Οργανώσεις και εργαζόμενοι σε δισκογραφικές εταιρείες πιέζουν για κατάργηση του ευφημισμού.
Εδώ και αρκετά χρόνια, η μουσική βιομηχανία χρησιμοποιεί έναν κάπως περίεργο όρο για να περιγράψει τη μαύρη μουσική. Ο όρος αυτός είναι «urban music» -αυτολεξεί, «μουσική της πόλης»- και θεωρείται ως ευφημισμός.
Ωστόσο, η δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη και ο γενικότερος ξεσηκωμός της μαύρης κοινότητας στις ΗΠΑ και αλλού δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και αυτό το ζήτημα.
Έτσι, σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από οργανώσεις όπως η Black Music Coalition και η The Show Must Be Paused UK, αλλά και υπαλλήλους σε μεγάλες εταιρείες μουσικής (Warner, Universal, Atlantic, Columbia, Sony και Ministry of Sound) ζητείται από τα στελέχη της μουσικής βιομηχανίας να καταργήσουν τον όρο αυτό και να χρησιμοποιούν πλέον τον όρο «μαύρη μουσική».
«Η μουσική βιομηχανία έχει επί μακρόν κερδίσει από την πλούσια και πολυποίκιλη κουλτούρα των μαύρων, ωστόσο, συνολικά αισθανόμαστε ότι δεν έχει αναγνωρίσει τον δομικό και συστηματικό ρατσισμό που επηρεάζει την μαύρη κοινότητα και, επί της ουσίας, απολαμβάνει το ρυθμό της αλλά αγνοεί τη μελαγχολία της», αναφέρει η επιστολή.
«Θέλουμε απτές αλλαγές»
Μάλιστα, προσθέτει ότι «οι πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις σας (σ.σ. των εταιρειών) υποστήριξης ήταν γεμάτες πάθος και τις εκτιμούμε, αλλά τώρα θέλουμε απτές αλλαγές που θα ενδυναμώσουν αυτή την υποστήριξη».
Στο πλαίσιο αυτό, οι υπογράφοντες ζητούν:
1. Υποχρεωτική αντιρατσιστική εκπαίδευση για όλους τους μη μαύρους εργαζόμενους.
2. Ετήσια χρηματική ενίσχυση οργανώσεων και προγραμμάτων της μαύρης κοινότητας.
3. Ευκαιρίες καριέρας για το μαύρο προσωπικό και προώθηση μαύρων σε διοικητικές θέσεις.
4. Αντικατάσταση του όρου «urban music» με τον όρο «black music» και
5. Δημιουργία μιας task force που θα ελέγχει την πολιτική κατά των διακρίσεων σε κάθε εταιρεία.
Μπορείτε εδώ να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή