ορχήστρας – Ενορχηστρώσεις Νεοκλής Νεοφυτίδης • Εκτέλεση παραγωγής Γιάννης Περίδης

Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν.

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

16 Ιουλίου

JAKUB JÓZEF ORLIŃSKI ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

IL POMO DORO

Beyond

O Πολωνός πολυβραβευμένος κόντρα τενόρος Γιάκουμπ Γιοζέφ Ορλίνσκι έρχεται στο Ηρώδειο για να κατακτήσει το ελληνικό κοινό όχι μόνο με τη φωνή του, που έχει χαρακτηριστεί η «πιο απόκοσμα όμορφη στον πλανήτη», αλλά και με τη χαρισματική παρουσία του ως breakdancer. Μαζί με τους εξωστρεφείς και ακτιβιστές Il Pomo d’Oro, το καταξιωμένο σύνολο που ιδρύθηκε το 2012 από φημισμένους δεξιοτέχνες στον τομέα της ιστορικής μουσικής ερμηνείας, αποθεώνονται σε sold-out ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο μυώντας μια νέα γενιά ακροατών στην παλαιά μουσική. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζωντανά μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία του Ορλίνσκι στην άρια «Vedrò con mio diletto» του Βιβάλντι (Αιξ-αν-Προβάνς, 2017) αριθμεί πάνω από 11.000.000 προβολές στο YouTube. Με το Beyond παρουσιάζουν συνθέσεις του πρώιμου μπαρόκ, πολλές από τις οποίες παίζονται σπάνια, σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες και αντισυμβατικές βραδιές του φετινού προγράμματος.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

18 Ιουλίου

CHARLES LLOYD SKY QUARTET

Καλεσμένη η ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

Ο μυθικός τζαζίστας Τσαρλς Λόιντ επιστρέφει στην Ελλάδα για να μοιραστεί ξανά τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, μιάμιση δεκαετία μετά το ιστορικό «Athens Concert», που καθήλωσε τους θεατές στο Ηρώδειο το 2010 και λίγο αργότερα κυκλοφόρησε σε δίσκο με τεράστια επιτυχία.

Ο μεγάλος Αμερικανός σαξοφωνίστας και συνθέτης, που μόλις γιόρτασε τα 86α γενέθλιά του με την κυκλοφορία του νέου δίσκου του The Sky Will Still Be There Tomorrow, θα έχει μαζί του τρεις εξαιρετικούς σολίστες διεθνούς εμβέλειας: τον πιανίστα Τζέισον Μοράν, τον μπασίστα Λάρι Γκρεναντίερ και τον ντράμερ Μπράιαν Μπλέιντ. Οι δρόμοι της τζαζ διασταυρώνονται με την ελληνική μουσική παράδοση και τον Μίκη Θεοδωράκη σε μια συναυλία συναρπαστικών μουσικών προσμείξεων.

Charles Lloyd σαξόφωνο, φλάουτοJason Moran πιάνοLarry Grenadier κοντραμπάσοBrian Blade ντραμς, κρουστά

OΠΕΡΑ / ΑΝΑΒIΩΣΗ

27, 28, 30 & 31 Ιουλίου

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ – PIER GIORGIO MORANDI – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ

Τραβιάτα του Τζουζέπε Βέρντι

Το πρόγραμμα του Ηρωδείου ολοκληρώνεται με την Τραβιάτα του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, που πρωτοπαρουσιάστηκε από τη ΕΛΣ στο ρωμαϊκό ωδείο το καλοκαίρι του 2019 με ξεχωριστή επιτυχία. Ο άτυχος έρωτας της «Κυρίας με τις καμέλιες» για τον Αλφρέντο Ζερμόν, όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Βέρντι μέσα από μελωδίες μοναδικής δύναμης, οι οποίες γράφονται ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά, θα ζωντανέψει για τέσσερις παραστάσεις.

Στην πρώτη διανομή η Αμερικανίδα σούπερ σταρ της όπερας Ναντίν Σιέρα θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Βιολέτας Βαλερί, με τον ανερχόμενο τενόρο Φρέντι Ντε Τομάζο στον ρόλο του Αλφρέντο Ζερμόν και τον διεθνώς αναγνωρισμένο βαρύτονο Δημήτρη Πλατανιά στον ρόλο του Τζόρτζιο Ζερμόν.

Στο δεύτερο καστ, δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, η Βασιλική Καραγιάννη και ο Τάσσης Χριστογιαννόπουλος στους ρόλους της Βιολέτας Βαλερί και του Τζόρτζιο Ζερμόν αντίστοιχα, και ο διάσημος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο στον ρόλο του Αλφρέντο.

Μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι • Σκηνοθεσία – Χορογραφία – Σκηνικά Κωνσταντίνος Ρήγος • Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη • Φωτισμοί Χρήστος Τζιόγκας • Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας Μαίρη Τσαγκάρη • Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος • Ερμηνεύουν Βιολέτα Βαλερί Nadine Sierra (27/7 και 30/7) / Βασιλική Καραγιάννη (28/7 και 31/7), Αλφρέντο Ζερμόν Freddie De Tommaso (27/7 και 30/7) / Francesco Demurro (28/7 και 31/7), Τζόρτζιο Ζερμόν Δημήτρης Πλατανιάς (27/7 και 30/7) / Τάσης Χριστογιαννόπουλος (28/7 και 31/7), Φλόρα Χρυσάνθη Σπιτάδη, Ανίνα Ελένη Βουδουράκη, Γκαστόνε Γιάννης Καλύβας, Βαρόνος Ντουφόλ Νικόλας Ντούρος, Μαρκήσιος του Ομπινί Νίκος Κοτενίδης, Δρ Γκερνβίλ Γιώργος Παπαδημητρίου, Τζουζέπε Νίκος Κατσιγιάννης, Οικονόμος / Μαντατοφόρος Ιωάννης Κοντέλλης • Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Β – ΟΠΕΡΑ / ΠΕΡΦΟΡΜΑΝΣ  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

15 - 18 Ιουνίου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ – bijoux de kant

Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της στο περσινό μας πρόγραμμα, η bijoux de kant του Γιάννη Σκουρλέτη επανέρχεται με τα Τραγούδια του ελληνικού λαού – Drag ορατόριο, μια παράσταση ρηξικέλευθη, μια τολμηρή ανάγνωση, που από την κριτική χαρακτηρίστηκε «ένα άλμα στον χρόνο, τον τόπο και το φύλο» (Lifo), και θεωρήθηκε πως γέννησε «μία νέα καλλιτεχνική φόρμα που μετακινείται από τα αυστηρά στεγανά της εθνικότητας της τέχνης» (Η Αυγή).

Η παράσταση αντλεί έμπνευση από τον σπουδαίο Μικρασιάτη συνθέτη, μαέστρο και πιανίστα Γιάννη Κωνσταντινίδη (1903-1984). Έχοντας διαπρέψει στον χώρο του ελαφρού τραγουδιού («Ξύπνα αγάπη μου», «Θα ξανάρθεις», «Τα νέα της Αλεξάνδρας», «Πόσο λυπάμαι» κ.ά.) με το ψευδώνυμο Κώστας Γιαννίδης, με τον κύκλο Είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού ο Κωνσταντινίδης δημιούργησε ένα υπερκείμενο, μια μουσική σύνθεση αντίστοιχη της δισυπόστατης καλλιτεχνικής του πορείας. Με αφετηρία τον γοητευτικό αυτό κύκλο τραγουδιών και τα κείμενα του καλλιτέχνη και ερευνητή Αλέξανδρου Παπαδόπουλου, η drag βαρύτονος Νίνα Νάη, η περφόρμερ Daglara και ο πιανίστας Γιώργος Ζιάβρας αφηγούνται εκ βαθέων μια ιστορία που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ελληνικό horror show. Μέσα σ’ ένα αλλόκοτο τοπίο, σχεδιασμένο από τον σκηνογράφο Κωνσταντίνο Σκουρλέτη, μιλούν για το ανοιχτό τραύμα της πατριαρχίας και την παρέκκλιση. Αφηγούνται μια άλλη, αθέατη πολλές φορές Ελλάδα. Είδωλα ενός καλά κρυμμένου προσωπικού βιώματος, εξιστορούν τα πάθη της ετερότητας σ’ έναν δυστοπικό κόσμο.

Σύλληψη – Σκηνοθεσία Γιάννης Σκουρλέτης • Μουσική Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης • Σκηνικά Κωνσταντίνος Σκουρλέτης • Κοστούμια Daglara • Φωτισμοί bijoux de kant • Κείμενο – Μετάφραση Αλέξανδρος Παπαδόπουλος • Δραματολόγος – Καλλιτεχνικός συντονισμός Γιώργος Παπαδάκης • Ερμηνεύουν Νίνα Νάη (βαρύτονος in drag), Γιώργος Ζιάβρας (πιάνο), Daglara (περφόρμερ) • Οργάνωση παραγωγής Ασημένια Ευθυμίου • Εκτέλεση παραγωγής bijoux de kant

LIVE ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Επιμέλεια Δημήτρης Τσάκας

Μετά τις δύο πολύ επιτυχημένες χρονιές του Τζαζ στην Πλατεία στον υπαίθριο χώρο της Πειραιώς 260, το μίνι μουσικό φεστιβάλ που έγινε σημείο συνάντησης όλων των μουσικόφιλων της πόλης συνεχίζεται με νέα, διευρυμένη μορφή. Φέτος, θα φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα μουσικά σχήματα προτείνοντας μια ποικιλία μουσικών στιλ, από τζαζ, φανκ και σόουλ μέχρι ποπ, λάτιν και ηλεκτρονική μουσική. Τα live θα πραγματοποιούνται σε όλη τη διάρκεια του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πειραιώς 260 μετά τις παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο.

5, 6 & 7 Ιουνίου

MODE PLAGAL

Οι Mode Plagal επανέρχονται με καινούριες συνθέσεις αλλά και με ανέκδοτες ακόμα διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, όπου η παράδοση συναντά την τζαζ, ο αυτοσχεδιασμός φλερτάρει ελεύθερα με ήχους που όλοι κουβαλάμε στο μουσικό μας DNA, και η Μεσόγειος κλείνει το μάτι στα μπλουζ και το Afrobeat.

Θοδωρής Ρέλλος σαξόφωνο, τραγούδιΚλέων Αντωνίου κιθάρα, τραγούδιΦλοριάν Μικούτα πλήκτρα, τραγούδιΤάκης Κανέλλος τύμπαναΘοδωρής Κανέλλος μπάσοΆγγελος Πολυχρόνου κρουστάΑχιλλέας Κανέλλος ακουστικό πιάνο

17 & 18 Ιουνίου

NEFELI FASOULI QUINTET

Phases

Η Νεφέλη Φασούλη ανήκει στις ταλαντούχες νέες τραγουδίστριες που ξεχωρίζουν ανεξάρτητα από στιλιστικούς περιορισμούς και προδιαγραφές. Στο φεστιβάλ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τον νέο τζαζ δίσκο της με τίτλο Phases, τον οποίο υπογράφει σε στίχο και μουσική και ηχογράφησε πέρυσι στην Αμερική. Το σχήμα Nefeli Fasouli Quintet αιωρείται πάνω από την ελληνική μουσική και την τζαζ και αναμένεται να παρουσιάσει ένα ενδιαφέρον ψηφιδωτό με τραγούδια από τον δίσκο Phases και άλλα που ανήκουν «στον κόσμο σου».

Νεφέλη Φασούλη τραγούδιΣταύρος Μάνθος σαξόφωνοΚωστής Χριστοδούλου πλήκτραΚίμων Καρούτζος κοντραμπάσοΙάσονας Γουάστωρ ντραμς

26, 27 & 29 Ιουνίου

MISSIGNO

Οι Missigno είναι ένα πειραματικό ηλεκτρονικό τρίο που δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2020 από τον Νικόλα Γουάστωρ (συνθεσάιζερ), τον Γιώργο Κωνσταντίνου (μπάσο) και τον Ιάσονα Γουάστωρ (τύμπανα). Η βασική φιλοσοφία του συγκροτήματος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον θεματικό και αφηρημένο αυτοσχεδιασμό σε συνδυασμό με πρωτότυπες συνθέσεις. Το πρώτο τους άλμπουμ Binary Digit Temple κυκλοφόρησε το 2020, και το διαδέχθηκε το Dystopian Reverie το 2022.

Νικόλας Γουάστωρ synthesizersΓιώργος Κωνσταντίνου ηλεκτρικό μπάσοΙάσονας Γουάστωρ ντραμςΚυριάκος Παπαδόπουλος live audio-visual manipulation, sound engineer

13, 14 & 15 Ιουλίου

MOb

Η μουσική των MOb περιγράφεται ως σταυροδρόμι μεταξύ electronic melodious jazz, kraut, filmic και exploratory post punk. Synthesizers, effects, loops, drones και τονικές αποκλίσεις μοιράζονται τον πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία του απαράμιλλου ηχητικού τοπίου του τρίο. Οι συνθέσεις του γκρουπ βασίζονται, κυρίως, σε ανοιχτές φόρμες, χρησιμοποιώντας τόσο τονικό όσο και μη τονικό γραμμικό υλικό, ενώ ο αυτοσχεδιασμός τείνει να ισορροπεί μεταξύ της παραγωγής μελωδικού υλικού και της δημιουργίας πολύπλευρων ηχητικών ατμοσφαιρών.

Μάριος Βαληνάκης σαξόφωνο & live electronicsΑλέξανδρος Δελής μπάσο, κιθάρα & effectsΠαναγιώτης Κωστόπουλος ντραμς

19, 20 & 21 Ιουλίου

YOEL SOTO GROUP

19/07 Yoel Soto feat. Irini Arabatzí

Η Ειρήνη Αραμπατζή, ταλαντούχα Ελληνίδα τραγουδίστρια που έχει μεγαλώσει στο Βέλγιο, θα χρωματίσει τη βραδιά με πρωτότυπες εκδοχές παλιών τραγουδιών από την Κούβα, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα.

20/07 Yoel Soto feat. Ramón Soto

Ένα αφιέρωμα στη θρυλική ορχήστρα Buena Vista Social Club, με τη συνδρομή της αυθεντικής κουβανέζικης φωνής του Ramón Soto.

21/07 Yoel Soto feat. Rosanna Mailan

Η Κουβανή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Rosanna Mailan θα παρουσιάσει πρωτότυπες συνθέσεις της αλλά και σύγχρονες εκδοχές παραδοσιακών τραγουδιών από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Yoel Soto Group

Κωστής Χριστοδούλου πλήκτραΣωτήρης Ντούβας ντραμςCarlos Menéndez κρουστάΔημήτρης Σεβδαλής πιάνοDemian Gómez ντραμςYoel Soto μπάσο, φωνητικά

23 & 24 Ιουλίου

THE SOUL PEANUTS & FRIENDS

Οι Soul Peanuts αποτελούν ένα γεμάτο ζωντάνια και ενέργεια organ trio που έχει καθιερωθεί στη μουσική σκηνή της Αθήνας. Με έντονες τζαζ, funk, boogaloo και Afro επιρροές από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, διαμορφώνουν ένα μοναδικό ύφος που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού. Στην εξάχρονη πορεία τους έχουν κάνει εκατοντάδες συναυλίες και πολλές συνεργασίες με εκλεκτούς μουσικούς, δημιουργώντας με κάθε τους εμφάνιση μια μοναδική εμπειρία. Στην Πειραιώς 260 θα παρουσιάσουν κομμάτια από τον πρώτο τους δίσκο, κάποια ακυκλοφόρητα έργα, καθώς και αγαπημένες διασκευές, υποσχόμενοι ένα αξέχαστο μουσικό ταξίδι!

The Soul Peanuts Ραφαήλ Μελετέας hammondΈρικ Παναγόπουλος κιθάραΓιάννης Παπαδούλης ντραμς • Guests Βίκτωρ Φιλιπποπολίτης σαξόφωνο (23 & 24/7) • Άγγελος Πολυχρόνου κρουστά (23/7) • Αλέξανδρος Δελής μπάσο (24/7)

25 Ιουλίου

Συναυλία – πάρτι

DATFUNKBAND & GUESTS

Οι Datfunkband περιπλανιoύνται με μαεστρία ανάμεσα σε funk, blues και jazz επιρροές δημιουργώντας έναν ιδιαίτερο ήχο. Στο πάρτι στην Πλατεία για τη λήξη του προγράμματος της Πειραιώς 260, ο Αστέριος Παπασταματάκης στο hammond organ και ο Μιχάλης Καπηλίδης στα ντραμς ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Δημήτρη Σχίζα στην κιθάρα, τον Βασίλη Ξενόπουλο στο σαξόφωνο και την Αλεξάνδρα Σιετή στο τραγούδι, αναμειγνύοντας την αισθησιακή ενέργεια της funk με τη διαχρονική ποιότητα της jazz.

DATFUNKBAND Αστέριος Παπασταματάκης hammond organΜιχάλης Καπηλίδης ντραμς • Guests Δημήτρης Σχίζας ηλεκτρική κιθάραΒασίλης Ξενόπουλος τενόρο σαξόφωνο Αλεξάνδρα Σιετή τραγούδι

Ηχοληψία Γιάννης Τούντας, Γιάννης Δαμιανός • Χειρισμός φώτων Phil HillsΟργάνωση & εκτέλεση παραγωγής ARTος & Θέαμα / Αναστασία Ταμουρίδου

Το αγαπημένο καλλιτεχνικό στέκι των Πετραλώνων Cafe Nacional δίνει φέτος το παρών στην Πειραιώς 260, με signature cocktails, fine spirits αλλά και ψαγμένες street food γεύσεις. Τα after parties θα πλαισιώνονται από DJs που θα επιλέγουν μουσική κυρίως από βινύλια, δημιουργώντας ένα αξεπέραστο ατμοσφαιρικό σκηνικό!

Subset Festival

Φεστιβάλ νέας μουσικής στο Ωδείο Αθηνών

10 – 14 Ιουνίου

Επιμέλεια Σταύρος Γασπαράτος

Σε συμπαραγωγή με το Ωδείο Αθηνών

Το Subset Festival, η πολυπρισματική μουσική πλατφόρμα που εγκαινιάστηκε πέρυσι σε συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με το Ωδείο Αθηνών, επανέρχεται ανανεωμένη εστιάζοντας πάντα στον διάλογο της σύγχρονης μουσικής με τα νέα μέσα.

Αντλώντας τον τίτλο του από έναν μαθηματικό όρο (υποσύνολο ⊆), το Subset Festival παρουσιάζει διαφορετικές εκδοχές σύγχρονης μουσικής γραφής από μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών ρευμάτων. Στους φιλόξενους χώρους του ανακαινισμένου Ωδείου Αθηνών από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε μουσικά σχήματα και σολίστες καταξιωμένους και ανερχόμενους, Έλληνες και ξένους, οπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς αλλά και workshops ανοιχτά στο κοινό. 

