Η αρπίστα Maria - Christina Harper μιλάει στο loaded για το πρωτότυπο μουσικό ντουέτο «Hairetis Harper».
Το Draft είναι η πρώτη δισκογραφική δουλειά του project Hairetis Harper.
Η δεξιοτέχνης αρπίστα Maria-Christina Harper και ο λαουτιέρης Γιάγκος Χαιρέτης δημιουργούν ένα πρωτότυπο ντουέτο που συνδυάζει την σύγχρονη μουσική σκηνή του Λονδίνου με την μουσική παράδοση της Κρήτης.
Με αφορμή την κυκλοφορία του δίσκου, η Maria-Christina Harper μίλησε στο loaded.gr γι' αυτόν τον πρωτότυπο ηχητικό διάλογο.
Στην Αφροδίτη Παπακαλού
Αποχαιρετάτε το 2020, με την κυκλοφορία του Draft. Τι ακριβώς θα ακούσουμε;
Το σχήμα μας αποτελείται από ηλεκτρικό λαούτο και ηλεκτρική άρπα. Δημιουργήσαμε έναν όμορφο ηχητικό διάλογο μεταξύ δύο διαφορετικών μουσικών κόσμων. Ο κόσμος της παραδοσιακής κρητικής μουσικής κι ο κόσμος της πειραματικής άρπας: Δύο κόσμοι φαινομενικά αταίριαστοι που όμως συνυπάρχουν και συμπληρώνουν ηχητικά ο ένας τον άλλον.
Πρόκειται για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Hairetis Harper. Τι προηγήθηκε μέχρι να φτάσετε εδώ;
Ξεκίνησα με σπουδές στο πιάνο και στην άρπα. Σπούδασα με υποτροφία στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου κι συνέχισα με μεταπτυχιακό στην μουσικοθεραπεία στο Roehampton University. Με το σόλο σχήμα μου, MC & the 7 Pedals κέρδισα το πρώτο βραβείο στο Διεθνή διαγωνισμό άρπας στην Ουαλία όπου παρουσίασα δικές μου συνθέσεις με πρωτοποριακές τεχνικές στην άρπα. Το 2017 κυκλοφόρησε το album μου Gluten Free, από την Valentine Records (UK). Είχα την χαρά να συνεργαστώ με πολλούς κορυφαίους μουσικούς όπως την Katie Melua, Soft Cell, Anni Hogan, Ala.ni, Potent Whisper, Pete Long, Georgina Jackson και Ψαραντώνη.
Παίζετε άρπα από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάστε γιατί είχατε επιλέξει το συγκεκριμένο μουσικό όργανο;
Νομίζω ήμουν τεσσάρων όταν είδα μια ταινία του Disney, τις Αριστόγατες. Κάποια στιγμή αρχίζει να βρέχει και μαζεύονται κάποιες γάτες σε ένα υπόστεγο και παίζουν jazz. Γυρνάει ο φακός και βλέπουμε μία όμορφη άσπρη γάτα να παίζει άρπα. Τότε αποφάσισα πως θέλω να παίζω άρπα.
Στην Ελλάδα, υπάρχει ενδιαφέρον για την άρπα;
Με ενδιαφέρει να βρίσκω τρόπους να εντάσσω την άρπα στη μοντέρνα μουσική σκηνή. Όπως η κιθάρα και το πιάνο μπορούνε να βρεθούνε σε οποιοδήποτε μουσικό είδος, το ίδιο κάνω και στην άρπα. Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ πως ναι, υπάρχει ενδιαφέρον.
Λονδίνο-Κρήτη, άρπα- παραδοσιακά όργανα: Πού συναντώνται;
Ο συνδυασμός μας έχει ενδιαφέρον σε διάφορα επίπεδα, από το ηχητικό, το οπτικό και των προσωπικοτήτων. Πέρα από τα ηχοχρώματα, το ενδιαφέρον στο συνδυασμό της άρπας και του λαούτου είναι πως κουβαλάνε και τα δύο έντονα στερεότυπα τα οποία καλούμαστε και θέλουμε να απομυθοποιήσουμε. Είναι κοινό μας στοιχείο να θέλουμε να παρουσιάσουμε μια άλλη οπτική των οργάνων αυτών.
Στις ζωντανές σας εμφανίσεις διαπιστώνετε εξοικείωση του κόσμου με το συγκεκριμένο μουσικό πάντρεμα;
Τα ηχοχρώματα της άρπας και του λαούτου ταιριάζουν πολύ. Η μουσική που παίζουμε δημιουργεί μυσταγωγική ατμόσφαιρα παρότι έχει εντάσεις και εκρηκτικά σημεία. Είναι αρκετά εσωτερική και έτσι υπάρχει πολύ αλληλεπίδραση με το κοινό.
Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά. Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας πώς τη βιώσατε από την πλευρά του καλλιτέχνη;
Σαν άνθρωποι αλλά και σαν καλλιτέχνες μπαίνουμε στην διαδικασία να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας σε όλα τα επίπεδα. Παρότι θα προτιμούσα να μην είχαμε δυσκολίες, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι μέσα από τις δυσκολίες γίνεται έντονη η διάθεση για δημιουργία. Πέρασα πολύ χρόνο στο studio φέτος ηχογραφώντας και ξεκαθαρίζοντας ηχογραφημένο υλικό που πριν λόγω συναυλιών δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ
https://orcd.co/hairetis-harper_draft
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΥΛΙΟ