Αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου
Ένα νέο οπτικοακουστικό αφήγημα βασισμένο στις αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί με τίτλο Μια βοσκοπούλα αγάπησα… έρχεται στην GNO TV από τις 16 Νοεμβρίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Η παραγωγή υλοποιήθηκε με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Τον χειμώνα του 1875, o Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί (1840-1910) έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, γοητευμένος από την αμεσότητα και την ειλικρίνεια των ελληνικών λαϊκών ήχων.
Κατά την άφιξή του, θα φιλοξενηθεί στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στο Κολωνάκι. Λίγο αργότερα, έχοντας ήδη επισκεφθεί τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη, συλλέγει και εκδίδει Τριάντα λαϊκές μελωδίες από την Ελλάδα και την Ανατολή (1876), παραδίνοντας ένα από τα σημαντικότερα τεκμήρια για την πρόσληψη της ελληνικής λαϊκής μουσικής από τους Ευρωπαίους μουσικούς, ενώ συγχρόνως θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Εθνικής Σχολής.
Με αφορμή την ιστορία του Μπουργκώ-Ντυκουντραί ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης και ο αρχιμουσικός Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, δημιουργούν ένα οπτικοακουστικό αφήγημα που κυλάει πάνω στις δικές του Αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα και στην Ανατολή (1876), μπολιασμένες με τους λαϊκούς σκοπούς που του έκαναν τόση εντύπωση.
Περιδιαβαίνοντας τους κήπους και τους χώρους της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, μεταξύ μνήμης και βιώματος, ο πρωταγωνιστής θα διακρίνει εικόνες από το μουσικό του ταξίδι. Κλασικοί μουσικοί και μουσικοί του δρόμου, μορφές της βυζαντινής παράδοσης αλλά και ρομαντικές μνήμες θα ανασυνθέσουν την εξωτική εμπειρία του νεαρού περιηγητή, προβάλλοντας τον συνεχή και ενεργό διάλογο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Ζωντανός μάρτυρας όλων, το αυθεντικό πιάνο Εράρ που δώρισε ο ίδιος στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή λίγα χρόνια μετά το ταξίδι του, το οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα στο σαλόνι της.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης αναφέρει: «Ο Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί επιδόθηκε σε μια αδιάλειπτη αναζήτηση μουσικών υλικών, λειψάνων παραδομένων από τους Ευρωπαίους για αιώνες στη λήθη. Βγήκε από την ασφάλεια του σπουδαστηρίου, προέκρινε την αυτοψία, την περιδιάβαση στα ερείπια, την ατέρμονη, ατελέσφορη περιπλάνηση. Χάθηκε στα άδυτα ενός τότε “άγνωστου” πολιτισμού. Υπήρξε μάρτυρας μιας ενδιάμεσης, μεταβατικής περιόδου, μιας λησμονημένης μεθορίου της νεοελληνικής ιστορίας. Το ταξίδι του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί είναι και δικό μας ταξίδι. Είναι το μονοπάτι ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Μια ονειρική –μουσική– διαδρομή της μνήμης ανάμεσα στα ρομαντικά σύμβολα, την αρχαιότητα και τον λαϊκό πολιτισμό».
Μια βοσκοπούλα αγάπησα…
Αναμνήσεις μιας μουσικής αποστολής στην Ελλάδα του 1875 του Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί
Έρχεται στην GNO TV από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021
Δωρεάν προβολή στο nationalopera.gr/GNOTV
- Αρχική ιδέα – Έρευνα – Μουσική οργάνωση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος
- Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης / bijoux de kant
- Επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών: bijoux de kant
- Μουσική προετοιμασία και διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας ΕΛΣ: Κωνσταντίνα Πιτσιάκου
- Λουί-Αλμπέρ Μπουργκώ-Ντυκουντραί: Πολύδωρος Βογιατζής
- Μικρή Αθηνά: Καλλιόπη Τζανιδάκη
Συμμετέχουν:
- Τσέλια Κοστέα (υψίφωνος)
- Θεοδώρα Μπάκα (μεσόφωνος)
- Λάζαρος Νέγκας (τραγούδι)
- Γιώργος Σταύρου (ψάλτης)
- Βοηθητικοί ρόλοι Γιώργος Παπαδάκης, Αλέξανδρος Σκουρλέτης
Μουσικοί: Σίμος Παπάνας (βιολί), Νικόλαος Μήλας (βιολί), Μαρία Μπιλντέα (άρπα Εράρ, 1909), Ευγένιος Βούλγαρης (φωνή, γιαϊλί ταμπούρ, λαούτο), Ιάσων Ιωάννου (τσέλο), Χριστίνα Κουκή (σαντούρι), Δημήτρης Κούντουρας (δίαυλος), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (πιάνο Εράρ).
Μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της αποστολής: Μαρία Αρματά-Τομαρά, Φραντζέσκα Βασιλοπούλου, Αντωνία Κατσίκη, Μαριάννα Κουρσούμη, Κατερίνα Λαμπράκη, Ελευθερία-Όλγα Λόγου, Άννα Παρθενίδη, Μάριος Πασχάλης, Δωροθέα Πετράκη, Στέλλα Πετράκη, Σοφία Ρανταβέλλα, Βερονίκη Στογιαννίδου
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 175 χρόνων της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, στους χώρους της οποίας και βιντεοσκοπήθηκε από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2021.