«Είναι αδιανόητο, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν»
Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση για σήμερα στις 12 στα Προπύλαια, προγραμματίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι στο χώρο επιβιώνουν μόνο με το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβάλλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκέμβριου.
Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χώρο μας, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραμένει κλειστός με δική τους απόφαση. Να τους υποδεικνύουμε τη δουλειά τους και να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Να περιγράφουμε την κατάσταση, να οργανώνουμε δίκτυα και δομές αλληλεγγύης, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της πολιτικής τους».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα χρόνο που βρισκόμαστε σε καθεστώς απαγόρευσης εργασίας. Ο πολιτισμός είναι ο μόνος κλάδος που είναι κλειστός με κρατική εντολή εδώ και ένα χρόνο (με εξαίρεση το πολύ περιορισμένο άνοιγμα του καλοκαιριού). Από την πρώτη στιγμή της Πανδημίας, η Ομοσπονδία μας μαζί με τα Σωματεία, αναδείξαμε την έκταση του προβλήματος, κινητοποιήσαμε κατ’ επανάληψη τους ανθρώπους του Πολιτισμού οργανώνοντας τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στο χώρο του Πολιτισμού.
Είναι αδιανόητο και υποτιμητικό, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού να εξαναγκαζόμαστε κάθε μήνα να πιέζουμε με κάθε τρόπο την Κυβέρνηση να πράξουν ως οφείλουν και να συνεχίσουν να στηρίζουν τον χώρο μας, όταν γνωρίζουν πολύ καλά ότι παραμένει κλειστός με δική τους απόφαση. Να τους υποδεικνύουμε τη δουλειά τους και να πρέπει κάθε φορά να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα. Να περιγράφουμε την κατάσταση, να οργανώνουμε δίκτυα και δομές αλληλεγγύης, για να αντιληφθούν το αποτέλεσμα της πολιτικής τους.
Σήμερα οι εργαζόμενοι στο χώρο μας επιβιώνουν μόνο με το επίδομα ειδικού σκοπού που καταβάλλεται μετά από αγώνες και με μεγάλη καθυστέρηση, αφού στα μέσα Φεβρουαρίου εξοφλούνται οι δόσεις Νοεμβρίου Δεκέμβριου.
Όλα τα υγειονομικά δεδομένα δείχνουν πως η αναστολή δραστηριοτήτων θα υφίσταται το πιθανότερο μέχρι και την άνοιξη.
Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον της έλλειψης ολοκληρωμένου σχεδίου για την κάλυψη των ανθρώπων του Πολιτισμού.
Για μια ακόμα φορά δηλώνουμε ξεκάθαρα και διεκδικούμε:
- Μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου για τους πρώτους μήνες του 2021. Να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας. Πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων στην αρχή κάθε μήνα. Ταυτόχρονα, άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων μέσω Μητρώου με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων). Αναδρομική καταβολή του επιδόματος για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο στους εγγεγραμμένους στο Μητρώο. Επίσης, για τους συναδέλφους που η επιδότηση ανεργίας λήγει μέσα στη διάρκεια ενός μήνα χωρίς να τον καλύπτει ολόκληρο, να δίνεται η επιδότηση ειδικού σκοπού, αντίστοιχα με τις περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν ενεργή σύμβαση που δεν είναι πλήρους απασχόλησης και δεν εξαιρούνται της επιδότησης.
- Διαγραφή χρεών προς Εφορία, Τράπεζες, ΔΕΚΟ για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν.
- Να διασφαλιστούν δωρεάν τεστ για την ασφαλή διεξαγωγή προβών που γίνονται αυτή την περίοδο.
- Για τους δικαιούχους του εποχικού βοηθήματος του 2020 να μην απορριφθούν οι αιτήσεις όσων την περίοδο καταβολής της επιδότησης (Σεπτέμβρη - Νοέμβρη 2020) ήταν εργαζόμενοι σε άλλο κλάδο, λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας του δικού μας. Επίσης για το εποχικό βοήθημα του 2021 να μην έχει προϋπόθεση ένσημα, αλλά να είναι δικαιούχοι όσοι επιδοτήθηκαν έστω μία φορά κατά την περίοδο της πανδημίας.