To Subset περιλαμβάνει αναθέσεις σε σύγχρονα ελληνικά σύνολα και καλλιτέχνες (Άντης Σκορδής, Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, Εύη Νάκου, Βασούλα Δελλή, Γιώργος Κοκκινάρης, Θάνος Πολυμενέας, ΜΙΖΙ, Αλέξανδρος Δρυμωνίτης, Μάγδα Λαμπροπούλου, Δήμητρα Κουστερίδου, Γιώργος Πούλιος) οι οποίοι δημιουργούν επτά νέα έργα-εγκαταστάσεις ειδικά για το Φεστιβάλ. Συμμετέχουν ακόμα καταξιωμένα σχήματα και καλλιτέχνες σύγχρονης μουσικής, Έλληνες (Γιάννης Αναστασάκης και Ναταλία Μαντά) και ξένοι (Arve Henriksen, Raed Yassin, Laurel Halo, Klara Lewis, Nik Colk Void και Pedro Maia, Ben Frost, και το σύνολο Solistenensemble Kaleidoskop που παρουσιάζει σε παγκόσμια πρεμιέρα το νέο έργο της Maya Dunietz). Επιστέγασμα της διοργάνωσης, που εξελίσσεται σε πολύτιμο σημείο καλλιτεχνικού διαλόγου για τη διεθνή μουσική κοινότητα, θα είναι η προβολή του concert film Ryūichi Sakamoto: Opus σε σκηνοθεσία του Ιάπωνα Neo Sora, όπου παρακολουθούμε τον Ryuichi Sakamoto μόνο στο πιάνο στην τελευταία του ερμηνεία πριν τον θάνατό του.

10 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, 20.30

KLARA LEWIS & NIK COLK VOID ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Live visuals PEDRO MAIA 

Η Klara Lewis και η Nik Colk Void έχουν παρουσιαστεί σε διεθνείς διοργανώσεις:  Semibreve Festival (Πορτογαλία), Dark MoFo (Τασμανία), Ultima Festival στο Henie Onstad Art Center (Όσλο), L.E.V. Festival (Χιχόν), Conflux Festival (Ρότερνταμ), Donau Festival (Αυστρία), Sonar Festival (Βαρκελώνη) κ.α. Σε αυτή τη συνεργασία, οι προσεγγίσεις τους συναντιούνται σε ένα παιγνιώδες κολάζ Pop και Noise με κιθάρες, πλήκτρα, Eurorack modular systems, φωνή, sampling και outboard processing που συμπλέκει τις δικές τους ξεχωριστές εκδοχές tender techno και brutal ambient. Η live παρουσίαση συνοδεύεται από τα live visuals του Pedro Maia.

ARVE HENRIKSEN & ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Live visuals ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΑΝΤΑ

O καταξιωμένος Νορβηγός τρομπετίστας και συνθέτης Arve Henriksen (τρομπέτα, φωνή, electronics) συναντά τον καινοτόμο περφόρμερ Γιάννη Αναστασάκη (ηλεκτρική κιθάρα, αναλογικά συνθεσάιζερ, μουσικό πριόνι, live-electronics). Οι δυο τους έχουν συμπράξει ξανά επί σκηνής το 2014 (six d.o.g.s) και το 2018 (Αγγλικανική Εκκλησία). Αυτή την περίοδο εργάζονται για την ολοκλήρωση του πρώτου τους κοινού άλμπουμ, το οποίο θα ολοκληρωθεί εντός του 2024. Τη συναυλία τους θα επιμεληθεί εικαστικά η καταξιωμένη γλύπτρια, εικαστικός και visual artist Ναταλία Μαντά με ζωντανές αναλογικές και ψηφιακές προβολές.

ΦΟΥΑΓIE ΤΕΧΝΩΝ, 22.00

RAED YASSIN

Phantom Orchestra

Το Phantom Orchestra του Λιβανέζου καλλιτέχνη Raed Yassin, διακεκριμένου στον χώρο τόσο των εικαστικών όσο και της μουσικής, είναι ένα συλλογικό εγχείρημα που αποτυπώνει και καταγράφει μια ξεχωριστή μουσική στιγμή της νεότερης ιστορίας: ήχους μουσικών που αυτοσχεδιάζουν μοναχικά λόγω των πρόσφατων συνθηκών της πανδημίας. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται, καταγράφονται και τυπώνονται σε δίσκους βινυλίου και μετά παίζονται ταυτόχρονα σαν κάποιου είδους ορχήστρα πικάπ (Turntable Orchestra), όπου οι διαχωρισμένοι ήχοι ακούγονται μαζί και επανασυνδέονται. Το εγχείρημα μιμείται το σήμερα: βγαίνουμε από την απομόνωση· μαθαίνουμε εκ νέου να συνυπάρχουμε στον κόσμο.

11 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, 20.30

ΑΝΤΗΣ ΣΚΟΡΔΗΣ

«β»                                                                           

Το «β», μια ανάθεση του Subset στον Κύπριο συνθέτη σύγχρονης μουσικής Άντη Σκορδή, είναι μια διαθεματική περφόρμανς τεσσάρων μουσικών, ενός conductor/electronics και ενός VJ σε ζωντανή δημιουργία. Η μουσική διαμορφώνεται ως κύκλος επτά κομματιών: τα τέσσερα μεγαλύτερα έργα, διαχωρίζονται με σύντομα ηλεκτρονικά κομμάτια / ιντερλούδια. Το έργο ορίζεται από τη μουσική, τα φώτα, το κείμενο και τις κινούμενες εικόνες ως τελετουργικό που εκτυλίσσεται σε τρία στάδια: προετοιμασία – συμβάν – κάθαρση.

Ο συνθέτης συνεργάζεται με τη Έλια Καλογιάννη για τη ζωντανή video performance που δημιουργεί τον εικαστικό χώρο του έργου.

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ, 22.00

ΟΝ OFF ENSEMBLE – NEFELI STAMATOGIANNOPOULOU

άιζο / Iso - the bird. Opus II                                      

Επιστρέφοντας σε παλαιότερο έργο της, η συνθέτρια Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου προτείνει, ειδικά για τo Subset, το άϊζο, the bird. Opus II, ένα μουσικό πείραμα που αναπαριστά συνθήκες της πραγματικής ζωής, γραμμένο για οκτώ ηχεία, ηχογραφημένο υλικό,visuals, φλάουτο, birbyne, κρουστά, rhodes piano, φωνές, βιόλα, κοντραμπάσο και έναν μαέστρο. Στο μουσικό και σκηνικό αυτό έργο, με πρωταγωνιστή τον Άιζο, ένα πουλί που ζούσε σε κλουβί, η καλλιτέχνιδα εξελίσσει τη σχέση ηχητικής σύνθεσης κίνησης και δραματουργίας του ήχου σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική, κινηματογραφική προσέγγιση.

