Στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου
Του Ηλία Σελιμά
Από το 2000, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου έχει συγκεντρώσει μερικές από τις πιο εμβληματικές ηχογραφήσεις της ιστορίας και τις έχει διατηρήσει για τις μελλοντικές γενιές ως μέρος του Εθνικού Μητρώου Ηχογραφήσεων. Μόλις ανακοινώθηκαν οι φετινοί υποψήφιοι για ένταξη στο National Recording Registry και στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ένα κλασικό τραγούδι των Led Zeppelin, το Stairway to Heaven του 1971 από το άλμπουμ Led Zeppelin IV.
Η περιγραφή που συνοδεύει την εγγραφή του Εθνικού Μητρώου Ηχογραφήσεων για το "Stairway to Heaven" έχει ως εξής:
Η οικειότητα του "Stairway to Heaven" μπορεί να επισκιάσει το γεγονός ότι πρόκειται για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο τραγούδι. Ο Jimmy Page, κιθαρίστας και παραγωγός των Led Zeppelin, ήταν υπεύθυνος για μεγάλο μέρος της δομής και της ατμόσφαιρας του τραγουδιού. Από νωρίς στην καριέρα του ως studio μουσικός, ο Page είχε μάθει ότι ένας από τους βασικούς κανόνες της δουλειάς στο studio ήταν να κρατάς έναν ομοιόμορφο ρυθμό και να αντιστέκεσαι στην παρόρμηση να επιταχύνεις πάση θυσία. Κατά ειρωνικό τρόπο, το "Stairway to Heaven" παραβιάζει αυτόν τον κανόνα με αριστοτεχνικό αποτέλεσμα, καθώς αυξάνει σταδιακά το ρυθμό, ενώ προσθέτει ένα-ένα τα όργανα. Αρχικά, ακούμε μια μόνο ακουστική κιθάρα, σύντομα μπαίνει μια φλογέρα και, καθώς ο ήχος διευρύνεται, ακούμε φωνητικά, μια 12χορδη κιθάρα και μπάσο. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ντραμς δεν μπαίνουν παρά μόνο στα μισά του οκτάλεπτου τραγουδιού. Καθώς αυτό αποκτά δυναμική, τα ακουστικά όργανα απομακρύνονται και βρισκόμαστε να ακούμε μια πλήρως ηλεκτρική hard-rock μπάντα. Ο μπασίστας John Paul Jones συνεισέφερε τη μελωδία της φλογέρας, προσδίδοντας μια μεσαιωνική αίσθηση στα πρώτα μέτρα του τραγουδιού. Οι ρυθμικές δραστηριότητες του ίδιου και του ντράμερ John Bonham αναπτύσσονται στο συνηθισμένο τεράστιο και καταιγιστικό επίπεδό τους. Λίγοι μπορούν να μιμηθούν την ερμηνεία του Robert Plant, και οι στίχοι του, οι περισσότεροι από τους οποίους γράφτηκαν κατά τη διάρκεια των προβών του συγκροτήματος, έχουν προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα οπαδών, ενώ αποδεικνύονται ανοιχτοί σε έναν απροσδιόριστο αριθμό ερμηνειών. Τέλος, ο Page ηχογράφησε ένα από τα πιο καλαίσθητα σόλο στη ροκ μουσική. Επιλέχθηκε για το μητρώο του 2023.
"Το Εθνικό Μητρώο Ηχογραφήσεων διατηρεί την ιστορία μας μέσω ηχογραφημάτων και αντανακλά τον ποικίλο πολιτισμό του έθνους μας", δήλωσε η βιβλιοθηκονόμος του Κογκρέσου Κάρλα Χέιντεν σε δήλωσή της, στην οποία κατονομάζει 25 ηχογραφήσεις που θα διαφυλαχθούν για την ιστορία φέτος.
Όπως μπορείτε να μαντέψετε, ξεκινώντας από το έτος 2000, υπάρχει μια ολόκληρη ιστορία που πρέπει να «χτενίζεται» κάθε χρόνο, ακόμη και πριν από την εποχή του ροκ εν ρολ. Οι παλαιότερες προσθήκες στο μητρώο για φέτος χρονολογούνται από το 1908 και το 1909, παρέχοντας τις πρώτες σωζόμενες ηχογραφήσεις της μουσικής mariachi. Η φετινή χρονιά περιλαμβάνει επίσης την πρώτη εισαγόμενη ηχογράφηση από γυναίκα ράπερ (το "All Hail the Queen" της Queen Latifah) και την πρώτη εισαγωγή ενός θέματος από soundtrack βιντεοπαιχνιδιού (το θέμα του Super Mario Bros. από τον Koji Kondo).
Ο ετήσιος κατάλογος περιλαμβάνει συνήθως ένα μείγμα από δημοφιλή τραγούδια, ραδιοφωνικές εκπομπές, σημαντικές ομιλίες και άλλα, όλα με σκοπό να καθορίσουν τον ήχο της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας.
Εισακτέοι στο Εθνικό Μητρώο Εγγραφής 2023
1. " The Very First Mariachi Recordings " - Cuarteto Coculense (1908-1909)
2. "St. Louis Blues" - Handy's Memphis Blues Band (1922)
3. "Sugar Foot Stomp" - Fletcher Henderson (1926)
4. Dorothy Thompson: Thompson: Σχολιασμός και ανάλυση της ευρωπαϊκής κατάστασης για το ραδιόφωνο του NBC
(23 Αυγούστου - 6 Σεπτεμβρίου 1939)
5. "Don't Let Nobody Turn You Around" - The Fairfield Four (1947)
6. "What the World Needs Now is Love" - Jackie DeShannon (1965)
7. "Wang Dang Doodle" - Koko Taylor (1966)
8. "Sherry" - The Four Seasons (1962)
9. "Ode to Billie Joe" - Bobbie Gentry (1967)
10. "Déjà Vu" - Crosby, Stills, Nash and Young (1970)
11. "Imagine" - John Lennon (1971)
12. "Stairway to Heaven" - Led Zeppelin (1971)
13. "Take Me Home, Country Roads" - John Denver (1971)
14. "Margaritaville" - Jimmy Buffett (1977)
15. "Flashdance... What a Feeling" - Irene Cara (1983)
16. "Sweet Dreams (Are Made of This)" - Eurythmics (1983)
17. "Synchronicity" - The Police (1983)
18. "Black Codes (From the Underground)" - Wynton Marsalis (1985)
19. Super Mario Bros. theme - Koji Kondo, (1986)
20. "Like a Virgin" - Madonna (1984)
21. "All Hail the Queen" - Queen Latifah (1989)
22. "All I Want for Christmas is You" - Mariah Carey (1994)
23. "Pale Blue Dot" - Carl Sagan (1994)
24. "Gasolina" - Daddy Yankee (2004)
25. " Concerto for Clarinet and Chamber Orchestra- Northwest Chamber Orchestra, Ellen Taaffe Zwilich, συνθέτης (2012)