Ο κορωνοϊός προκαλεί τεράστια προβλήματα σε όλες τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες
Μετά και τις ανακοινώσεις με τις ημερομηνίες επανεκκίνησης της πολιτιστικής δραστηριότητας στη χώρα μας, το ενδιαφέρον στρέφεται στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει όλο αυτό. Από τη μείωση του αριθμού των θεατών, τις αποστάσεις μεταξύ μας μέχρι και πόσο ασφαλείς θα αισθανόμαστε.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα του Guardian, το οποίο δεν εστιάζει μόνο στα προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός στο χώρο του θεάματος, αλλά και στην επόμενη μέρα με την επαναλειτουργία των χώρων του πολιτισμού.
"Η απόφαση των Universal Studios να κυκλοφορήσει μόνο σε ψηφιακή μορφή την ταινία «Trolls World Tour» προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση των studio με τις κινηματογραφικές αλυσίδες και αποδεικνύει πόσο τεράστια προβλήματα προκαλεί η πανδημία στην βιομηχανία του θεάματος", σημειώνει o συντάκτης Mark Sweney.
"Για παράδειγμα, η τηλεόραση αντιμετωπίζει πρόβλημα με την παραγωγή νέων προγραμμάτων και μακροπρόθεσμα στο τρόπο με τον οποίο θα παράγονται αυτά τα προγράμματα. Το ITV, υποστηρίζει ότι στο προσεχές διάστημα θα ξεμείνει από επεισόδια δύο δημοφιλών σαπουνόπερων: του Emmerdale στο τέλος Μαΐουκαι του Coronation Street στο τέλος Ιουνίου".
Ταυτόχρονα, οι τηλεοπτικοί σταθμοί αναζητούν τρόπους να γεμίσουν το πρόγραμμά τους είτε καταφεύγοντας σε επαναλήψεις είτε μειώνοντας δραστικά τις ημέρες προβολής σε επεισόδια σειρών.
Επιπλέον, η παρουσία κοινού σε τηλεοπτικές παραγωγές αποκλείεται, ενώ η η παραγωγή σειρών και ταινιών θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.
Τι γίνεται όμως στον τομέα της μουσικής;
Σύμφωνα με τον Mark Mulligan, αναλυτή στη Midia Research "αν κανείς σκεφτεί ότι ο συνολικός τζίρος των συναυλιών σε όλον τον κόσμο φτάνει τα 27 δισ. τον χρόνο, αντιλαμβάνεται ότι ημίμετρα όπως το livestreaming δεν μπορούν να δώσουν εισόδημα στους καλλιτέχνες οι οποίοι εξαρτώνται κατά 65-75% από τις συναυλίες. Το πρόβλημα που δημιουργεί ο κορωνοϊός είναι διπλό: από τη μία μεριά η ανάκτηση της εμπιστουσύνης του κοινού ώστε να μπορέσει να πάει σε συναυλίες αλλά και ταυτόχρονα η δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος για παράδειγμα στα φουαγιέ, σε εκδοτήρια ακόμα σε τουαλέτες.
Το ίδιο ισχύει για το stand up comedy αλλά και για το θέατρα που όταν ανοιξουν "θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη χωρητικότητα,τον έλεγχο θερμομέτρησης στην είσοδο ακόμα και παραγωγές με λιγότερο προσωπικό για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα παρασκήνια", σημειώνει ο Alistair Smith, συντάκτης του The Stage.
Και καταλήγει: "Δεν μπορώ να φανταστώ και πολλούς ανθρώπους που θα θέλουν να κάθονται στο φουαγιέ του θεάτρου στο διάλειμμα".