Μουσική – Σκηνική σύνθεση – Σύλληψη Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου • Δημιουργία αφίσας & Οπτικού υλικού / visuals Περικλής Αγιανόζογλου • Live χειρισμός ηχητικού υλικού Φίλιππος Θεοχαρίδης • Ενδυματολογική επιμέλεια Μαργαρίτα Δοσούλα Εξωτερικός παρατηρητής Άγγελος Μαστραντώνης • Επί σκηνής Ειρήνη Σγουρίδου φλάουτο (νύχτα / μέρα), Rafal Habel birbynė (θόρυβος / ησυχία), Justine Goussot rhodes piano (μέλλον / παρελθόν), Μιχάλης Καταχανάς βιόλα (δράση / αδράνεια), Χάρης Παζαρούλας κοντραμπάσο (σκοτάδι / φως), Ιάκωβος Παυλόπουλος κρουστά (Χρόνος: η Καμπάνα), Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου (διεύθυνση του χρόνου)

GIORGOS POULIOS

trespassing                                                                     

Ο Γιώργος Πούλιος έχει γράψει μουσική για δεκάδες θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις καλλιτεχνών όπως ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Ρούλα Πατεράκη, η Κατερίνα Ευαγγελάτου και ο Δημήτρης Καραντζάς ενώ το μουσικό έργο του παρουσιάζεται από το 2004 σε συναυλίες, θέατρα και φεστιβάλ διεθνώς.

Εμπνευσμένος από τις συνεργασίες του στον χώρο του Θεάτρου και του Χορού, ο αυτοδίδακτος συνθέτης και μουσικός προτείνει στο πλαίσιο του Subset μια σόλο συναυλία-περφόρμανς. Επί σκηνής, ανάμεσα σε μια ραπτομηχανή και μια πρέσα ατμού  επιχειρεί μια αναδρομή στις αρχικές μουσικές αναφορές του και εκφράζει την ομορφιά στον συνδυασμό ετερόκλητων στοιχείων.

12 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, 20.30

SOLISTENENSEMBLE KALEIDOSKOP & MAYA DUNIETZ

Sound οf Difference

ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Το σύνολο Kaleidoskop ιδρύθηκε το 2006 στο Βερολίνο και από τότε έχει αφοσιωθεί στην ανάπτυξη νέων μορφών πειραματικού μουσικού θεάτρου. Με ανοιχτή διάθεση, το σύνολο δημιουργεί νέες μορφές συνεργασίας με διεθνείς καλλιτέχνες από άλλα είδη και σκηνές μουσικής.

Το έργο της συνθέτιδας Maya Dunietz που ερμηνεύουν αναδεικνύει ένα παλλόμενο μουσικό σύμπαν όπου κάνουν την εμφάνισή τους νότες φαντάσματα. Αργόσυρτες κινήσεις, μακρόσυρτες δομές. Κύματα από τονισμούς που «γλιστρούν» άστατα σε έναν συνεχή χορό και μια άνευ ορίων αναζήτηση ισορροπίας.

13 & 14 Απριλίου Εργαστήριο με τους καλλιτέχνες, απευθυνόμενο σε συνθέτες, μουσικούς, μουσικά σύνολα αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

https://aefestival.gr/open-call-sound-of-difference/

ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ, 22.00 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΥΜΩΝΙΤΗΣ feat. ARTEFACTS ENSEMBLE

Techno unplugged                                            

Μια παράσταση ζωντανής ακουστικής techno, κώδικα και τεχνητής νοημοσύνης. Ο προγραμματιστής Αλέξανδρος Δρυμωνίτης γράφει ζωντανά μουσική παρτιτούρα μέσω γραφής κώδικα και προσκαλεί τους μουσικούς του ARTéfacts ensemble να παίξουν techno με ακουστικά όργανα! Αλληλεπιδρά με ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, ενθαρρύνοντάς το να συνθέσει, παράγοντας techno μουσικές φράσεις, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη ελέγχει τον φωτισμό, δημιουργώντας την ατμόσφαιρα που ταιριάζει με την εξελισσόμενη μουσική. Ο ζωντανός κώδικας και η συνολική μουσική παρτιτούρα προβάλλονται σε οθόνη, ενώ το κοινό περιηγείται γύρω από τους μουσικούς, αλλά μπορεί και να χορέψει!

Live Coding Αλέξανδρος Δρυμωνίτης Ηλεκτρικό κοντραμπάσο Δημήτρης Τίγκας Κρουστά Κώστας Σερεμέτης Σαξόφωνο Guido De Flaviis Μπ. Κλαρινέτο Σπύρος Τζέκος

13 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, 20.30

EVI NAKOU & VASSULA DELLI

We habitually maintain

Το We habitually maintain είναι ένα έργο για τους αυτοματοποιημένους τρόπους που συνδέουν την αρχιτεκτονική, τον ήχο, τις εργασίες συντήρησης σε υπόγειους χώρους και τα ανθρώπινα σώματα. Επιτόπιες ηχογραφήσεις μηχανημάτων, ζωντανός και επεξεργασμένος ήχος και μη λεκτικοί ήχοι συνθέτουν μια παρτιτούρα που ερμηνεύουν οι μουσικοί Εύη Νάκου και Βασούλα Δελλή. Μια ηχητική και κειμενική σύνθεση για την αθέατη και αθόρυβη μηχανική και ανθρώπινη εργασία που μας συντηρεί ώστε να συνεχίζουμε τη ζωή μας.

Σύλληψη Εύη Νάκου Σύνθεση, εκτέλεση Εύη Νάκου, Βασούλα Δελλή Σύμβουλος/συνεργάτης ήχου Άρης Ντεληθέος

LAUREL HALO LEILA BORDREUIL

Atlas

Η Αμερικανίδα συνθέτιδα και πιανίστα Laurel Halo εδρεύει στο Λος Άντζελες. Το πρώτο της άλμπουμ Quarantine που κυκλοφόρησε στο Hyperdub το 2012 ανακηρύχθηκε από το “The Wire” άλμπουμ της χρονιάς. Στο Subset Festival θα παρουσιάσει με την Leila Bordreuil στο τσέλο το Atlas, το νέο της άλμπουμ με το οποίο περιοδεύει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και concert halls του κόσμου από το τέλος του 2023.

ΜΑΓΔΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΣΤΕΡΙΔΟΥ

Twist               

Το Twist συνδυάζει ως περφόρμανς τον αναλογικό ήχο γλυπτικών κατασκευών από τη Μάγδα Λαμπροπούλου με DIY ηλεκτρονικά κυκλώματα και live electronics τεχνικές από τη Δήμητρα Κουστερίδου. Μικρά χειροκίνητα αλλά και μηχανικά γλυπτά-κατασκευές από αντικείμενα και φόρμες με θηλυκό πρόσημο, περιστρέφονται και ελίσσονται σε έναν συντονισμένο χορό. Ανάλαφρες ασκήσεις ισορροπίας αναπτύσσονται ανάμεσα στην εύθραυστη φύση υλικών, όπως το γυαλί, το κεραμικό, το χαρτί, το ύφασμα και την ισχνή δυναμική των ήχων τους.

Συνδυάζοντας ηλεκτροακουστικές διεργασίες σε πραγματικό χρόνο, η Δήμητρα Κουστερίδου καταλήγει σε μια live performance, μέσα από την οποία τα απρόβλεπτα ακουστικά γεγονότα και η εκτέλεση ης εγκατάστασης, ενισχύονται με διευρυμένες τεχνικές σύνθεσης ηχοχρώματος, χρόνου και συναρμογής σε ηχητικά στρώματα drone.

Twist in situ ηχητική εγκατάσταση

Η περφόρμανς πλαισιώνεται από μια in situ ηχητική εγκατάσταση, ειδικά σχεδιασμένη για το Subset Festival από την Μάγδα Λαμπροπούλου, επισκέψιμη για το κοινό από τις 10 έως τις 14 Ιουνίου στο Φουαγιέ Τεχνών. Οι συμμετέχοντες περιηγούνται ανάμεσα σε αιωρούμενα γλυπτά που μπορούν να τα αγγίζουν ελεύθερα, ενώ αυτά μεταβάλλονται διαρκώς, μορφικά και ηχητικά. Αλληλεπιδρώντας μαζί τους, ανακαλύπτουν διαφορετικές ποιότητες ήχων που πηγάζουν από την επαφή του ανθρώπινου σώματος με το εξωτερικό περίβλημα μεταλλικών και χάρτινων επιφανειών αλλά και από τα αθέατα εσωτερικά τους στοιχεία. 

ΚΟΚΚΙΝΑΡΗΣ ΜΙΖΙ ΠΟΛΥΜΕΝΕΑΣ

ΜΑΖΑ                                                    

Μια ειδικά σχεδιασμένη ηχητική εμπειρία για το Subset και τη Νέα Σκηνή του Ωδείου Αθηνών, με τους Γιώργο Κοκκινάρη (κοντραμπάσο), MIZI (ηλεκτρονικά), και Θάνο Πολυμενέα - Λιοντήρη (κοντραμπάσο). Ένα ανατροφοδοτούμενο και δύο ενισχυμένα κοντραμπάσα, μία ψηφιακή μηχανή 256 απλών τόνων, ένα Halldorophone και ένα πολυκαναλικό σύστημα 8 ηχείων δημιουργούν μία συμπαγή ηχητική μάζα που θα κατακλύσει τον συναυλιακό χώρο. Η υψηλή ενίσχυση των ακουστικών οργάνων με τη χρήση πολλαπλών μικροφώνων θα δημιουργήσει μια υπερρεαλιστική προοπτική δίνοντας μας τη δυνατότητα να ακούσουμε κάθε μικροήχο του δοξαριού, του σώματος, των χορδών και της ταστιέρας του οργάνου.

Χρησιμοποιώντας μη συμβατικές τεχνικές τα κοντραμπάσα, σε συνδυασμό με τους απλούς τόνους δημιουργούν ένα ηχητικό περιβάλλον βασισμένο στο φυσικό κούρδισμα και αναδεικνύουν τα ηχητικά χρώματα του ασυγκέραστου οργάνου. Με ειδικές παρτιτούρες γραφικών και λεκτικών οδηγιών καθώς και με αυτοσχεδιαστικά μέρη, το τρίο εξερευνά τα όρια της ακουστότητας, τα ψυχοακουστικά φαινόμενα, τις μικροτονικές αρμονικές συνηχήσεις και περίπλοκες, θορυβικές, ηχητικές μάζες.

Οι τρεις καλλιτέχνες προσκαλούν το κοινό να εμβυθιστεί στα ηχητικά συμβάντα και να ακούσει τόνους-φαντάσματα, ηχητικά συνεχή, παλλόμενους αρμονικούς σχηματισμούς, μικροήχους στα όρια της ανθρώπινης ακουστότητας, και τις γεωμετρικές κινήσεις αυτών των δομών μέσα στο χώρο.

Γιώργος Κοκκινάρης κοντραμπάσο, ανατροφοδοτούμενο κοντραμπάσοΜΙΖΙ (Γιώργος Μιζήθρας) ηλεκτρονικάΘάνος Πολυμενέας - Λιοντήρης κοντραμπάσο, halldorophone

14 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, 20.30

Ryuichi Sakamoto: Opus του Neo Sora

Προβολή ταινίας

Στην τελευταία ημέρα της φετινής του διοργάνωσης, τo Subset τιμά τον σπουδαίο Ιάπωνα συνθέτη Ryuichi Sakamoto, που πέθανε πριν από έναν χρόνο, προβάλλοντας την ταινία-συναυλία Ryūichi Sakamoto: Opus σε σκηνοθεσία Neo Sora. O Sakamoto επιστράτευσε όλη του την ενέργεια για να πραγματοποιήσει μια τελευταία συναυλία σε ένα concert film με πρωταγωνιστές μόνο τον ίδιο και το πιάνο του. Η επιμέλεια έγινε από τον ίδιο, όπως και η επιλογή της σειράς με την οποία παρουσιάζονται τα είκοσι κομμάτια που παίζει, τα οποία αφηγούνται τη ζωή του, χωρίς καμία άλλη επεξήγηση.

ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΕΧΝΩΝ, 22.30

BEN FROST feat. GREG KUBACKI & TARIK BARRI

Το έργο του καταξιωμένου μουσικού και συνθέτη Ben Frost διατρέχει τα είδη της μίνιμαλ, πειραματικής, industrial και noise μουσικής. Στις ζωντανές του εμφανίσεις, στα δισκογραφία και στο πλούσιο έργο του για τον κινηματογράφο, ο Frost διευρύνει διαρκώς τα ηχητικά όρια. Έχοντας στο ενεργητικό του συνεργασίες με επιφανείς καλλιτέχνες όπως οι Björk, Tim Hecker, Colin Stetson και Swans, ο Frost φέρνει στο Subset μια νέα συνεργασία με τον Greg Kubacki, κιθαρίστα του mathcore συγκροτήματος Car Bomb, και τον Ολλανδό οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Tarik Barri. 

