Επιστολή στους υπουργούς από τους διοργανωτές συναυλιών, από τον ΠΣΔΠΕ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων.
Εστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα, Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υφ. Οικονομικών κ.. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη. Την κοινοποίησαν επίσης στην Υπουργό Πολιτισμό κα Λίνα Μενδώνη, στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη και στη Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κυρία Ελένη Δουνδουλάκη
«Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά εκτεθειμένοι επαγγελματικά και οικονομικά, ως βαρύτατα πληττόμενος κλάδος, ο οποίος τυπικά είναι ανοικτός, ενώ ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ από τον Οκτώβριο 2021 και έπειτα, γιατί ο κόσμος δεν συναθροίζεται στις μουσικές σκηνές και στα θέατρα από το φόβο της μετάδοσης του υιού, με αποτέλεσμα η λειτουργία των χώρων του θεάματος ακροάματος με προσέλευση από 30 έως 50% της πληρότητας να είναι μη βιώσιμη οικονομικά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καλλιτέχνες», γράφουν.
Και συνεχίζουν: «Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που αφορούν παραστάσεις με πλήρη προσέλευση αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικά μικρό αριθμό εργαζομένων, έωλοι και αυτοί στις συνεχόμενες ακυρώσεις και αναβολές, είτε με κρατική εντολή, είτε με κρούσματα στους θιάσους ή στις μπάντες, με αποτέλεσμα την παύση των παραστάσεων και την απώλεια εισοδήματος των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, τα οποία θα τηρήσουμε ως οφείλουμε, πρέπει να συνοδεύονται από άμεση πολιτική ενίσχυσης των επιχειρήσεών μας, των καλλιτεχνών, μουσικών, τεχνικών, και των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις διοργάνωσης θεαμάτων και ακροαμάτων που μένουν πάλι αιφνίδια χωρίς εργασία.
Οφείλετε να προχωρήσετε άμεσα σε μέτρα αναστολής των συμβάσεων των εργαζομένων στο θέαμα ακρόαμα και στις επιχειρήσεις παραγωγής που μένουν χωρίς αντικείμενο, να επιδοτήσετε με νέα επιστρεπτέα προκαταβολή τις επιχειρήσεις πολιτισμού καθώς και τα ενοίκια των επιχειρήσεων και των εργαζόμενών μας.
Οι επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα διατέθηκαν για τη βιωσιμότητά μας, όπου επιχειρήσεις και καλλιτέχνες εργάστηκαν για 6 μήνες σε ένα διάστημα 19 μηνών από τις 20/2/20 μέχρι 30/9/21. Τώρα που δεν εργαζόμαστε ουσιαστικά καθόλου, παρ όλο που είναι ανοιχτοί οι ΚΑΔ, θα έπρεπε να επιδοτηθεί από το κράτος το σύνολο της επιστρεπτέας για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις και όχι να προτείνετε επιστροφή της και μάλιστα τον Ιούνιο του 2022, ενώ αμφιβάλλουμε αν και τον Ιούνιο του 2023 θα μπορούν οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν και να μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Τα ελάχιστα χρήματα που θα συντηρούσαν το διάστημα των εορτών 2021 επιχειρήσεις και εργαζόμενους, καταργήθηκαν από την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Έχει εξαντληθεί κάθε οικονομική, ψυχολογική και επαγγελματική δυνατότητα επιβίωσης στο δύσκολο στίβο της πανδημίας, που τον δυσκολεύει ακόμα περισσότερο η ανασφάλεια που μας δημιουργείτε, με την αναγγελία παύσεως εργασιών χωρίς παράλληλη εξασφάλιση λύσεων και προτάσεων.
Σας καλούμε να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να σταθείτε αρωγοί μας και όχι θεατές της αιφνίδιας αυτής επαγγελματικής μας ανατροπής».
update: Τα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών
Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.