Διαδικτυακή Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου με τον τίτλο «Συνθέτες Συνθέτουν Συνθέτες»

BREAKING
 

Την Κυριακή 29 Νοεμβρίου με τον τίτλο «Συνθέτες Συνθέτουν Συνθέτες»

Μπορούν η αγάπη και ο θαυμασμός για έναν συνθέτη, το πάθος και η έρευνα γύρω από συγκεκριμένα έργα να εμπνεύσουν εντελώς νέες δημιουργίες; Η απάντηση είναι καταφατική. Απόδειξη, η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, «Συνθέτες Συνθέτουν Συνθέτες».

Τρεις νεωτεριστές της μουσικής συναντούν προγενέστερα γραπτά, τα οποία τελικά μετουσιώνουν, αφήνοντας το δικό τους αποτύπωμα.

Η βραδιά ανοίγει με το σπαρακτικό, εξάφωνο Ricercar του Μπαχ. Πρόκειται για την ενορχήστρωση του Άντον Βέμπερν, ο οποίος ανέδειξε ιδανικά την υψηλή πνευματικότητα του κειμένου, προσδίδοντας κάτι το βαθιά γήινο, συναισθηματικό και ανθρώπινο.

Ακολουθεί, ο Θρήνος της Αριάδνης του Μοντεβέρντι. Η επεξεργασία για μεσόφωνο και ορχήστρα, έδωσε στον Καρλ Ορφ την ευκαιρία να «αναζητήσει το προσωπικό του στιλ μέσα από το έργο ενός μεγάλου Δασκάλου του παρελθόντος», όπως έλεγε.

Η συναυλία κορυφώνεται με τον εμβληματικό Πουλτσινέλα του Ιγκόρ Στραβίνσκυ. Έργο που βασίζεται σε παρτιτούρες του Περγκολέζι, τις οποίες ο μοντερνιστής δημιουργός «ερωτεύτηκε» και τροποποίησε, εγκαινιάζοντας τη νεοκλασική περίοδό του.

Συγγενιώτου και Συμεωνίδης επί σκηνής

Σολίστ, η δημοφιλής μεσόφωνος Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Στο πόντιουμ, επιστρέφει ο καταξιωμένος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Η βραδιά, πρόκειται να μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά (στο YouTube κανάλι αλλά και τη σελίδα Facebook της Ορχήστρας), την Κυριακή 29 Νοεμβρίου στις 20:30.

«Είναι κάποια έργα που σε στοιχειώνουν από τη στιγμή που τα πρωτακούς. Ο Θρήνος της Αριάδνης του Μοντεβέρντι είναι ένα από αυτά. Η σπαρακτική κραυγή μιας ερωτευμένης γυναίκας, που άφησε τον κόσμο της για να ακολουθήσει έναν άντρα και βρέθηκε εγκαταλελειμμένη σε μια ξένη χώρα. Μια ιστορία τόσο παλιά, αλλά και σύγχρονη συνάμα, ένα έργο δύσκολο όχι φωνητικά, αλλά ερμηνευτικά. Πώς μεταφέρεις την πραγματική συγκίνηση χωρίς μελοδραματισμούς, πώς μιλάς για την ψυχή των ανθρώπων σε μια τόσο δύσκολη και σκοτεινή εποχή;», σχολιάζει η σολίστ.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μας δίνει την ευκαιρία για μία επίσκεψη στο "συνθετικό εργαστήριο" τριών πολύ σπουδαίων συνθετών του 20ου αιώνα: των Βέμπερν, Ορφ και Στραβίνσκυ, όπου τους παρατηρούμε να "συνομιλούν" με συναδέλφους τους της εποχής του Baroque. Ακούγοντας το αποτέλεσμα της συνομιλίας αυτής,  έχει κανείς την αίσθηση πως η μουσική των Μπαχ, Μοντεβέρντι και Περγκολέζι έχει εγκαταλείψει την εποχή της και  "αιωρείται" ανάμεσα σε τρεις αιώνες», σημειώνει ο μαέστρος.

BREAKING MUSIC