Ο Moby Dick σε λιμπρέτο και μουσική σύνθεση του Δημήτρη Παπαδημητρίου, ανεβαίνει από τις 28 Φεβρουαρίου στο Παλλάς.
Της Αφροδίτης Παπακαλού
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου πήρε στα χέρια του το αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και το μετέτρεψε σε ένα «φιλοσοφικό μιούζικαλ». Έτσι ακριβώς χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, την παράσταση που ανεβαίνει από την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στο θέατρο Παλλάς από το Onassis Culture σε συνεργασία με τις Θεατρικές Σκηνές.
Στη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας, μάθαμε όλες τις λεπτομέρειες της «φαλαινώδης παραγωγής», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η αλήθεια είναι ότι ανυπομονούμε να δούμε το αποτέλεσμα. Ο Moby Dick «βουτάει» στο Παλλάς και υπόσχεται ένα αξέχαστο ταξίδι στις θάλασσες και στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής, με μια εντυπωσιακή παραγωγή, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Ένα λιμπρέτο 29.198 λέξεων, 430 ώρες προβών και 250 ώρες μουσικής διδασκαλίας, 23 ερμηνευτές επί σκηνής και 12 μουσικοί ζωντανά, 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές videos έρχονται να συναρπάσουν και να χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, εναρμονισμένη με το παγκόσμιο αριστούργημα του Μέλβιλ.
Όλα αυτά μετά από εννέα μήνες προπαραγωγή και τρεις μήνες προβών.
«Ό, τι αφορά στην παραγωγή είναι μεγάλο και ό, τι αφορά στο moby Dick είναι μεγάλο», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, ο οποίος το περιέγραψε ως «παράτολμο έργο.Σύνθεση και λιμπρέτο γράφονταν ταυτόχρονα ενώ όπως όλα τα μεγάλα πράγματα αρχίζουν απλά έτσι και ίδιος πρώτα «ανακοίνωσε ότι θα το κάνει και μετά το σκέφτηκε, πρώτα το άρχισε και μετά σκέφτηκε τον τρόπο που θα το κάνει».
Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών έχει ηχογραφήσει τη μουσική που ακούγεται στην παράσταση, ενώ την ορχήστρα θα διευθύνει ζωντανά ο Πάνος Βλάχος. «Είναι ένα έργο γεμάτο μουσική, ακόμα και οι πρόζες είναι πάνω σε μουσική», σημείωσε ο μαέστρος προσθέτοντας ότι οι θεατές φεύγοντας από την παράσταση θα θυμούνται τις μελωδίες.
Μια κατάρα. Ένας οιωνός. Ένα ανθρωποφάγο κήτος. Ένα δαιμονικό, παράξενο παραμύθι-περιπέτεια ή ένα φιλοσοφικό εργαστήρι ιδεών; Μπορεί το κυνήγι μιας φάλαινας να κλείνει μέσα του όλες τις περίπλοκες λειτουργίες του ανθρώπινου νου και την ανάγκη του ανθρώπου να νικάει ό,τι τον ξεπερνάει; Μπορεί μια παράσταση να συλλάβει το μεγαλείο του Moby Dick του Χέρμαν Μέλβιλ, της πασίγνωστης ιστορίας για τη φιλία, την ανθρώπινη μοίρα και τη σχέση των ορίων του ανθρώπου με τον Θεό;
«Είναι ένα έργο για τους βαθυστόχαστους μεγάλους», σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, εδώ όμως πρόκειται για μία παράσταση «πολυεπίπεδη και για όλον τον κόσμο. Ακόμα και για παιδιά 4 ετών. Κι αυτή ήταν η πρόκληση για εμάς».
Ζητούμενο για τον ίδιο και κατ ‘επέκταση για όλους τους συντελεστές «να προστεθεί ένα στοιχείο μαγείας στην κοινωνία μας. Οι θεατές θα αισθανθούν ότι μπαίνουν σε ένα παραμύθι» (που διαρκεί λίγο παραπάνω από τρεις ώρες).
Μια πολυεπίπεδη ιστορία, μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, με μια βαθιά φιλοσοφική διάσταση. Η επική σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα ζωντανεύει το μιούζικαλ του Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τη μεγάλη ζωντανή ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του Πάνου Βλάχου, τα μυθικά σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη, τα επιβλητικά κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, τις χορογραφίες της Αγγελικής Τρομπούκη, τους φωτισμούς της Στέλλας Κάλτσου που συνοδεύονται από τα εντυπωσιακά και καινοφανή στο ελληνικό θέατρο ολογράμματα και 3D animation του Candyshop VFX (Ευάγγελου Κουλουκύθα) σε συνεργασία με τον Hashem Alshaer, Visual Effects Director της CandyshopVFX “The Division”, και Art Direction video υλικών του Στάθη Αθανασίου που ξεπερνούν τα μέχρι τώρα γνωστά θεατρικά τεχνολογικά δεδομένα.
Πρωταγωνιστούν οι Μπάμπης Βελισσάριος, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ορφέας Ζαφειρόπουλος, Ivan Svitailo, Αιμιλιανός Σταματάκης.
Η ιστορία ενός γοητευτικού, «τρελού» καπετάνιου που πείθει όλο του το πλήρωμα να τον ακολουθήσει στην εσωτερική του αποστολή: να νικήσει τα όριά του, τη Φύση, τη Μοίρα του, να φτάσει και να ξεπεράσει τον Θεό. Η σκοτεινή, παραμυθένια μεταφυσική του Moby Dick, η συγκλονιστική ναυτική περιπέτεια, η αδρή ιστορία, η θεοσοφική του αναζήτηση είναι μια δέσμη φωτός στους σκοτεινούς λαβύρινθους που ταξιδεύει –σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε– ο άνθρωπος στην αναζήτηση της αυτογνωσίας του.
Στο έργο αυτό, ο διαβολικός καπετάνιος Αχαάβ καταλήγει ένας αμφιλεγόμενος Άγιος, ένας παραμελημένος και πληγωμένος Άνθρωπος που ζητά να ξανακερδίσει την προσοχή και την αγάπη του Πατέρα και Θεού του. Μέχρι το τέλος του έργου έχει συνεπάρει, μαζί με όλο του το πλήρωμα, και τους θεατές. Αυτοί καλούνται να διαλέξουν «στρατόπεδο» μεταξύ του τραγικού ήρωα, ανυποχώρητου μαχητή της Αλήθειας, καπετάνιου Αχαάβ, του μονοσήμαντου, ενάρετου οικογενειάρχη Στάρμπακ (πρώτος υποπλοίαρχος), του αδιάφορου πλακατζή Σταμπ (δεύτερος υποπλοίαρχος), του μονοδιάστατου, ρηχού υλιστή «τρίτου» Φλασκ και, τέλος, του ευαίσθητου διανοούμενου, «ιστορικού καταγραφέα» Ισμαήλ.
Όπως όλα τα αριστουργήματα, ο Moby Dick είναι ένα αιώνιο «γενετικό εργαστήρι» ιδεών. Αρκεί να βάλεις τις σωστές έννοιες στην ίδια ιστορία και αυτές με τη σειρά τους θα αναπαράγονται και θα αναπαράγουν εκατομμύρια νέες ιδέες και συνδυασμούς τους. Έτσι, το αριστουργηματικό έργο αναβαπτίζεται στους αιώνες.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος
Πληροφορίες για εισιτήρια ΕΔΩ