Οι Frost και Kubacki συνδημιούργησαν το Scope Neglect (2023), ένα άλμπουμ όπου η σταθερή δεξιοτεχνία του Frost στην υφή και τον τόνο αντισταθμίζεται σε στιγμές από τα σπλαχνικά power chords της κιθάρας του Kubacki. Άλλοτε θρασύτατα metal και άλλοτε νοσταλγικά ambient, το Scope Neglect πρωτοπορεί απροσδόκητα, γειωμένο από το ηχητικό σθένος των δύο συνεργατών. Οι δυο τους υπόσχονται μια καθολική εμπειρία ήχου, που συνοδεύεται από τα εντυπωσιακά visuals του Barri.

ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΕΧΝΩΝ 23.30

CLOSING PARTY

1 & 2 Ιουνίου

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Indie Playground Festival

Το Indie Playground Festival, που διοργανώθηκε πρώτη φορά πέρυσι από το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και τη United We Fly, επιστρέφει και φέτος στον βιομηχανικό χώρο Playground 260. Για δύο βραδιές ο ανοιχτός χώρος πίσω από την Πειραιώς 260 μεταμορφώνεται σε stage και μας καλεί να ανακαλύψουμε το νέο αίμα της σύγχρονης ανεξάρτητης ελληνικής σκηνής.

Συμμετέχουν γνωστά αλλά και ανερχόμενα ονόματα της ελληνικής indie και alternative σκηνής: Larry Gus, Puta Volcano, ΑΜΚΑ, Whereswilder, Prompt, Kooba Tercu, Metaman, Vassilina.

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Line up

1 Ιουνίου Whereswilder – AMKA – Kooba Tercu – Puta Volcano

2 Ιουνίου Prompt – Metaman – Vassilina – Larry Gus

Whereswilder

Whereswilder (Γιάννης Ράλλης: φωνή/ηλεκτρική κιθάρα, Αλέκος Βουλγαράκης: ηλεκτρική κιθάρα, Βασίλης Νισσόπουλος: φωνή/μπάσο, Μανώλης Γιαννίκιος: ντραμς) είναι μια μπάντα από την Αθήνα, που ξεκίνησε το 2014 με το ψυχεδελικό άλμπουμ Yearling. Ο δίσκος αναγνωρίστηκε από τους κριτικούς ως μία από τις πρώτες προσπάθειες για neo-psychedelic rock στην Ευρώπη. Το επόμενο άλμπουμ τους Hotshot (2016) κράτησε παρόμοια αισθητική με επιρροές από 70s classic rock, ενώ το τελευταίο τους άλμπουμ Movement in Place έχει κυρίως επιρροές από δημοφιλή είδη μουσικής των 70s, όπως soft rock, soul και funk. Αυτή την περίοδο σχεδιάζουν το επόμενο μουσικό βήμα τους.

AMKA

Οι ΑΜΚΑ αποτελούνται από 4 μουσικούς που παίζουν σε όλη την Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια. Μεταξύ τους συναντιούνται στο στούντιο Dudu Loft στην Αθήνα και δημιουργούν έναν ξεχωριστό χορευτικό ήχο, στα όρια punk, kraut, noise, disco, jazz και pop. Τα δύο ιδρυτικά μέλη των ΑΜΚΑ, ο Δημήτρης Κουλεντιανός (μπάσο) και ο Δημήτρης Καλαμαράς (κιθάρα), γνωρίστηκαν στο Prins Claus Conservatoire στην Ολλανδία. Επιστρέφοντας στην Αθήνα συναντιούνται με τον αυτοσχεδιαστή Chris Scott (φωνή, κιθάρα), καθώς και με πολλούς ταλαντούχους ντράμερ που διαμορφώνουν τον ήχο τους, με αποκορύφωμα το δεύτερο άλμπουμ τους On Patrol (Pestus Studio Records, 2023). Φέτος ετοιμάζουν την πρώτη τους ευρωπαϊκή περιοδεία, με τον Ιάσονα Γουάστωρ στα ντραμς.

Kooba Tercu

Οι Kooba Tercu είναι ένα αθηναϊκό σύνολο έξι μουσικών που παίζουν δυνατή, θορυβώδη, χορευτική και εξωτική φουτουριστική ψυχεδέλεια. Τα live τους αποτελούν ένα παιχνίδι μεταξύ σύνθεσης και αυτοσχεδιασμού, και έχουν μοιραστεί τη σκηνή με καλλιτέχνες όπως οι Acid Mothers Temple, Circle, Goat, Follakzoid και άλλους. Ο τελευταίος δίσκος τους Proto Tekno (Rocket Recordings, 2020) χαρακτηρίστηκε μια ισχυρή cyberpunk πρόταση που μας μαθαίνει κάτι για την αλληλεπίδραση του υψηλού και του γελοίου.

Puta Volcano

Γνωστοί για τον δυναμικό τους ήχο και τις έντονες ζωντανές εμφανίσεις τους, οι Αθηναίοι heavy rockers Puta Volcano δημιουργήθηκαν το 2011 από τα αδέρφια Alex (κιθάρα) και Anna (φωνητικά), ενώ αργότερα προστέθηκαν οι Steve Stefanidis (ντραμς) και Bookies (μπάσο, δεύτερα φωνητικά). Η μουσική τους είναι ένα μείγμα hard rock, stoner και post-grunge, με έμφαση στην περίπλοκη ενορχήστρωση και τα φωνητικά. Το τελευταίο τους άλμπουμ με τίτλο Amma (2020) είναι μια σύνθεση σκοτεινών και φωτεινών, ζοφερών και ελπιδοφόρων στοιχείων που εξελίσσει σημαντικά τον ήχο τους. Έχουν περιοδεύσει στην Ευρώπη δύο φορές και έχουν εμφανιστεί δίπλα στους Black Keys και τους Black Angels.

Prompt

Οι Prompt είναι ένα electronic audiovisual ντουέτο από την Αθήνα. Ο ήχος τους, μια συγχώνευση pop μορφών, εκρηκτικών ρυθμών και ατμοσφαιρικών ηχοτοπίων, δένεται αλγοριθμικά με διαδραστικά οπτικά σόου, διευρύνοντας τα όρια της performance art. Το δίδυμο βρίσκεται σε πειραματικό ταξίδι από το 2022, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες στα live-set τους που προσκαλούν το κοινό να εμβυθιστεί και να αλληλεπιδράσει.

