Αισχύλεια: 46 χρόνια Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 24 Αυγούστου έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ μετατίθεται η έναρξη εκδηλώσεων για την Ελευσίνα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

BREAKING
 

Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί από τις 24 Αυγούστου έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ μετατίθεται η έναρξη εκδηλώσεων για την Ελευσίνα ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021.

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Το Φεστιβάλ Αισχύλεια από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, εδώ και 46 χρόνια είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική ζωή της Ελευσίνας. Από φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Μάλιστα, μειώνεται το εισιτήριο από τα 12 στα 8 ευρώ, κατ’ άτομο, «καθώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το κοινό, να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό, μετά την παύση της πανδημίας».

Ως προς το κόστος του Φεστιβάλ,ο προέδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας Φώτης Τατάκης, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ σημείωσε ότι «ο προϋπολογισμός του Φετινού Φεστιβάλ είναι 177 χιλιάδες ευρώ, κατά τι λιγότερο από πέρσι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγιναν εκπτώσεις στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηρίξουμε θερμά και να ελπίζουμε στην πολιτιστική παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα συναυλίες, έξι θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστική γλυπτική εγκατάσταση.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό, που φέτος διαμορφώνεται και θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19. 

Στο μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 θα συναντήσουμε την Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα, την Δήμητρα Γαλάνη, την Φωτεινή Δάρρα, τον Δημήτρη Ζερβουδάκη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, τον Κώστα Μακεδόνα με την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Σωκράτη Μάλαμα και την Νατάσσα Μποφίλιου.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις αρχίζουν στις 24 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας με τη Φωτεινή Δάρρα, ενώ στο πιάνο την συνοδεύει ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.  

Ακολουθούν στις 26 Αυγούστου τα εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στον χρόνο».  Διάρκεια ως 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Στις 28 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ένα acoustic πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια της μέρας και της νύχτας από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα, που τον καθιέρωσαν ως κιθαρίστα και τραγουδιστή.

Στις 29 Αυγούστου εμφανίζεται το συγκρότημα  The Blank, που ξεκίνησε δυναμικά το ταξίδι του στη μουσική το 2014 από το Schoolwave Festival, ένα από τα ενεχόμενα γκρουπ στο χώρο της Alternative/Indie Rock σκηνής. 

Στις 30 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Η τριάδα της επιτυχίας των Νατάσσας Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, παρουσιάζει το «Εν λευκώ Live» στις 31 Αυγούστου. Μια νέα πρόταση με την εκρηκτική σκηνική ενέργεια της Νατάσσας Μποφίλιου και των συνοδοιπόρων της.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη, ανοίγουν την αυλαία του Σεπτέμβρη (1/9) στο Παλαιό Ελαιουργείο με μια μουσική συνεύρεση που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο, τη Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου,  με τους: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρρά, τον ίδιο τον σκηνοθέτη, κ.ά

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 παρουσιάζει μια παράσταση, προσφορά στους μικρούς του θεατές, με ελεύθερη είσοδο με το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την Oμάδα C for Circus

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει μια παράσταση live-looping. Χρησιμοποιώντας τη φωνή του και παίζοντας διάφορα όργανα που ηχογραφεί και αναπαράγει ζωντανά, χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσεται το υλικό της παράστασης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας ενώνουν φωνές και τραγούδια σε μια πολύ επιτυχημένη μουσική συνύπαρξη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Όρνιθες», τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Ακόμα μια παράσταση για τους μικρούς θεατές του Φεστιβάλ στις 10 Σεπτεμβρίου με το έργο «Όρνιθες-η Πολιτεία των πουλιών», από τις Μαγικές Σβούρες, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζουν τα «Λογοκριμένα», μία μουσική παράσταση – αναδρομή σε τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση. 

Η Δήμητρα Γαλάνη παίρνει τη σκυτάλη στις 18 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία «Έρωτα εσύ…», έχοντας στο πλευρό της τους Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιο Δράκο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα, κ.ά.

Κινηματογραφικές προβολές

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος  οι οποίες προβάλλονται από 2 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

2/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

5/9 «Ευτυχία», σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή

8/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου

17/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη

19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

-«Electric swan» Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

-«Πατησίων Avenue» Θανάση Νεοφώτιστου

-«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»- Βασίλη Κεκάτου

21/9 «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

Γενική είσοδος: 5 ευρώ // Ώρα  Έναρξης: 21.15

Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο

Όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός όμως από την ανακοίνωση του προγράμματος, ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου αναφέρθηκε και στο θέμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

Όπως είπε «θα χωροθετηθεί εντός του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, αντί για το χώρο ΒΟΤΡΥΣ (ΣΙΝΤΡΑ), προσθέτοντας ότι «το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να αποζημιώσει την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το Παλαιό Ελαιουργείο, μέσα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ως προς το μέρος που του αναλογεί». Διευκρίνισε δε ότι «ο χώρος δεν θα χάσει την πολιτιστική του λειτουργία και εκεί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τα Αισχύλεια».

Σχετικά με το μείζον ζήτημα της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «λόγω της πανδημίας και της παύσης των εργασιών, μετατίθεται, κατά πάσα πιθανότητα μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως έχει ζητήσει και το Νόβισαντ. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εντός ενός μήνα, θα έχουμε την οριστική ημερομηνία της έναρξης», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί και το θέμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, σημειώνοντας ότι «έχει συσταθεί πενταμελής επιτροπή, η οποία εξετάζει τα βιογραφικά των ενδιαφερόμενων και θα αποφανθεί σχετικά».

 

 

 

         

 

 

 

 

 

 

 

BREAKING MUSIC