Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 30 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Όπερα, μελοποιημένη ποίηση, ελληνική μουσική, φωνητικά σύνολα, αφιερώματα και παραδοσιακή μουσική περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις μουσικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός αρχαιολογικών χώρων. Η αρχή θα γίνει στις 18 Ιουλίου με την κορυφαία μέτζο σοπράνο Ανίτα Ρατσβελισβίλι η οποία θα εμφανιστεί στη Ρωμαϊκή Αγορά με την Εθνική Λυρική Σκηνή υπό τη μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.
Είκοσι διαφορετικά προγράμματα
Όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματος, ο Οργανισμός θα παρουσιάσει 20 διαφορετικά προγράμματα μεταξύ των οποίων μια σειρά αφιερωμάτων στον Μίκη Θεοδωράκη (ανήμερα των γενεθλίων του 29 Ιουλίου θα δοθεί και συναυλία στο Θησείο), στον Θεόφραστο Σακελλαρίδη, αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική με την Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας αλλά και με το φωνητικό σύνολο Chóres.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει ποιητική δράση για τον Κωνσταντίνο Καβάφη με τον Θοδωρή Οικονόμου στο πιάνο, ενώ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα δώσει 12 συναυλίες σε επιλεγμένους χώρους όπως η «Σουίτα Μπαλέτου Αλέξης Ζορμπάς».
Το Μέγαρο Μουσικής
Είκοσι συναυλίες έχουν προγραμματιστεί και από το Μέγαρο Μουσικής οι οποίες σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Βακαρέλη θα περιλαμβάνουν από μελοποιημένη ποίηση μέχρι κλασική μουσική.
Το ανδρικό φωνητικό σύνολο ΜεῙΖοΝ, παρουσιάζει στους φίλους της χορωδιακής μουσικής a cappella πολυφωνικά έργα του 20ού και 21ου αιώνα στους εμβληματικούς χώρους της Αρχαίας Μεσσήνης (Εκκλησιαστήριο), στην καστροπολιτεία του Μυστρά και στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Η Καμεράτα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου και με τη σύμπραξη της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη, θα παρουσιάσουν τη Μήδεια του GeorgBenda, στους μοναδικούς χώρους του Θεάτρου των Δελφών και στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.
Το Trio E lGreco, θα πραγματοποιήσει συναυλίες στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, στο Κάστρο Πλαταμώνα και στη Μονή Δαφνίου.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος πιανίστας και συνθέτης Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης κι η τραγουδίστρια Δήμητρα Σελεμίδου θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στα τραγούδια του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη). Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο Γιώργος Εμμ. Λαζαρίδης θα ερμηνεύσει το γνωστό έργο του Modest Mussorgsky «Εικόνες από μια Έκθεση». Οι συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Ωδείο του Δίου, στην Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης και το Κάστρο του Πλαταμώνα.
Ο Στέφανος Κορκολής (πιάνο) με τη Σοφία Μανουσάκη (φωνή) θα παρουσιάσουν μελοποιημένα έργα των Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη & Οδ. Ελύτη σε δύο βραδιές στο Κάστρο της Άρτας και στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών.
Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας και το Κάστρο της Κυλλήνης θα φιλοξενήσουν τον Μανώλη Μητσιά ο οποίος θα συμπράξει με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.
Η σκηνική καντάτα του Περικλή Κούκου το “Ημερολόγιο για περαστικούς στα τέλη του αιώνα” σε κείμενα του Χριστόφορου Χριστοφή, θα παρουσιαστεί σε νέα σκηνική απόδοση από μια ομάδα νέων στη Ρωμαϊκή Αγορά και στην Μονή Δαφνίου.
Στον υποβλητικό χώρο της Μονής Δαφνίου και στο Τεχνολογικό Πάρκο του Λαυρίου θα γίνουν παραστάσεις νέων καλλιτεχνών όπως ο Σταύρος Σιόλας (φωνή), Λουκάς Θάνος (πιάνο) στο έργο “Χρόνος Ερωτικός”, ενώ οι Κρητικοί Νίκος & Γιώργος Στρατάκης, πλαισιωμένοι από 5μελές μουσικό σχήμα, θα παρουσιάσουν το έργο “Κόρη Αδάμαστη” σε μουσική Λουκά Θάνου και ποίηση Πάνου Δημητρόπουλου.
Επίσης, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα παρουσιάσει έργα των Ν. Σκαλκώτα, Μότσαρτ κ.α. στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης.
«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»
Συνολικά, 55 παραγωγές, 251 παραστάσεις σε 111 χώρους και 38 περιφερειακές ενότητες θα πραγματοποιηθούν για δυόμιση μήνες σε όλη την Ελλάδα.
Όλες οι δράσεις θα είναι δωρεάν και οι θεατές θα πληρώνουν το εισιτήριο εισόδου για τους αρχαιολογικούς χώρους.
Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στόχος του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», είναι να πραγματοποιηθούν «σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές πολιτιστικές εκδηλώσεις και να συνεργαστούν άνθρωποι που φέτος είχαν προβλήματα με την εργασιακή τους απασχόληση».
Συγκεκριμένα, «το 91% όσων απασχοληθούν θα προέρχεται από την ελεύθερη αγορά , δηλαδή 750 καλλιτέχνες και τεχνικοί και 500 εντόπιοι συνεργάτες».
Οι χώροι που επιλέχθηκαν έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν καθώς προσφέρουν την αναγκαία υποδομή, ενώ «βασικό μέλημα αποτελεί η ασφάλεια των εργαζομένων και των θεατών», όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη. Ως εκ τούτου, θα ακολουθηθούν τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
Στόχος, «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από την 1η Οκτωβρίου του 2020 θα ανοίξει η σχετική πλατφόρμα όπου θα δέχεται αιτήσεις για το καλοκαίρι του 2021 και η επταμελής επιτροπή που θα συστηθεί θα έχει την ευθύνη της επιλογής των εκδηλώσεων.