Ερμηνεύουν το διάσημο και εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία τραγούδι, “Η Ημέρα της Νίκης"
Το Ίδρυμα ΑMFIONIA - ATHENS SYMPHONIC & JAZZ BANDS FESTIVAL, συνεχίζει το έργο του για την προώθηση του μηνύματος της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών μέσα από τον πολιτισμό και τη μουσική. Στην εποχή της πανδημίας, παρουσιάζει τη συνεργασία της Ορχήστρας Alexandrov με τον τραγουδιστή Θοδωρή Βουτσικάκη.
Μαζί ερμηνεύουν το διάσημο και εξαιρετικά δημοφιλές στη Ρωσία τραγούδι, “Η Ημέρα της Νίκης”.
Μετά τη χειρονομία αλληλεγγύης και το μήνυμα συμπαράστασης που έστειλε η Χορωδία του Κόκκινου Στρατού στον ελληνικό λαό, ερμηνεύοντας στα ελληνικά το «Όταν σφίγγουν το χέρι» των Μίκη Θεοδωράκη - Γιάννη Ρίτσου, αυτήν τη φορά ο Θοδωρής Βουτσικάκης τραγουδά στα ρωσικά το εμβληματικό τραγούδι, η "Ημέρα της Νίκης", σε σύμπραξη με την Ορχήστα Alexandrov και το αφιερώνουν σε όλο τον κόσμο με αφορμή το νικηφόρο αγώνα που έδωσε κατά του φασισμού στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου ο Ρωσικός λαός.
Ο ίδιος μάλιστα δήλωσε: «Η μουσική έχει τη δύναμη να φέρνει τους λαούς πιο κοντά ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές. Το βίντεο που ακολουθεί σε συνεργασία με τη μοναδική Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης για όλο τον κόσμο, αφιερωμένο στον ρωσικό λαό με αφορμή την Ημέρα της Νίκης».
Φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της νίκης των λαών επί της ναζιστικής Γερμανίας και του φασισμού.
Οι ΄Έλληνες και οι λαοί της Σοβιετικής Ένωσης πλήρωσαν το βαρύτερο από όλους τους Συμμάχους φόρο αίματος στον πόλεμο αυτό με πάνω από 27 εκατομμύρια στρατιώτες και πολίτες να θυσιάζονται σε έναν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης και αντίστασης. Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου διοργανώνονται στη Ρωσία λαμπρές εκδηλώσεις τιμής για τους ήρωες του πολέμου, στη μνήμη αυτών που πρόσφεραν ακόμη και τη ζωή τους, προκειμένου οι οικογένειές τους, αλλά και οι μελλοντικές γενιές να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερες αλλά και για να τιμήσουν όσους γύρισαν ζωντανοί από το μέτωπο.
Το 1975 η τότε Σοβιετική Ένωση επέλεξε το τραγούδι με θέμα τον «Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», το οποίο θα ακουγόταν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 30ης επετείου της Ημέρας της Νίκης. Ο ποιητής Vladimir Kharitonov, βετεράνος του πολέμου, έγραψε τους στίχους και τους έδωσε στο φίλο του συνθέτη, David Tukhmanov για να γράψει τη μουσική.
Αυτό το επικό τραγούδι δεν αναφέρεται σε μια γενική γενναιότητα των νεαρών στρατιωτών αλλά στις προσωπικές μνήμες των βετεράνων. Περιγράφει την ατομική εμπειρία του πολέμου. Την οδυνηρή μνήμη. Την ανάμνηση που δε χάνεται στο χρόνο. Ο δραματικός συνδυασμός της χαράς για τη νίκη και της απόγνωσης για τις μεγάλες απώλειες, τονίζει το τίμημα αυτής της νίκης, το ψυχικό και συναισθηματικό κόστος.
Η Χορωδία Alexandrov (Alexandrov Ensemble) τραγούδησε την Ημέρα της Νίκης σε πρώτη εκτέλεση στις 8 Μαΐου 1975 και από τότε, παραμένει σταθερά στα πέντε πιο δημοφιλή τραγούδια της Ρωσίας. Γνωστή και ως Χορωδία του Κόκκινου Στρατού, είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έδωσε πάνω από 1500 συναυλίες, πολλές από αυτές και στην πρώτη γραμμή, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ηθικού των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού. Η μεγάλη επιτυχία της χορωδίας βασίζεται στο ότι κατορθώνει να συνυφαίνει την πειθαρχία και την καθαρότητα του ακαδημαϊκού τραγουδιού με την πολύχρωμη και βαθιά συναισθηματικότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής. Οι παραστάσεις της Alexandrov Ensemble αποτελούν ένα μεγαλειώδες υπερθέαμα. Κανένας δε μένει ασυγκίνητος στη θέα αυτών των καλλιτεχνών που στέκουν ευθυτενείς, ασάλευτοι και απόλυτα συντονισμένοι, ενώ τραγουδούν από τα βάθη της ψυχής τους.
Με αυτό το εμβληματικό σύνολο συμπράττει για πρώτη φορά ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς νέους Έλληνες τραγουδιστές.Έχει ξεχωρίσει, μέχρι τώρα, για τις συνεργασίες με κορυφαίους δημιουργούς, για τους ρόλους που ερμηνεύει στο μουσικό θέατρο, αλλά κυρίως για τον μοναδικό τρόπο ερμηνείας και το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό του ταπεραμέντο. Η μακρόχρονη συνεργασία με τη Λίνα Νικολακοπούλου οδήγησε και στην εμβληματική δισκογραφική συνεργασία τους με τον οσκαρικό Ιταλό συνθέτη Nicola Piovani, που έκανε την χρονιά που πέρασε όλους τους Έλληνες να τραγουδούν πως «ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΡΦΗ Η ΖΩΗ».
Ως «Ερωτόκριτος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το 2017, σε μουσική Δημήτρη Μαραμή, συγκίνησε κοινό και κριτικούς, δικαιώνοντας την γενναιόδωρη υποδοχή που είχε λάβει από την πρώτη του εμφάνιση στην ελληνική δισκογραφία με την «Αισθηματική ηλικία». Η οικογενειακή μουσική κουλτούρα, η πλούσια δισκοθήκη από την οποία άντλησε τα πρώτα του ακούσματα, οι πολύχρονες σπουδές στη μουσική, το τραγούδι, το μουσικό θέατρο αλλά και τη Νομική, διαμόρφωσαν την καλλιτεχνική του βάση. Με εφαλτήριο ένα πολύχρωμο, μεσογειακό μωσαϊκό, συνεχίζει αδιάκοπα να εξελίσσει τη μουσική του ταυτότητα και να εμπλουτίζει τα «ανένταχτα» καλλιτεχνικά του όνειρα.