ΜΕΤΑΜΑΝ

ΜΕΤΑΜΑΝ είναι το προσωπικό μουσικό project του Θωμά Γουναρόπουλου. Το ντεμπούτο του άλμπουμ Irina βγήκε και εξαντλήθηκε το 2020, ενώ το 2022 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος Ματαίωση. Έχει συνεργαστεί με ετερόκλητους καλλιτέχνες, σύγχρονους (όπως Pan Pan, Φωνόπτικον, Vasillina, A.Επίθετη κ.ά.) αλλά και «κλασικούς» για τον ελληνικό μουσικό χώρο (όπως η Λένα Πλάτωνος και ο Ζωρζ Πιλαλί). Με το τρίτο του άλμπουμ (επί του πιεστηρίου) ο ΜΕΤΑΜΑΝ συνδυάζει το trip hop με τη rave σκηνή. Η μουσική του επιστρατεύει απαγγελίες σε πρωτότυπο ελληνικό στίχο αλλά και ορχηστρικά κομμάτια, ενώ στα live του συμμετέχει το σύνολο της συλλογής synthesizer και drum machine που διαθέτει για μια live electronics hardware εμπειρία.

VASSIŁINA

Με καταγωγή από την Ελλάδα και έδρα μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, η VASSIŁINA συνθέτει κομμάτια που εξισορροπούν αισθητικά στοιχεία της ποπ με σκοτεινές ηλεκτρονικές επιρροές. Έχοντας αναφορές από την avant-pop καθώς και τη βρετανική και γαλλική synth-pop και electro-pop σκηνή, παρουσιάζει στα live της ένα punk μελαγχολικό ηχοτοπίο. Με έντονα delays στις φωνές, απόκοσμα field-recordings και μελαγχολικές πολυφωνίες, η VASSIŁINA ακροβατεί ανάμεσα στο χάος και την dance σκηνή. Το 2021 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ της Fragments (Inner Ear Records). Ακολούθησαν συναυλίες σε Ελλάδα και Μ. Βρετανία, και εμφανίσεις σε πολλά ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Φέτος θα κυκλοφορήσει το δεύτερό της άλμπουμ με τίτλο Femmeland (Inner Ear Records).

Larry Gus

Ο Παναγιώτης Μελίδης (γ.1982) είναι Έλληνας μουσικός, παραγωγός και συνθέτης που γράφει μουσική ως Larry Gus από το 2006. Μηχανικός υπολογιστών, με MSc στο Sound and Music Computing από το MTG στη Βαρκελώνη, κυκλοφορεί δίσκους για διάφορα labels από το 2009. Η δουλειά του θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένας διαρκής αγώνας εναντίον των συμπτώσεων, και σε συνδυασμό με τις hyperactive και χαοτικά αυτοσχεδιαστικές συναυλίες του έχει βρεθεί να συνεργάζεται με χορογράφους, αρχιτέκτονες, σεναριογράφους και σκηνοθέτες θεάτρου και κινηματογράφου. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

11 Ιουνίου

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

MAZOHA

Την Τρίτη 11 Ιουνίου ο Mazoha κάνει κατάληψη στο Playground 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, και στήνει το δικό του πάρτι με ένα line-up φωτιά και μοναδικές δράσεις-events.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

13 Ιουλίου

ΑΛΕΞΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΟΥ – JAN ROELOF WOLTHUIS

Έρως, αγάπη και θάνατος

Η διεθνούς φήμης σοπράνο Αλεξία Βουλγαρίδου και ο Ολλανδός συνθέτης και πιανίστας Γιαν Ρούλοφ Βόλτχαους θα παρουσιάσουν τέσσερις κύκλους τραγουδιών με θέμα την αγάπη, τη χαρά, τη φύση και τον θάνατο.

Στη συναυλία των δύο διακεκριμένων μουσικών θα ακουστούν συνθέσεις του Κλοντ Ντεμπισί, του Άλμπαν Μπεργκ και του Οτορίνο Ρεσπίγκι.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

20 Ιουλίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ

MastersVoice: Μάνος Χατζιδάκις, Βασίλης Τσιτσάνης

Από τους πιο δημιουργικούς και καταξιωμένους τζαζίστες στην Ελλάδα, με σημαντικές συνεργασίες στην ελληνική και διεθνή τζαζ σκηνή, ο Δημήτρης Καλαντζής κινείται με άνεση μεταξύ των μουσικών ειδών και εμπνέεται συχνά από τους «κλασικούς» της ελληνικής μουσικής, έχοντας στο ενεργητικό του τρεις συναρπαστικούς δίσκους με τζαζ διασκευές έργων του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και των Γιαννίδη, Καπνίση και άλλων. Στη συναυλία στη Μικρή Επίδαυρο, εκτός από την εξαιρετική δουλειά του πάνω στον Χατζιδάκι, θα έχουμε τη χαρά να ακούσουμε για πρώτη φορά τη δική του τζαζ «μετάφραση» σε τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Μια γοητευτική προσωπική ανάγνωση σ’ έναν αρμονικό μουσικό διάλογο.

Οι υπόλοιποι συντελεστές θα ανακοινωθούν.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

26 & 27 Ιουλίου

ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗ

Σε άλλα μονοπάτια

Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της νέας γενιάς, επιστρέφει στο Φεστιβάλ, μετά την εξαιρετική της συναυλία - αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη που γέμισε ασφυκτικά το Ηρώδειο το 2014. Με ακουστική διάθεση και μια μπάντα που δημιουργήθηκε ειδικά για την παράσταση στην ατμοσφαιρική Μικρή Επίδαυρο, η χαρισματική τραγουδίστρια θα περιπλανηθεί αυτή τη φορά στους δρόμους του λαϊκού μας τραγουδιού με αφετηρία το «Μονοπάτι» του Γιώργου Μουζάκη, δίνοντας νέα πνοή σε διαλεχτά λαϊκά και αρχοντορεμπέτικα με την καθοδήγηση του εξαιρετικού μουσικού Θωμά Κωνσταντίνου. Μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα και μνήμες που γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα.

Ερμηνεύτρια Ελεωνόρα Ζουγανέλη • Καλλιτεχνική επιμέλεια Λήδα ΡουμάνηΕλεωνόρα Ζουγανέλη • Μουσική επιμέλεια – Παραγωγή Θωμάς Κωνσταντίνου • Μαζί τους μια 6μελής ομάδα μουσικών • Επιμέλεια ήχου Λαμπρόπουλος – Κόλλιας • Φωτισμοί Μαρία Βενετάκη

 

BREAKING MUSIC