«Το υπουργείο Ανάπτυξης θα πρέπει να κάνει μία νομοθετική ρύθμιση και να δώσει την δυνατότητα μιας διαφορετικής άδειας στις μουσικές σκηνές, για να μπορούν να δουλεύουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τα νυχτερινά κέντρα»
Την δυνατότητα να μπορούν να κάνουν rapid test οι θεατές των μουσικών σκηνών, ζητά η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη.
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας βάσει των οποίων στα κέντρα διασκέδασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, η κ. Σταμάτακη επισημαίνει στο loaded.gr εκτός την ανάγκη δυνατότητας για rapid test «το υπουργείο Ανάπτυξης να κάνει μία νομοθετική ρύθμιση και να δώσει την δυνατότητα μιας διαφορετικής άδειας στις μουσικές σκηνές, για να μπορούν να δουλεύουν αυτόνομα και ανεξάρτητα από τα νυχτερινά κέντρα».
Όπως σημειώνει «αυτή τη στιγμή έχουμε 100% πληρότητα στους κλειστούς χώρους διασκέδασης με τη δυνατότητα να εισέρχονται οι εμβολιασμένοι και αυτοί που έχουν πιστοποιητικό νόσησης, το ίδιο ισχύει και για τα θέατρα με τη διαφορά ότι θέατρα, σινεμά και τα μουσεία έχουν τη δυνατότητα του αρνητικού rapid test που δεν δίνουν στη μουσική. Πάλι στη μουσική έχουμε θέμα, γιατί αντιλαμβάνεστε πως όταν δεν υπάρχει δυνατότητα για αρνητικό τεστ, μας κόβουν ένα μεγάλο ποσοστό θεατών αφού ο εμβολιασμός έχει προχωρήσει πανελληνίως στο 50%. Μην ξεχνάμε ότι οι εμβολιασμένοι έχουν ξεκινήσει από τις μεγαλύτερες ηλικίες προς τις μικρότερες, δηλαδή το μεγάλο μέρος του ενεργού κοινού είναι πιθανό να είναι ανεμβολίαστο».
Σημειώνεται ότι στις σημερινές ανακοινώσεις δεν έγινε καμία αναφορά σε όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν.«Πώς θα αποκλείσουμε αυτό το κοινό από τη μουσική και να μην του δώσουμε τη δυνατότητα να μπει με το αρνητικό rapid τεστ;», αναρωτιέται η κ. Σταμάτακη.
Τι γίνεται όμως με τις άδειες βάσει των οποίων λειτουργούν οι μουσικές σκηνές;
«Οι υπάρχουσες μουσικές σκηνές οι οποίες συνεργάζονται με το έντεχνο συναυλιακό κοινό αλλά και με καλλιτέχνες από το εξωτερικό, έχουν άδεια νυχτερινού κέντρου γιατί δεν υπάρχει άλλη άδεια αυτή τη στιγμή», εξηγεί η κ. Σταματάκη. «Έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης να γίνει άμεσα αυτή η διαφοροποίηση, να φύγει από το νυχτερινό κέντρο η μουσική σκηνή η οποία φιλοξενεί καλλιτέχνες από το εξωτερικό, τον έντεχνο χώρο, τη ροκ, τη hip hop μουσική κ.α. Οι μουσικές σκηνές λοιπόν δεν είναι νυχτερινά κέντρα, τα νυχτερινά κέντρα έχουν μια άλλη λογική.
Και συνεχίζει: «Επίσης, όταν ανακοινώνονται τα μέτρα 24 Αυγούστου οι συνάδελφοί μου που φέρνουν καλλιτέχνες από το εξωτερικό δεν μπορούν να εργαστούν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Για να φέρεις καλλιτέχνη από το εξωτερικό θα πρέπει να έχει γίνει προετοιμασία τουλάχιστον ένα εξάμηνο πριν.
Για το λόγο αυτό ζητάμε παράταση των μέτρων σε εμάς. Πρέπει να έχουμε αναστολή εργαζομένων και επιδότηση ενοικίου τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Γιατί δεν προλαβαίνουμε να προετοιμαστούμε. Σε εποχές προ Covid θα ήταν κλεισμένοι όλοι οι καλλιτέχνες στα μουσικά θεάματα, τώρα δεν είναι κανείς κλεισμένος, δεν ξέρω εάν μεγάλες παραγωγές που απαιτούν ένα χρονικό διάστημα ένα με δύο μήνες προετοιμασία, προλαβαίνουν να δουλέψουν μέχρι τον Δεκέμβριο.Άρα λοιπόν η μουσική ουσιαστικά θα είναι και πάλι ανενεργή μέχρι τότε με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις».
Παράλληλα, η κ. Σταματάκη ζητά να γίνει διευκρίνιση εάν το 100% της χωρητικότητας αφορά και όρθιο κοινό καθώς «τα μουσικά club δουλεύουν με όρθιους».