Με τέσσερις συναυλίες, ολοκληρώνεται για το 2019 το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα για τα 70 χρόνια από τον θάνατό του.
Η φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Το Μέγαρο Μουσικής με μια σειρά συναυλιών αλλά και πολυποίκιλων εκδηλώσεων φιλοδοξεί να ξανασυστήσει τον Νίκο Σκαλκώτα και την ιδιοφυΐα της μουσικής του, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής, την ΚΟΑ, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών»: συναυλίες μουσικής δωματίου, ορχηστρικών έργων, σειρές συζητήσεων, θεατρικές παραστάσεις για μεγάλους και για παιδιά, ένα διεθνές συνέδριο, διαγωνισμοί και μια έκθεση με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του συνθέτη είναι μόνο μερικές από αυτές.
Οι συναυλίες του Νοεμβρίου
Το αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα αρχίζει τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος με το ρεσιτάλ «Ο κύκλος με τα 16 τραγούδια» της σοπράνο Άρτεμης Μπόγρη, η οποία από κοινού με τον πιανίστα Γιώργο Κωνσταντίνου, θα παρουσιάσει έναν μουσικό «διάλογο» ανάμεσα στα Δεκαέξι τραγούδια του Σκαλκώτα και στα Επτά πρώιμα τραγούδια στην αρχική εκδοχή τους για πιάνο και φωνή του Άλμπαν Μπεργκ.
Η περιήγηση στο μουσικό σύμπαν του σπουδαίου έλληνα μουσουργού συνεχίζεται την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, πάντα στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, με τη συναυλία «Νίκος Σκαλκώτας, Η μουσική για τσέλο και πιάνο» του Βασίλη Λύκου (τσέλο) και της Δανάης Καρά (πιάνο). Οι δύο καταξιωμένοι βιρτουόζοι αναδεικνύουν δύο ονειρικές συνθέσεις του μεγάλου πρωτοπόρου, την Τρυφερή μελωδία και τη Μικρή σερενάτα, καθώς και το ζωηρό Μπολερό και την εκτενέστερη Σονατίνα του για τσέλο και πιάνο. Το πρόγραμμά της βραδιάς συμπληρώνεται από τη Σονατίνα του Ζόλταν Κοντάυ, τη Σονάτα του Σάμιουελ Μπάρμπερ και τον Ύμνο στην αιωνιότητα του Ιησού του Ολιβιέ Μεσσιάν.
Μια διαφορετική όψη του έργου του κορυφαίου έλληνα συνθέτη έρχεται να φωτίσει η Λορέντα Ράμου μέσα από το ρεσιτάλ πιάνου «Ο Νίκος Σκαλκώτας και η τζαζ του Μεσοπολέμου» την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Η Λορέντα Ράμου, που θεωρείται από τις πλέον εξειδικευμένες πιανίστριες σύγχρονης μουσικής της νεότερης γενιάς, εντοπίζει τις επιρροές της χορευτικής τζαζ, του φοξ τροτ, του τάνγκο και του τσάρλεστον στη μουσική του Σκαλκώτα, ο οποίος δείχνει να ενδιαφέρεται για το πάντρεμα ετερόκλητων στοιχείων και αναφορών στο «νέο πιανιστικό του ύφος», χωρίς να αποκλείει κανένα μουσικό είδος από όσα αποτελούσαν το ηχητικό σύμπαν της εποχής του.
Στην τελευταία συναυλία μουσικής δωματίου του αφιερώματος, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου (8:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, τέσσερις κορυφαίοι ερμηνευτές, οι βιολονίστες Δημήτρης Χανδράκης και Ανδρέας Παπανικολάου, η βιολίστα Χαρά Σειρά και ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης προσεγγίζουν παρτιτούρες για κουαρτέτο εγχόρδων του Σκαλκώτα.
Συζητήσεις «Ο Σκαλκώτας σήμερα»
Επιπλέον, επί δύο συνεχείς Παρασκευές (8 και 15.11) καθώς και την Τρίτη 19.11 στις 7 το βράδυ, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» διοργανώνει στην Αίθουσα Διδασκαλίας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, συζητήσεις που πλαισιώνουν τις συναυλίες του Έτους Σκαλκώτα, με πρωταγωνιστές τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. Σκοπός των συζητήσεων είναι να αναδείξουν όψεις του έργου του συνθέτη σήμερα.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Στις 29 Νοεμβρίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Στέφανο Τσιαλή ερμηνεύει, μεταξύ άλλων, τη «Δεύτερη Σουίτα» του Σκαλκώτα και πλαισιώνει τον Μιχάλη Σέμση στο απαιτητικό Κοντσέρτο για κοντραμπάσο του μεγάλου έλληνα πρωτοπόρου. Επίσης, στις 2 Δεκμβρίου το METALLON, το σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών της ΚΟΑ, δοκιμάζει τις ερμηνευτικές και δεξιοτεχνικές του αρετές σε διαφορετικά πεδία του ρεπερτορίου συνδυάζοντας τη Σουίτα από το μπαλέτο «Ο Αρχοντοχωριάτης» του Λουλλύ με τους Δώδεκα Ελληνικούς Χορούς του Σκαλκώτα σε μεταγραφή, ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση Βικέντιου Γιονανίδη.
Επίσης, από τις 29 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου, διεξάγεται Διεθνές Συνέδριο για τον Σκαλκώτα και από τις 26 Νοεμβρίου ανοίγει στο κοινό επετειακή έκθεση με τεκμήρια από το Αρχείο του που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη».
Μια εκπαιδευτική παράσταση για παιδιά ανεβαίνει στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ το πρωτότυπο θεατρικό έργο Cadenza, εμπνευσμένο από τη ζωή του Σκαλκώτα, παρουσιάζεται για τέσσερις μόνο παραστάσεις μεταξύ 15 και 23 Νοεμβρίου με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη.
Τέλος, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει διαγωνισμό σύνθεσης στη μνήμη Ν. Σκαλκώτα, και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», προκηρύσσει διαγωνισμό για εκπόνηση μελέτης στο Αρχείο του.
Η προπώληση για τις συναυλίες στις 11, 13, 27 και 28.11 έχει ήδη αρχίσει, με δυνατότητα αγοράς πακέτων εισιτηρίων και για τις τέσσερις εκδηλώσεις σε προνομιακή τιμή, ενώ η έναρξη προπώλησης για τη συναυλία της 18.11 με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών έχει προγραμματιστεί για τις 29.10.