Οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 163 από Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Καναδά, Κύπρο, Περού, Βενεζουέλα, Ρωσία και Ιταλία
Ανακοινώθηκαν διαδικτυακά, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου στις 8:30 μ.μ., οι νικητές του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης για ταινία animation 2020-21 που οργάνωσε ο κύκλος ΓΕΦΥΡΕΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.
Οι νικητές
Με ομόφωνη απόφαση της κριτικής επιτροπής, το πρώτο βραβείο δόθηκε στον Χάρη Κατσίλη (Ελλάδα), το δεύτερο στον Salvatore Bezzi [Σαλβατόρε Μπέτσι] (Ιταλία-Ελλάδα) και το τρίτο στον Yakov Alexandrov [Γιάκοβ Αλεξάντροφ] (Ρωσία). Απενεμήθησαν επίσης δύο διακρίσεις στον Δημήτρη Βαλσάμο και Βασίλη-Νεκτάριο Γεωργούλη.
Στην online προβολή του προηγούμενου Σαββάτου παρουσιάστηκε η ταινία animation μικρού μήκους «Το παραμύθι του νερού» του Νίκου Ραδαίου, επενδυμένη μουσικά από δέκα συνθέσεις που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία από την κριτική επιτροπή. Αμέσως μετά, ανακοινώθηκαν οι νικητές καθώς και οι 25 συνθέτες, των οποίων τα soundtracks, σύμφωνα με την αξιολόγηση των κριτών, φιλοξενούνται στην ειδική πλατφόρμα του Μεγάρου.
Στην επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Animegaron συμμετείχαν οι: Μαρία Ανεστοπούλου (διευθύντρια του Animasyros Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων), Δημήτρης Mαραγκόπουλος (συνθέτης, υπεύθυνος της σειράς ΓΕΦΥΡΕΣ), Δημήτρης Παναγιωτάτος (σκηνοθέτης, διευθυντής Τμήματος Κινηματογράφου New York College), Nik Phelps (συνθέτης) και Λένα Πλάτωνος (συνθέτις).
Δ. Μαραγκόπουλος: Ρεκόρ συμμετοχών από όλον τον κόσμο
Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του κύκλου ΓΕΦΥΡΕΣ, σημειώνει: «Στη φετινή διοργάνωση, στην οποία είχαμε ρεκόρ 163 συμμετοχών από την Ελλάδα, αλλά και από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Κύπρο, το Περού, τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία, την Ιταλία και άλλες χώρες, αναδείχθηκε ένα υψηλού επιπέδου δυναμικό συνθετών˙ καλλιτεχνών που έχουν όλες τις προϋποθέσεις να γράψουν μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και για ένα διαρκώς διευρυνόμενο πεδίο δημιουργίας, στην εποχή μας, στο οποίο η μουσική συναντά την εικόνα: τα video games, οι πολύτεχνες παραστάσεις, οι τρισδιάστατες ολογραφίες και προβολές. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε μια σημαντική άνοδο του επιπέδου τα τελευταία χρόνια τόσο στους ξένους όσο και στους έλληνες συνθέτες που επάξια διακρίθηκαν».
Ο διαγωνισμός, αυτή τη φορά, έδωσε μια νέα διάσταση στη μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του. Δημιούργησε μια μόνιμη πλατφόρμα στο site του Μεγάρου, η οποία, από φέτος, θα περιλαμβάνει τα 25 soundtracks της φετινής διοργάνωσης που έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία, προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα στους συνθέτες να επικοινωνήσουν όχι μόνο με το κοινό, αλλά και με στελέχη του θεάματος και ακροάματος, όπως σκηνοθέτες, παραγωγούς και κριτικούς.
Τα soundtracks είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: https://www.megaron.gr/category/animegaron-2021/
Τα υπογράφουν οι εξής 25 δημιουργοί (με αλφαβητική σειρά): Χάρης Κατσίλης (α΄ βραβείο, Ελλάδα), Salvatore Bezzi (β΄ βραβείο, Ιταλία-Ελλάδα), Yakov Alexandrov (τρίτο βραβείο, Ρωσία), Δημήτρης Βαλσάμος (διάκριση) και Βασίλης-Νεκτάριος Γεωργούλης (διάκριση).
Στην πλατφόρμα είναι επίσης διαθέσιμες οι συνθέσεις των: Jaime Chirif (Περού), Marek Domański (Πολωνία), Enyo’s Bride (Ελλάδα), Zorzes Katris (Γαλλία), Akisai Matsushita (Ιαπωνία), Jeffrey Paon (Γαλλία), Augustin Post (Γαλλία), Σοφίας Αλεξάνδρου, Στέφανου Αρζουμανίδη, Ανδρέα Βαλάχη, Χαρίσιου Γκατζόφλια, Νικόλαου Γουλανδρή, Ελένης Εξάρχου, Κωνσταντίνου Ιμβριώτη, Ιωάννη Καραβία, Θεόδωρου Καρκατσέλα, Άγγελου Μάγκου, Παύλου Μόρφη, Γιώργου Παπαδόπουλου και Γιώργου Παρίση.