Ο Παύλος Παυλίδης εξερευνά τον Γιάννη Μαρκόπουλο

Δίσκος και παράσταση του τραγουδοποιού, βασισμένα στο έργο του μεγάλου συνθέτη

BREAKING
 

Δίσκος και παράσταση του τραγουδοποιού, βασισμένα στο έργο του μεγάλου συνθέτη

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, εκεί όπου από την πρώτη Φεβρουαρίου και για λίγες παραστάσεις  ο Παύλος Παυλίδης θα παρουσιάζει 16 από τις σημαντικότερες συνθέσεις του Γιάννη Μαρκόπουλου, το loaded.gr βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής για την προακρόαση του album «Πέρα από τη θάλασσα» αλλά και για ένα sneak peek της ομώνυμης παράστασης.

Σε αυτό το album ο Παύλος Παυλίδης συγκέντρωσε 12 εμβληματικά τραγούδια του συνθέτη τα οποία έχουν προσαρμοστεί ηχητικά στο σήμερα, ενώ σε κάποια από αυτά έχει γίνει προσθήκη στίχων από τον Παύλο Παυλίδη.

Η ιδέα, όπως αποκάλυψε ο Παύλος Παυλίδης, προέκυψε το 2019 με αφορμή τα 80 χρόνια του Γιάννη Μαρκόπουλου, κάτι που ήταν για τον ίδιο «αρκετά αιφνιδιαστικό και αναπάντεχο αλλά απολύτως καλοδεχούμενο».

Μεταξύ των τραγουδιών που περιλαμβάνονται στο δίσκο είναι τα «Πέρα από τη θάλασσα», «Όχι δεν πρέπει», «Η Ρόζα η ναζιάρα», «Γκρεμισμένα σπίτια», «Τα λόγια και τα χρόνια», «Μαλαματένια λόγια» κ.λπ.

Για τον Παύλο Παυλίδη είναι βιωματική η σχέση που έχει με κάποια από τα τραγούδια αυτά. Για παράδειγμα «Οι Μετανάστες» ήταν ένας δίσκος που άκουγαν οι γονείς του όταν βρίσκονταν στη Γερμανία, οπότε ο ίδιος έχει έντονες αναμνήσεις από τον συγκεκριμένο κύκλο τραγουδιών του συνθέτη. 

Ψάχνοντας το έργο του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο Παύλος Παυλίδης συνειδητοποίησε ότι «αν ο συνθέτης χρειάστηκε μια ζωή να γράψει όλον αυτό τον όγκο, εγώ χρειάζομαι πιο πολλές για να τον ανακαλύψω», οπότε άρχισε να περιορίζεται στα τραγούδια που γνώριζε καλά ο ίδιος.

Άλλωστε, όπως είπε, ανήκει στη γενιά που έχει προλάβει τις σπουδαίες δεκαετίες του ελληνικού ραδιοφώνου, τα βινύλια ακόμα πουλούσαν, υπήρχαν οι κασέτες και γενικότερα ήταν «χειροπιαστή η επαφή με τη μουσική εκείνα τα χρόνια».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «χρειάστηκε στην αρχή να βγω για λίγο από τα νερά μου, για να καταφέρω να κάνω μια αρχική βόλτα στις συνθέσεις. Όπως προχωρούσα, κατάλαβα ότι πρόκειται για αχανείς εκτάσεις ενός έργου ζωής, απίστευτα σπουδαίου και πολυποίκιλου, οπότε αν εγώ ήθελα να υπάρχω μέσα σε αυτό το έργο, έπρεπε κάπως να βρω τα σημεία με τα οποία θα μπορούσα να ταυτιστώ κυρίως ως ερμηνευτής. Οπότε έπρεπε σίγουρα να βρω τους στίχους που να μπορώ τραγουδώντας τους να αισθάνομαι ότι και τους ζω και τους καταλαβαίνω και μπορώ να τους υποστηρίξω».

Στο μήνυμα και χαιρετισμό του συνθέτη που διαβάστηκε στη Στέγη, ο Γιάννης Μαρκόπουλος χαρακτήρισε ως «ευαίσθητη και ανήσυχη» τη ματιά του Παυλίδη. «Έδωσα στον Παύλο τη συναίνεσή μου να σχεδιάσει το ταξίδι του χωρίς να συμμετέχω ενεργά, παραμένοντας σταθερά σε απόσταση για όλο το διάστημα αυτής της εργασίας,  για να μπορέσει να οραματιστεί και να χαράξει μια προσωπική πορεία μέσα σε αυτό, ώστε να προκύψει μια πραγματική συνάντηση. Το ταξίδι του Παύλου στα ίχνη της διαδρομής μου μετουσιώνεται στη δισκογραφική δουλειά πέρα από τη θάλασσα που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες», σημείωσε ο συνθέτης.

Όσον αφορά στον δίσκο, προφανώς μια προακρόασή του (ακούσαμε έξι τραγούδια) δεν επιτρέπει μια συνολική προσέγγιση, ιδίως, δε, όταν αφορά έναν συνθέτη όπως ο Μαρκόπουλος και έναν ερμηνευτή όπως ο Παυλίδης. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο τραγουδοποιός «βρήκε τα πατήματά του» μέσα στο έργο του Μαρκόπουλου, επέλεξε όντως κομμάτια που «του πηγαίνουν» και που «τα πηγαίνει» στον δικό του δρόμο, χωρίς, από την άλλη, να χάνουν την ταυτότητα που ο συνθέτης αρχικά τους είχε δώσει.

Το album θα κυκλοφορήσει από τη United We Fly στις 20 Ιανουαρίου. To εξώφυλλο του δίσκου έχει φιλοτεχνηθεί από τον Στέφανο Ρόκο. Την παράσταση στη Στέγη θα σκηνοθετήσει ο Χρήστος Σαρρής μεταφέροντάς μας σε ένα δυστοπικό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον.

BREAKING MUSIC